Tiramisu patrí medzi obľúbené dezerty a keď vyskúšate túto tiramisu tortu podľa receptu z youtube, ani jeden tanier neostane čistý. Všetci ho jednoducho zbožňujú!
Potrebujeme:
Formu s priemerom 18 cm
Na korpus
2 vaječné bielky
1/4 PL citrónovej šťavy
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
50 g kryštálového cukru
2 vaječné žĺtky
35 g hladkej múky
10 g kakaa
15 ml mlieka
15 g oleja
Na krém
4 g želatíny
20 ml vody
45 g kryštálového cukru
2 vaječné žĺtky
200 g mascarpone
180 g šľahačkovej smotany
Iné
4 g instantnej kávy
40 ml horúcej vody
30 ml rumu
teplú vodu
kakao
Postup:
Do väčšej misy si dáme bielka, pridáme citrónovú šťavu a šľaháme pri nízkych otáčkach.
Počas šľahania pridáme v dvoch dávkach cukor a pokračujeme, kým nevznikne polotuhý sneh (nemusí byť úplne tuhý, aby korpus pri pečení nepraskol).
Do hotového snehu zašľaháme pri nízkych otáčkach žĺtky.
Potom k vaječnej zmesi preosejeme múku, aj kakaový prášok. Pomocou metličky zapracujeme.
Do samostatnej misky nalejeme mlieko, pridáme olej a zmiešame tak, aby obe zložky splynuli. Pridáme trochu vaječnej zmesi a rozmiešame, potom zmiešame s celou vaječnou zmesou.
Na dno tortovej formy dáme papier na pečenie, nalejeme cesto a dáme piecť do predhriatej rúry na 160 °C. Pečieme asi 40 minút.
Korpus dáme vychladnúť na mriežku a pripravíme si krém. Do misky nasypeme želatínu, pridáme teplú vodu a necháme napučať 10 – 15 minút. Do druhej misky si nasypeme cukor, pridáme žĺtky a vyšľaháme do peny. Následne pridáme želatínu.
Vyšľaháme metličkou nad parou do hladkej hmoty. Necháme vychladnúť a pridáme mascarpone. Jemne premiešame, aby sa všetko dobre spojilo.
Vyšľaháme si šľahačku a primiešame k hmote s mascarpone. Korpus si prekrojíme na polovicu a jeden diel skrojíme na priemer 15 cm.
Kávu zalejeme horúcou vodou a zmiešame. Necháme vychladnúť a pridáme rum. Týmto roztokom navlhčíme korpus. Navrstvíme časť krému a priklopíme menším korpusom, ktorý tiež navlhčíme kávovým roztokom. Zalejeme zvyškom krému. Uhladíme a odložíme do chladničky stuhnúť.
Keď je torta dostatočne stuhnutá, vyberieme ju z chladničky a vyberieme z formy.
TIP: Namočte uterák do teplej vody a priložte asi na 15 sekúnd k vonkajšej strane formy. Potom sa vám torta lepšie oddelí od formy.
Vrch posypeme kakaom a môžeme podávať. Nakrájame a vychutnávame. Prajeme dobrú chuť!