Rýchle fašírky s vajíčkom
Potrebujeme:
1 kg mletého mäsa
200 g staršieho chlebíka bez kôrky
200 ml mlieka
2 vajcia – rozmiešané
1 veľkú cibuľku
300-400 g mrkvy
2,5 lyžičky soli (prípadne podľa chuti)
Mleté čierne korenie
Masť alebo olej na vymastenie formy
Ďalej budeme potrebovať:
Vajcia
Postup:
Mrkvu očistíme a nastrúhame. Chlebík nakrájame na kúsky, alebo natrháme a zalejeme mliekom. Rozmiešame na kašu, prípadne zomelieme v mlynšeku na mäso (zároveń ho tak očistíme od mäsa, ak sme si ho mleli sami doma).
Cibuľku nakrájame nadrobno a na troche oleja orestujeme dozlatista, pridáme aj mrkvu a spolu krátko restujeme. Potom všetky prísady (aj chlebík, ktorý sme si trochu vymačkali z mlieka), zmiešame s mletým mäsom (cibuľovo-mrkvovú zmes necháme chvíľu vychladnúť a až potom vmiešame do mäsa). Vymiešame jednotnú zmes, ktorú dochutíme soľou a korením.
Zo zmesi tvarujeme jednotlivé fašírky, ktoré prekladáme na pelch a v strede vyformujeme otvor. Do každého otvoru rozpijeme jedno vajce a pridáme aj trochu soli a korenia.
Vložíme do rúry vyhriatej na 180-190 stupňov a pečieme asi 40-45 minút. Posledných 10 minút pred koncom pečenia zvýšime teplotu na 220 stupňov a necháme zapiecť dozlatista.
Vynikajúce fašírky bez práce
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa (môžete použiť aj hydinové, ale potom nezabudnite, že sa pečie kratšie)
3 zemiaky (cca 300 g)
2 cibule
3 vajcia uvarené natvrdo
150 g strúhaného syra
1-2 lyžice majonézy, 1 lyžicu horčice
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Najemno nakrájané cibule osmažíme na oleji dozlatista. Zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle a ochutíme soľou a korením.
Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame nadrobno. K vajciam pridáme majonézu, horčicu a celú zmes premiešame a dochutíme soľou a korením.
Z ochuteného mletého mäsa tvarujeme menšie „fašírky“ ktoré postupne ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na mäso najskôr navrstvíme osmaženú cibuľu, potom vaječno – majonézovú zmes, zemiaky a nakoniec syr.
Ak máme nové zemiaky dávam ich surové, ak máte staršie zemiaky, ktoré potrebujú dlhší čas prípravy, na 5 minút ich povarím a až potom nastrúham,
Plech s takto pripravenými fašírkami vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30 – 35 minút.
Fašírky s kyslou smotanou
Potrebujeme:
450 g mletého mäsa – ideálne bravčového
300 g húb (najlepšie šampiňónov alebo dubákov)
80 g strúhaného syra
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľu
175 g uvarenej ryže
160 ml vody
2 paradajky
200 g paradajkového pretlaku
3 lyžice hladkej múky
5 lyžíc kyslej smotany
1 lyžičku kôpru
1 lyžičku cukru
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cibuľku nakrájame nadrobno a rovnako aj šampiňóny. Preložíme do mixéra a rozmixujeme na pyré. Mäso zmiešame s touto zmesou, pridáme aj ryžu, pretlačený cesnak. Soľ, korenie, kôpor, ryžu, soľ a syr. Premiešame a zo zmesi formujeme mokrými rukami ejdnotlivé fašírky. Uložíme ich na pekáč.
Nakrájané paradajky zmiešame s pretlakom, cukrom a smotanou. Múku rozmiešame v troche vody a pridáme do tejto zmesi.
Omáčku nalejeme na fašírky, prikryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi hodinu. 20 minút pred koncom pečenia alobal zložíme a necháme zapiecť zvrchu.
Chutné fašírky s bohatou oblohou
Potrebujeme:
500 g bravčového mäsa (hovädzie,bravčové, alebo zmes oboch)
100 g chleba + mlieko na namáčanie
2 strúčiky cesnaku
1 veľkú cibuľu
1 veľkú paradajku
4 lyžice kyslej smotany alebo majonézy
2 lyžice kečupu
100 g syra nakrájaného na plátky
Soľ a čierne mleté e korenie
Postup:
Mäso zmiešame s vajíčkami, pretlačeným cesnakom, polovicou cibule nakrájanou nadrobno (zvyšnú nakrájame na plátky) a chlebom, ktorý sme si namočili v mlieku. Ochutíme soľou, korením a všetko spolu premiešame.
Dôkladne prehnetieme a z mäsa tvarujeme mokrými rukami jednotlivé fašírky, ktoré na plechu vystlanom papierom na pečenie roztlačíme na hrubšie placky.
Placky potrieme kečupom, smotanou, na každú uložíme plátok cibule, plátok paradajky a syra. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.
Šťavnaté mäsové misky
Potrebujeme:
700 gramov mletého mäsa
1 vajce
3 papriky
4-5 zemiakov
1 cibuľa
150 g syra
2-3 strúčiky cesnaku
1 polievková lyžica horčice
1 polievková lyžica majonézy alebo kyslej smotany
soľ a čierne korenie
Postup:
1. Nakrájajte cibuľu na drobno, pridajte ju do mletého mäsa. Pridajte aj vajíčko, soľ, korenie a dobre premiešajte.
2. Zmiešajte horčicu s majonézou / smotanou a pretlačeným cesnakom.
3. Papriky nakrájajte na plátky s hrúbkou 1 cm a zemiaky na tenké plátky.
4. Vymažte zapekaciu misu olejom, uložte na ňu plátky papriky a naplňte ich mletým mäsom.
5. Pridajte zemiakové kolieska tak, aby pokrývali celý vrch.
6. Zo zvyšku mäsa vyformujte jednoduché placky, ktoré uložíte na zemiaky.
7. Každý kúsok namažte horčicovou omáčkou (horčica, majonéza, soľ a korenie) a pečte 40 minút v predhriatej rúre pri teplote 180 ° C.
8. Potom posypte všetko strúhaným syrom a pečte ďalších 10 minút.
Je to výborné jedlo teplá a dokonca aj studené.
Zemiaky s paradajkami a mletým mäsom
Potrebujeme:
4-5 veľkých zemiakov
2 stredne veľké paradajky
300 – 400 g mletého mäsa
5 lyžíc smotany
soľ, mleté čierne korenie, paprika (alebo iné korenie) podľa chuti
voliteľné: ľubovolný syr
Postup:
1. Zemiaky očistite a nakrájajte na kusy hrubé asi 1 cm. Varte ich v mierne osolenej vode, až kým nie sú pripravené. Zlejte vodu a nechajte mierne vychladnúť.
2. Potom ich porozkladajte na plech vymastený olejom.
3. Pripravte smotanovú omáčku: Kyslú smotanu zmiešajte so soľou, mletým čiernym korením, sladkou paprikou (alebo iným obľúbeným korením). Hotovou omáčkou potrite zemiaky.
4. Paradajky nakrájajte na kruhy (ak sú veľké, nakrájajte na polmesiačiky) a položte ich na zemiakový podklad.
5. Do mletého mäsa pridajte soľ, mleté čierne korenie a iné korenie podľa chuti. Dobre premiešajte.
6. Z mletého mäsa vytvarujte guľôčky, potom ich mierne sploštite a položte na povrch paradajkových plátkov.
7. Vložte plech do predhriatej rúry na 180 ° C a pečte 30 – 35 minút.
8. Potom vyberte z rúry a posypte každý kus strúhaným syrom.
9. Pečieme ďalších 15 minút, aby sa syr rozpustil a zhnedol.
10. Servírujte a vychutnávajte. Dobrú chuť!
Pečené hniezda z mletého mäsa
Potrebujeme:
800 g mletého bravčového mäsa
200 g mletého kuracieho mäsa
1 cibuľu
100 ml mlieka
70-100 g staršieho chlebíka (striedky)
200 ml kyslej smotany
150 g strúhaného syra
2 vajíčka
Kôpor, petržlenovú vňať alebo iné bylinky podľa chuti
Soľ a čierne mleté korenie
Postup:
V miske zmiešame oba druhy mletého mäsa, nadrobno nakrájanú cibuľu, soľ a korenie.
Chlieb namočíme v mlieku a potom primiešame k mäsu. Z mäsa formejeme menšie guľôčky, ktoré umiestnime na vymastený plech. Z mäsa formuje hniezda tak, že v strede spravíme priehlbinku na náplň.
Strphaný syr zmiešame s kyslou smotanou, vajíčkami a bylinkami. Túto zmes navrstvíme na mleté mäso.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 25-30 minút.
Zemiaky plnené mletým mäsom a syrom
Potrebujeme:
9 ks zemiakov
1 cibuľu
250 g mletého mäsa
Soľ, korenie
2 strúčiky cesnaku
Olej
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke, potom ošúpeme a a vyberieme vnútro tak, aby nám vznikli dostatočne hlboké jamky na náplň.
Cibuľku nakrájame nadrobno, opražíme na oleji a pridáme aj mäso, cesnak, soľ a koreniny. Všetko spolu restujeme, kým mäsko nie je takmer hotové.
Zemiaky uložíme do vystlanej formy a naplníme mäsom. Potom do každého kúska rozbijeme jedno vajce, posypeme syrom a môžeme pridať zelené korenie.
Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 20-30 minút.
Mäsové bomby so zemiakmi a syrom
Potrebujeme:
500-600 g mletého mäsa bravčového
200 g uvarenej ryže
1 väčšiu cibuľu
2-3 strúčiky cesnaku
1 vajce
Soľ a korenie podľa chuti
1 kg zemiakov
150 g strúhaného syra
Postup:
Mleté mäso ochutíme soľou a korením. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, vajce, ryžu a všetko dobre premiešame.
Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky. Osolíme podľa chuti
Plech na pečenie vymastíme masťou alebo olejom. Z mäsa formujeme guľôčky a ukladáme na plech. Miesta medzi mäsovými guľami vyplníme zemiakmi.
Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov približne 40 minút. 15 minút pred dopečením posypeme syrom.
Mäsové gule s ryžou a omáčkou
Potrebujeme:
400 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo kombináciu oboch)
300 g ryže – nemusí byť uvarená celkom dommäka
1 vajce
1 väčšiu cibuľu
1 väčšiu mrkvu
2 strúčiky cesnaku
Soľ, čierne mleté korenie
3 lyžice paradajkového pretlaku
1-2 lyžice pálivého kečupu
Pálivú papriku
Kôpor
Majoránku
Vegetu
3 lyžičky hladkej múky
Kôpor
Vodu
Olej
Postup:
½ cibule a 2 strúčiky cesnaku si rozmixujeme. V miske spojíme mleté mäso, ryžu a rozmixovaný cesnak a cibuľku. Pridáme vajce, soľ, korenie a premiešame. Z hmoty tvarujeme jednotlivé guľôčky – fašírky, ktoré zkladáme na vymastený plech.
Zvyšnú cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji. Pridáme aj strúhanú mrkvu a všetko spolu restujeme, nakoniec pridáme aj paradajkový pretlak, kečup a štipku pálivej papriky (môžete vynechať). Potom pridáme 1 šálku vody a necháme asi 5-7 minút povariť. Pridáme aj obľúbené koreniny – ja som dala vegetu, kôpor a majoránku. V pohári vody rozmiešame múku, pridáme soľ a premiešame. Nakoniec túto zmes nalejeme na panvicu a dobre premiešame. Nalejem na fašírky a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi hodinu. Prvých 40 minút pečieme pod alobalom.
Mäsové klobúčiky s bohatou oblohou
Potrebujeme:
1 kg mletého mäsa (môžete použiť aj hydinové, ale potom nezabudnite, že sa pečie kratšie)
4 zemiaky
2 cibule
5 vajec
200 g strúhaného syra
1-2 lyžie majonézy
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Najemno nakrájané cibule osmažíme na oleji dozlatista. Zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle a ochutíme soľou a korením.
Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame nadrobno. K vajciam pridáme 1 lyžicu majonézy, celú zmes premiešame a dochutíme soľou a korením.
Z mletého mäsa tvarujeme menšie „fašírky“ (viď. obr.) ktoré postupne ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na mäso najskôr navrstvíme osmaženú cibuľu, potom vaječno – majonézovú zmes, zemiaky a nakoniec syr.
Plech s takto pripravenými „bombami“ vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30 – 35 minút.
Švédske mäsové guľôčky v tej najlepšej smotanovej omáčke
Potrebujeme:
250 g mletého bravčového mäsa
250 g mletého vravčového
1 vajce
1 bielok
1 cibuľku nakrájanú nadrobno
1 uvarený zemiak
200-300 ml sladkej smotany
1-2 strúčiky cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
Maslo
Omáčka:
Maslo
100 ml sladkej smotany (ideálne smotanu na šľahanie)
200 ml mäsového vývaru
2 lyžičky worcesterskej omáčky (prípadne podľa chuti)
1 lyžicu haldkej múky
Soľ, čierne korenie
Postup:
Na panvici si rozpustíme maslo a opražíme na ňom cibuľku, pridáme aj nadrobno nakrájaný cesnak a všetko spolu restujeme 5 minút. Zložíme z plameňa a primiešame k strúhanke. Primiešame aj nadrobno nastrúhaný zemiak, smotanu, vajíčko, bielok a nakoniec aj mäso. Ochutíme soľou a korením.
Hmotu je dobré miesiť aspoň 5 minút. Guličky by naozaj mali byť malé – asi 2,5 cm.
Guličky uložíme na plech vymastený trochou oleja a vložíme na 1 hodinu do chlaničky. Ak nemáte hodinu času, vložte ich na 25 minút do mrazničky.
Rúru nastavíme na 200 stupňov a guličky vložíme do rúry. Pečieme asi 20 minút, alebo dovtedy, kým nie sú guličky dostatočne prepečené.
Na omáčku rozpustíme na panvici maslo a potom primiešame múku.
Pár minút spolu varíme za stáleho miešania. Potom primiešame aj vývar, worcesterskekú omáčku a prevaríme za stáleho miešania. Ako posledné primiešame smotanu a do tejto omáčky vložíme aj mäsové guľky. Necháme chvíľu povariť v tejto omáčke a ochutíme soľou a korením.
Podávame s cestovinou alebo inou prílohou podľa chuti.
Prekladaný kastról
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa
2 ks. cibule
2 strúčiky cesnaku
1 vajce
3 lyžice strúhanky
Soľ, korenie, červenú papriku
Ďalej potrebujeme:
6-7 nových zemiakové
2 ks papriky
2-3 lyžice oleja
Vegetu
4-5 paradajkového pretlaku
3 lyžice vody
Ľubovolné koreniny
Postup:
Jednu cibuľu nakrájame najemno a zmiešame s mäsom a ostatnými prísadami. Rozdelíme na menšie kúsky – guľôčky, ktoré roztlačíme tak, aby sme získali hrubšie placky. Ostatné cibule ošúpeme a nakrájame na kolieska. Zemiaky nakrájame na kolieska a posypeme soľou, vegetou a 1 lyžicou oleja.
Pripravíme si pekáč, ktorý vymastíme zvyšným olejom. Do pekáča vrstvíme 3-4 kolieska zemiakov, koliesko cibule, kúsok papriky a masovú placku. Pokračujeme, kým nenaplníme celý pekáč. Na vrch navrstvíme pretlak (pretlak sme si rozmiešali s vodou) a uložíme nakrájané kúsky papriky.
Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým zemiaky nie sú mäkké.
Plnená paprika na plechu
Potrebujeme (na prípravu 4 plnených paprík):
2 farebné papriky
200 – 300 g mletého mäsa
1 paradajku
Strúhaný syr na posypanie
1-2 lyžice kyslej smotany
Soľ a korenie podľa chuti
Zelené bylinky podľa chuti (petržlenová vňať, kôpor…)
Postup:
Papriky umyjeme, prekrojíme na polovice a odstránime semienka. Mleté mäso ochutíme soľou a korením. Paradajku nakrájame na tenké plátky.
Vnútro paprík naplníme mletým mäsom, potrieme trochou kyslej smotany, posypeme bylinkami a na vrch uložíme paradajku.
Papriky vložíme do zapekacej misy, ktorú sme vymastili trochou oleja (prípadne pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie).
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 20-25 minút pri teplote 180 stupňov. Potom papriky vyberieme, opäť potrieme kyslou smotanou a posypeme strúhaným syrom. Pečieme ďalších 10-15 minút, kým sa syr neroztopí a mäso nie je celkom pripravené.