Po čerstvé pečivo už nemusíte utekať do pekárne. Tieto fantastické rožky si teraz s týmto receptom z youtube pripravíte aj sami a chutia ešte lepšie, ak ich pečiete s láskou.
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky
250 ml teplého mlieka
250 ml teplej vody
1,5 PL cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 PL octu
1 PL soli
100 ml oleja
20 g čerstvého droždia alebo 7 g sušeného
Postup:
Do misky si dajte droždie, rozmrvte vidličkou, pridajte cukor a zalejte časťou mlieka. Dobre rozmiešajte a nechajte 10 minút stáť na teplom mieste, aby sa aktivoval kvások.
Do pohára s teplou vodou pridajte ocot a rozmiešajte. V samostatnej mise zmiešajte kilo múky s kváskom, zvyšným mliekom a octovou vodou.
Prilejte olej, osoľte a vymieste cesto. Ak je to potrebné, pridajte ešte trochu vody.
Keď už cesto drží pohromade, preložte si ho na pomúčenú pracovnú dosku a mieste kým nie je hladké asi 3 – 5 minút.
Misu si vymastite trochou oleja a preložte do nej cesto.
Prikryte potravinárskou fóliou a nechajte kysnúť 30 – 40 minút na teplom mieste.
Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Znovu ho preložte na pomúčenú pracovnú dosku, posypte trochou múky, vymieste a opäť odložte do misy prikrytej potravinárskou fóliou.
Nechajte opäť kysnúť 30 minút na teplom mieste. Potom preložte na pomúčenú pracovnú dosku.
Cesto rozrežte približne na rovnaké časti a každý kúsok vyformujte do malého bochníčka.
Prikryte ich potravinárskou fóliou a nechajte podkysnúť ďalších 10 minút. Potom každý kúsok vyvaľkajte na placku a zrolujte na rožok.
Rožky poukladajte na plech pokrytý papierom na pečenie, pofŕkajte trochou teplej vody a môžete ich prípadne posypať sezamom.
Kým sa vám predhreje rúra na 200 °C nechajte rožky prikryté bavlnenou utierkou.
Potom ich vložte do rúry a pečte asi 20 minút. Upečené rožky môžete pre krajší vzhľad potrieť rozpusteným maslom.
Prajeme dobrú chuť!