Čerstvé domáce pečivo, je to najlepšie. Nielen že máte radosť z toho, že ste niečo chutné vytvorili vlastnými rukami, ale máte ho 100% čerstvé a ako bonus omamnú vôňu v celom dome. Vyskúšajte tieto domáce rožky a žemličky podľa receptu z youtube a neoľutujete.
Potrebujeme:
290 ml vody (s teplotou asi 30° C)
10 g droždia
35 g kryštálového cukru
8 g soli (1 malá ČL)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
50 g masla
500 g hladkej múky
Postup:
Do veľkej misy si preosejeme múku, pridáme soľ a dobre premiešame. Do teplej vody namrvíme droždie, pridáme cukor a miešame metličkou kým sa obe zložky nerozpustia. Potom túto zmes nalejeme k múke a pomocou kuchynského robota miesime hladké cesto. Počas miesenia postupne pridávame kúsky zmäknutého masla vždy, keď už je predchádzajúci kúsok dobre zapracovaný.
Cesto pomocou špachtle dobre premiešame, obrátime a znovu miesime pri vyššej rýchlosti, kým cesto nie je krásne hladké a elastické.
Pracovnú dosku si potrieme trochou oleja, preložíme na ňu cesto a vygúľame do hladkého bochníčka.
Odložíme ho do vymastenej misky, potrieme jemne olejom a prikryjeme potravinárskou fóliou.
Odložíme na teplé miesto a necháme kysnúť asi 1,5 hodiny.
Podložku si opäť trochu vymastíme olejom, jemne zrolujeme do valčeka a rozdelíme na 12 približne rovnakých častí na 5 žemličiek a 7 rožkov.
Kúsky na rožky si narýchlo vygúľame a zakryjeme potravinárskou fóliou, aby neoschli. Zo zvyšných kúskov formujeme hladké žemle.
Následne ich uložíme na plech pokrytý papierom na pečenie, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme podkysnúť.
Medzitým si vyformujeme rožky. Každý kúsok cesta si rozvaľkáme na oválnu placku a potom zrolujeme.
Hotové rožky ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie a prikryjeme ich potravinárskou fóliou. Necháme takisto podkysnúť.
Keď sú aj žemle, aj rožky pekne nakysnuté, vložíme ich do horúcej rúry a pečieme pri 190 °C asi 15 – 17 minút.
Uložíme na mriežku a necháme vychladnúť.
Prajeme dobrú chuť!
Video návod: