Zavárané paradajky, ktoré chutia ako čerstvé a preto si ich určite pripravte aj na zimu.
Tento jednoduchý recept podľa návodu z youtube vám zabezpečí zásobu chutných paradajok, až kým sa neminú.
Na prípravu zvoľte pevné a mäsité paradajky. Nevyberajte také, ktoré sú prezreté a príliš šťavnaté. Pred zaváraním ich umyte a osušte.
Paradajky si prekrojte na polovicu, vyrežte miesta, kde bola stopka a krájajte mierne šikmo.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Pripravte si sterilizované poháre a viečka.
Poháre naplňte paradajkami a zalejte prevarenou vodou.
Voda musí byť prevarená, nie vriaca, ani horúca, ale izbovej teploty.
Je dôležité dodržať tento bod, inak by paradajky zmäkli a šupka by sa mohla zvliecť a to nechceme!
Do pohárov už nepridávajte nič iné okrem paradajok a vody.
Tento recept je bez soli, bez korenia a bez octu, takže ich stačí už len zakryť viečkom a vložiť do hrnca na sterilizáciu.
Na dno hrnca dajte utierku, hrniec naplňte teplou (nie horúcou) vodou asi do 2/3 pohárov.
Zapnite sporák, priveďte do varu a od tohto okamihu sterilizujte 15 – 17 minút.
Ak majú poháre objem 0,5 litra, stačí vám 10 – 12 minút.
Upozornenie: Je veľmi dôležité, aby sa paradajky nevarili, inak zmäknú. Preto ich sterilizujte pri nízkej teplote.
Poháre následne vyberte z hrnca a hneď nasaďte viečka. Otočte hore dnom, aby ste sa uistili, že sú pevne zavreté.
Netreba ich prikrývať, nechajte ich len takto voľne chladnúť na stole.
Po vychladnutí odložte poháre na tmavé a chladné miesto. Ak ich máte dobre uskladnené, vydržia celé mesiace, nezmenia farbu, ani chuť!
V zime ich môžete použiť na prípravu šalátov, napríklad ich nakrájajte, pridajte cibuľu, soľ, cesnak, bylinky a trocha oleja.
Chutný letný šalát si tak môžete pripraviť aj v zime a nemusíte sa báť, že paradajky budú bez chuti!
Sú skvelé aj na prípravu teplých pokrmov.
Prajeme dobrú chuť!
Video návod: