Čím ďalej tým viac ľudí sa zameriava na čerstvú domácu stravu. Nie je problém uvariť akékoľvek jedlo, upiecť domáci chlieb a teraz môžete mať celkom jednoducho aj svoj vlastný domáci syr. Stačí postupovať podľa tohto overeného receptu z youtube.
Recept na vynikajúci domáci hrnčekový chlebík nájdete TU
Potrebujeme:
1,5 l čersvého pasterizovaného mlieka (kravského)
45 ml citrónovej šťavy (približne 1 veľký citrón)
teplomer
Postup:
Mlieko si nalejeme do hrnca a dáme na sporák. Ponoríme doňho teplomer a budeme ho zohrievať až kým nedosiahne teplotu 90 °C. Keď dosiahne mlieko túto teplotu, okamžite sporák vypneme a pridáme citrónovú šťavu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Dobre premiešame a necháme stáť pol hodinu pod pokrievkou. Medzitým si pripravíme sitko, ktoré ešte prekryjeme gázou alebo bavlnenou utierkou.
Obsah hrnca vylejeme do sitka a precedíme. Môžeme pridať obľúbené bylinky, soľ a pod.
Vodu zlejeme a syr necháme v sitku nad miskou odpočívať 6 hodín v chladničke. Potom si zoberieme malú plastovú misku a vložíme do kríža 2 prúžky papiera na pečenie, aby sa nám syr následne ľahšie vyberal. Natlačíme ho do misky a potom ho pomocou tanierika a prúžkou papiera vyklopíme. Vďaka miske bude mať syr pekný tvar.
Syr vydrží v chladničke čerstvý až 3 dni. Prajeme dobrú chuť!
Zdroj titulnej foto: youtube
Zdroj: youtube