Nedá sa prirovnať k žiadnemu inému dezertu. Je jednoducho famózny!
Ak máte chuť vyskúšať niečo naozaj špeciálne, pridajte do krému nasekané jahody, čokoládu, alebo napríklad orechy. Zakaždým získate novú chuť a buďte si istí, že s týmto koláčom zahviezdite.
Potrebujeme:
6 vajec
200 g kr. cukru
40 ml vody
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
40 ml oleja
3 lyžice kakaa
200 g hl. múky
1 vrecko prášku do pečiva
Na krém:
400 g bielej čokolády
400 ml šľahačky
5 g želatíny
Voliteľné – ovocie do krému, prípadne nasekanú čokoládu, orechy…
Na preliatie:
250 g cukru
500 ml vody
rum chuť
Na vrch:
čokoládovú polevu
Postup:
Vyšľaháme vaječné žĺtky s olejom. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne všľaháme aj cukor a vodu.
Žĺtkovú zmes opatrne premiešame so snehom a primiešame aj kakao, múku a prášok do pečiva.
Na plechu vystlanom papierom pečieme pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.
Pripravíme krém:
Šľahačku nalejme do hrnca a zohrejme ju, pridáme nasekanú čokoládu a necháme rozpustiť.
Varíme na slabom ohni asi 5 minút a potom odložíme.
Želatínu rozpustíme v malom množstve vody a zmiešame s čokoládovým krémom, ktorý sa zohreje, ale už nevarí.
Necháme vychladnúť a potom vložíme do chladničky najmenej na 3 hodiny. Až potom šľahačku vyšľaháme.
Na panvici necháme skaramelizovať cukor s 2 lyžicami vody, keď sa roztopí, pridáme zvyšok vody a varíme, kým až kým nám nevznikne konzistencia ako sirup, vmiešame rum a necháme vychladnúť.
Cesto rozdelíme na dva pláty oba a prelejme cukrovým sirupom.
Naplníme krémom – krém môžete ozvláštniť ovocím, alebo kúskami čokolády či orechmi.
Vrch prelejeme čokoládovou polevou. Zákusok necháme stuhnúť. Je výborný, jemný a lahodný ako pena.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)