Cuketa je skvelá zelenina, ktorá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Dnes máme pre vás 5 vynikajúcich receptov z youtube, ktoré sa oplatí vyskúšať!
Recept č. 1 – cuketový dip
Potrebujeme:
2 cukety
2 paradajky
1 – 2 mrkvy
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 sladkú papriku
2 cibule
soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
3 PL slnečnicového oleja
vrecko na pečenie
Postup:
Cuketu si umyjeme a nakrájame na kolieska. Mrkvu si ošúpeme a tiež nakrájame. Vložíme do misy spolu s nakrájanými paradajkami a cibuľou. Osolíme, okoreníme a polejeme olejom. Vložíme do vrecka na pečenie a vrecko prepichneme ihlou. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 60 – 70 minút.
Rozmixujeme tyčovým mixérom a preložíme do pohárov. Uchovávame ich v chladničke maximálne 1 týždeň. Prajeme dobrú chuť!
Recept č. 2 – cuketový kastról s mletým mäsom
Potrebujeme:
2 cukety
500 g mletého mäsa
2 vajcia
1 cibuľu
1 sladkú papriku
60 g tvrdého syra
kôpor
2 ČL kyslej smotany
2 ČL rastlinného oleja
1 ČL sušeného cesnaku
soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
formu s priemerom 20 cm
Postup:
Cukety si umyjeme a nastrúhame. Papriku si umyjeme, nakrájame nadrobno a to isté urobíme aj s cibuľkou a kôprom. Mleté mäso osolíme, okoreníme, pridáme granulovaný cesnak, nakrájanú cibuľu a premiešame.
Po 10 – 15 minútach vyžmýkame cuketu a pridáme k nej mleté mäso, papriku, kôpor, vajíčka a preložíme do vymastenej formy.
Potrieme kyslou smotanou a dáme piecť na 35 minút pri teplote 180 °C.
Posypeme syrom a zapečieme ešte 10 – 15 minút. Hotovo. Prajeme dobrú chuť!
Recept č. 3 – cuketové kolieska so syrom
Potrebujeme:
cuketu
syr
soľ
Postup:
Toto rýchle predjedlo vyčarujete veľmi rýchlo.
Stačí nakrájať cuketu na hrubšie kolieska, osoliť a zapiecť v predhriatej rúre alebo v mikrovlnnej rúre.
Recept č. 4 – nakladaná cuketa
Potrebujeme:
3 litrové poháre
1,8 kg cukety
kôpor
cesnak
klinčeky
bobkový list
celé čierne korenie
Na nálev:
1,5 l vody
190 g cukru
70 g soli
190 ml octu
Postup:
Cuketu si umyjeme a nakrájame na stredne hrubé kolieska. Na spodok sterilizovaných pohárov natlačíme kôpor, pridáme cesnak, klinčeky, čierne korenie, navrstvíme cuketové kolieska, bobkový list a doplníme až povrch cuketou. Takto si pripravíme všetky poháre.
Do pohárov nalejeme vriacu vodu a necháme 10 minút stáť. Vodu potom zlejeme, znovu nalejeme do pohárov vriacu vodu a medzitým si pripravíme nálev.
Do vriacej vody pridáme cukor, soľ a ocot. Prevaríme, zlejeme vodu z pohárov a hneď nalejeme vriaci nálev. Viečka dôkladne uzavrieme, poháre otočíme hore dnom a zabalíme do teplej deky. Necháme postupne vychladnúť.
Recept č. 5 – cuketová omáčka na zimu
Potrebujeme:
2 kg cukety
500 g mrkvy
500 g cibule
600 g paradajok
1 feferónku
100 ml rastlinného oleja
4 PL cukru
60 ml octu
1/2 ČL soli
Postup:
Cuketu si umyjeme a pomelieme mlynčekom na mäso. Prebytočnú šťavu scedíme cez sitko. Takisto si pomelieme aj cibuľu a mrkvu. Paradajky si umyjeme a postrúhame dužinu na hrubom strúhadle.
Do hrnca si dáme olej, rozhorúčime, pridáme paradajky, cukor, soľ a dusíme asi 10 minút. Postupne pridávame ostatnú zeleninu – mrkvu, cibuľu a cuketu. Podusíme pod pokrievkou 30 minút, potom pridáme ocot, feferónku a ešte pár minút povaríme.
Naplníme do sterilizovaných pohárov, uzavrieme viečkami, otočíme hore dnom a necháme chladnúť pod teplou dekou.
Prajeme dobrú chuť!