Kto by nemal rád poctivú domácu štrúdľu, alebo závin aký pripravovali naše babičky? Prinášame vám 15 top receptov, ktoré sa rozhodne oplatí vyskúšať. Nájdete medzi nimi aj legendárnu ťahanú štrúdľu, alebo 100-ročný recept na závin od gazdiniek z Rače.
Neprekonateľný závin zo zázračného cesta, ktoré nikdy nepraskne
Potrebujeme (na dva kusy):
Na cesto:
400 g hladkej múky
160 g masla
40 g práškového cukru
10 g čerstvého droždia
100 ml studeného mlieka
1 žĺtok
Soľ na špičku noža
Náplň dvoch chutí:
150 g mletého maku
150 g mletých orechov
100 ml vody
100 g medu
1-2 lyžice cukru (alebo podľa chuti)
Citrónovú a pomarančovú kôru nastrúhanú
1/2 lyžičky mletej škorice – do každej náplne
¾ nastrúhaného jabĺčka (zeleného) – do makovej náplne
1 bielok
Na potretie:
1 vajce
1 žĺtok
Postup:
Všetky prísady na cesto zmiešame (vychladené maslo nakrájame alebo nastrúhame) a vypracujeme tuhšie, hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky. Dobrým tipom je prirpaviť si cesto večer a nechať cez noc odležať.
Na druhý deň si pripravíme náplne. Vodu s medom a citrónom dáme zovrieť na plameň, potom ½ tekutiny nalejeme na mak a druhú na orechy. Do náplní pridáme aj škoricu, kôru a do makovej aj strúhané jabĺčko.
Bielok ušľaháme na sneh, rozdelíme ho na polovicu a každú primiešame k jednej náplni.
Žĺtok si rozmiešame s vajíčkom a odležané cesto rozdelíme na dve polovice. Každú rozvaľkáme na tenký plát cesta a okraje cesta potrieme rozmiešanou vaječnou zmesou.
Teraz si pravý a ľavý okraj založíme cez plnku– stačí len tak na 1 – 1,5 cm z oboch strán, aby sa nám z neho počas pečenia nedostala von náplň. Preložené okraje dobre pritlačíme prstami.
Potom začneme záviny stáčať. Stáčame smerom zdola nahor, stáčame teda okraje, ktoré nie sú založené. Základom je príliš nesťahovať, inak by nám závin mohol prasknúť.
Záviny preložíme na plech vystlaný papierom a navrchu popicháme špáradlom, potom potrieme vaječnou zmesou a necháme v chlade. Vajce na povrchu musí úplne uschnúť. Ideálne je dať ho do chladu tam, kde je prievan, napríklad na balkón.
Usušené záviny opäť potrieme vajíčkom a opäť necháme preschnúť už na teple. Toto dvojité natieranie po zaschnutí prvej vrstvy zaručí mramorový vzor. Záviny potom vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a 8 minút pečieme pri tejto teplote. Potom teplotu stiahneme na 180 stupňov a pečieme ešte 25 minút. Ak vidíte, že vrch príliš rýchlo hnedne, prikryte alobalom. PO upečení necháme celkom vychladnúť.
Výborný tvarohový závin
Potrebujeme:
1 vajce
150 g masla alebo iného tuku
75 g práškového cukru
Soľ
¼ l mlieka
600 g polohrubej múky
40 g droždia
Náplň:
2 vaničky tvarohu
Kryštálový cukor
1 vajce
Olej na vymastenie plechu
Postup:
Do vandlíka si nasypeme múku, do stredu urobíme jamku a nalejeme do neje teplé mlieko, cukor a rozdrobené droždie. Necháme nabobtnať a, pridáme vajce, soľ a rozpustené maslo. Všetko zamiešame vareškou. Cesto je pripravené vtedy, keď sa prestane lepiť na varešku. Ak sa vám cesto zdá príliš lepivé, jednoducho pridáme trochu múky.
Na náplň stačí zmiešať všetky prísady. Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dva bochníky, rozvaľkáme a naplníme náplňou. Môžeme jednoducho zavinúť, alebo zvoliť prekladaný tvar (konce cesta si narežeme a prekladáme cez náplň. Dôležité je okraje cesta zahnúť tak, aby náplň nevytiekla. Záviny preložíme na vymastený, alebo papierom vyložený plech (necháme odležať, kým sa nezohreje rúra), potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov, kým závin nie je na povrchu zlatistý.
100-recept na Račiansky závin
Cesto: 600 g polohrubej múky, 60 g práškového cukru, 2 ks žĺtka, 50 g kvasníc, 2 dcl mlieko, 250 g maslo.
Maková plnka: 300 g maku, hrozienka, 1 dcl rumu, citrónová kôra, 300g kryštálového cukru, 1,5 dcl vody. Z cukru a vody uvaríme cukrový sirup (na niť). Do maku zamiešame horúci sirup a pridáme 1 dcl rumu a asi 3 prúžky citrónovej kôry.
Orechová plnka: 300 g mletých orechov, pomarančová kôra, 300 g kryštálového cukru, 1,5 dcl vody. Do orechov zamiešame horúci cukrový sirup a asi 3 prúžky pomarančovej kôry.
Príprava závinu: Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme kvasnice, pripravíme kvások. Do vykysnutého kvásku pridáme žĺtka, prešľaháme a pridáme rozpustené maslo. Všetko pridáme do múky a šľahačom (lepšie však ručne) spracujeme cesto. Vyformujeme 4 rovnaké bochníčky a necháme 30 min. odstáť. Naplníme plnkou.
Plnku si rozdeľte na rovnaké časti (ak by bolo niekde plnky veľa, závin praskne). Makovú plnku po natretí ešte posypeme hrozienkami. Hotový závin potrieme 3 krát rozšľahaným celým vajcom a 1 krát žĺtkom. Dáme na 40-45 minút piecť do vyhriatej rúry (160 stupňov).
Tirolský závin
Potrebujeme:
250 g hl. múky
6 lyžíc rozpusteného masla
1 vajce
1/2 bal. prášku do pečiva
2 lyžice práškového cukru
125 ml vlažného mlieka
Na potretie:
1 vajce
Náplň:
700 g nastrúhaných jabĺk (čo najkyslejších)
Škoricový cukor
Strúhanka
Postup:
Najskôr si v miske rozmiešame tekuté prísady – maslo s mliekom a vajíčkom. Pridáme aj cukor a nakoniec postupne aj sypké prísady. Vypracujeme hladké jednotné cesto, ktoré necháme 20-30 minút odpočívať v chladničke.
Cesto potom rozdelíme na dve časti a každú rozvaľkáme na čo najtenší plát. Rozmeri by mali sedieť na plochu plecu na pečenie. Stred posypeme trochou strúhanky a na strúhanku navrstvíme náplň (jablká dobre vymačkáme zo šťavy a zmiešame s 2-3 lyžicami opraženej strúhanky/alebo orechmi a škoricovým cukrom). Okraje cesta preložíme cez náplň a konce zľahka podhrnieme. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na vymastenom plechu pri teplote 180 stupňov 40-45 minút. Po upečení potrieme zľahka rozpusteným maslom a posypeme práškovým cukrom.
Diétny závin bez tuku a cukru
Potrebujeme:
200 g celozrnnej múky hladkej
200 g kyslej smotany – (smotana by nemala mať viac ako 8% tuku)
Špetku soli
Na náplň
250 g strúhaných jabĺk, škoricu, med, mleté orechy.
2. tip na náplň
250 g nízkotučného tvarohu, 1 žĺtok, citrónovú kôru, hrozienka a med na dosladenie
3. tip na náplň
400 ml mlieka, bal. vanilkového pudingu, 3 lyžice bieleho jogurtu, cukor na dosladenie
Postup:
Príprava je veľmi jednoduchá – na cesta stačí zmiešať múku, smotanu, špetku soli a vypracovať tuhé cesto. Cesto je treba skutočne dobre vymiesiť, aby sa všetky prísady spojili a vytvorili jednotnú hmotu. Aby cesto držalo pohoromade, môžeme podľa potreby pridať viac múky, alebo smotany. Cesto musí byť pevné.
Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenší plát. Na cesto navrstvíme vybranú náplň. Napríklad strúhané jablká s orechmi, medom a škoricou, tvaroh vymiešaný so žĺtkom, kôrou a medom, alebo vychladnutý puding zmiešaný s jogurtom.
Postupujeme rovnako, ako pri iných závinoch – cesto potreté náplňou jednoducho zavinieme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme studenou vodou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 35-40 minút, alebo kým povrch cesta nie je zlatistý.
Nakoniec som posypala stéviovým cukrom zmiešaným s kokosom. Môžete tiež posypať kakaovým práškom či strúhanou horkou čokoládou.
Strihaný závin „babičkin obrus“
Potrebujeme:
250 g polohrubej múky
1 vajce
25 g čerstvého droždia
235 ml mlieka
55 g kr. cukru
25 g masla
55 ml oleja
štipku soli
Náplň:
1 šálka celého maku
Mlieko
Cukor podľa chuti
Postup:
Do teplého mlieka pridáme droždie 1 lyžicu cukru a necháme vyjsť kvások. Do inej misky preosejeme múku, pridáme zvyšný cukor, soľ, olej, zmäknuté maslo, vajce, kvások a vypracujeme cesto. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Na náplň si mak povaríme v osladenom mlieku, aby zmäkol. Potom necháme vychladnúť.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika – hrúbka cca 0,5 cm.
Na cesto rovnomerne navrstvíme náplň. Zavinieme a závin stočíme tak, aby sa oba konce dotýkali. Preložíme na pelch vystlaný papierom na pečenie. Teraz vezmeme nožnice (ostré a pomastené olejom) a závin nastriháme (viď. obrázok). Nastrihnuté pásiky rozložíme striedavo na obe strany – vďaka tomu nám vznikne pekný tvar.
Necháme 20 minút podkysnúť. Potrieme vajíčkom a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 40 minút.
Závin bez kysnutia – najjednoduchší recept
Potrebujeme:
1 šálku kyslej smotany (200 ml)
1 šálku bravčovej masti
2 vajcia
3 lyžice cukru
1 lyžičku soli
50 g droždia
600-800 g hladkej múky (uvidíte podľa konzistencie)
Na vrch:
1 vajce
Náplň na 3 kusy:
500 g mletého maku (namiesto maku môžete použiť mleté orechy)
400 g práškového cukru
Trochu mlieka
2 bal. vanilkového cukru
Trochu strúhanej citrónovej kôry
Postup:
Smotanu zmiešame s masťou (všetko musí mať izbovú teplotu). Vajcia (tiež izbovej teploty) ušľaháme s cukrom a soľou. Potom primiešame tuk, rozdrobíme droždie a miešaním ho v zmesi rozpustíme. Postupne pridávame múku a vypracujeme jednotné cesto – nie príliš tuhé.
Cesto rozdelíme do 3 častí rozvaľkáme a naplníme makovou alebo orechovou náplňou (mak zmiešame s trochou mlieka, cukrom, kôrou z citróna, vanilkou a hrozienkami). Zrolujeme, nie príliš pevne a vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a popicháme vidličkou. Záviny upečieme vo vyhriatej rúre – pri teplote 180 stupňov pečieme, kým povrch nie je zlatistý.
Výborný závin: 3 príchute z jednej várky
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
25 g čerstvého droždia
100 g zmäknutého masla alebo margarínu
100 g kr. cukru
1 bal. vanilkového cukru
1 vajce
2 žĺtky
2 lyžice kefíru
150 ml mlieka
Štipku soli
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu
1 vajce
Cukor podľa chuti
Strúhanú citrónovú kôru
Hrozienka
Maková náplň:
100 g mletého maku
Cukor podľa chuti
1 šálku čerešní bez kôstky
Strúhanú citrónovú kôru
Na čerešňovú náplň:
Pohár čerešní
Na potretie:
Rozpustené maslo
1 bielok + 2-3 lyžičky mlieka
Ďalej budeme potrebovať:
Mlieko a vanilkový cukor
Postup:
Všetky prísady na cesto by mali byť izbovej teploty. Mlieko zahrejeme na plameni a keď je teplé, pridáme doň droždie a cukor. Keď vyjde kvások zmiešame s ostatnými prísadami a vypracujeme jednotné cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť približne 1 hodinu.
Cesto potom preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 3 časti. Každú rozvaľkáme. Na jeden plát cesta navrstvíme tvarohovú náplň, na druhý makovo-čerešňovú a na tretí čerešňovú náplň. Zavinieme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme trochou rozpusteného masla a necháme odpočívať 20-30 minút.
Potom potrieme povrch závinov zmesou rozšľahaných bielok a mlieka, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 20 minút. Potom záviny vyberieme a prikryjeme fóliou – to preto, aby sa cesto nespálilo. Vložíme späť do rúry a pečieme ešte 10-15 minút. Potom alobal zložíme, potrieme mliekom zmiešaným s vanilkovým cukrom. Necháme ešte približne 10 minút zapiecť dochrumkava. Podávame posypané práškovým cukrom.
Závin z tvarohového cesta s jablkovou náplňou
Potrebujeme:
200 g hladkej múky
200 g mäkkého tvarohu (nie z vaničky)
150 g masla
1 lyžičku prášku do pečiva
50-10 g hrozienok
Štipku soli
1 lyžiču citrónovej šťavy
2-3 ks jabĺk (ošúpaných a nakrájaných na drobné kocky)
2 lyžice hnedého cukru
1 žĺtok na potretie
Postup:
Na prípravu cesta spojíme múku s maslom, tvarohom, práškom do pečiva a štipkou soli. Vymiesime cesto, ktoré zabalíme do fólie a vložíme do chladničky odpočívať na 30 minút.
Medzitým si pripravíme náplň. Kúsky jabĺk zalejeme citrónovou šťavou a zmiešame s cukrom a hrozienkami. Podľa chuti môžeme pridať škoricu.
Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve časti. Každú rozvaľkáme na tenký plát. Na cesto navrstvíme náplň a cesto zavinieme. Potom záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme žĺtkom.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov, kým povrch cesta nebude zlatistý (cca 30 minút).
Hotové záviny môžeme posypať práškovým cukrom.
Najjednoduchší jablkový závin
Potrebujeme:
300 g lístkového cesta
125 g smotanového syra (ako alternatívu môžete vyskúšať tvaroh)
2 lyžice medu (prípadne podľa chuti) – namiesto medu môžeme tiež použiť 50 g práškového cukru
250 g čerstvých jahôd
1 lyžičku vanilkového extraktu – voliteľné
Na potretie:
1 vajce
Postup:
Lístkové cesto rozvaľkáme na tenký plát. Do stredu plátu navrstvíme syr zmiešaný s medom a vanilkovým extraktom.
Ľavú aj pravú cestu nakrájame na prúžky – 15 prúžkov na každej strane. Oba spodné aj vrchné prúžky potom odstránime (v strede ostane časť cesta na založenie).
Na syr navrstvíme jahody nakrájané na plátky a vrchnú aj spodnú časť cesta zavinieme. Potom postupne prekladáme prúžky cesta cez jahodovú náplň, tak, aby sme pokryli celý povrch.
Na cesto navrstvíme rozšľahané vajce a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 200 stupňov 25-30 minút, alebo kým povrch koláča nie je zlatistý. Necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Posypeme práškovým cukrom.
Jablkovo-škoricový závin
Potrebujeme:
2 hárky rozvaľkaného lískového cesta
2-3 veľké jablká
2 lyžice hnedého cukru
2 lyžice kryštálového cukru
1/2 lyžičky škorice
2 lyžice hladkej múky
½ šálky mletých orechov
2 lyžice strúhanky
2 lyžice kryštálového cukru
1 vajce na potretie
Postup:
Rúru nastavíme na 190 stupňov. Jablká očistíme, nakrájame na kocky a v miske zmiešame so škoricou, múkou a hnedým aj obyčajným cukrom. Necháme 20 minút odpočívať, aby jablká pustili šťavu.
V inej miske medzitým zmiešame orechy s 2 lyžicami cukru a strúhankou.
Rozbalíme 1 hárok cesta, posypeme orechovou zmesou a na vrch uložíme jablká. Zrolujeme a okraje zavinieme. Rovnaký postup opakujeme aj s druhým hárkom cesta.
Oba záviny preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. V miske rozšľaháme vajíčko a potrieme ním povrch oboch závinov.
Nakoniec na povrchu závinov urobíme ostrím nožom pozdĺžne zárezy.
Pečieme pri teplote 190 stupňov 40 -45 minút, alebo kým povrch oboch závinov nie je zlatistý.
Štrúdľa z fantastického cesta – ako pavučinka
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
3 lyžice polohrubej múky
3 lyžice bravčovej masti
2 vajcia
1 téglik 10% kyslej smotany (200 g)
Štipka soli
Náplň:
Čokoľvek čo máte radi – jabĺčka, mak, orechy, tvaroh, čokoláda, lekvár
Postup:
V miske si zmiešame všetky prísady okrem polohrubej múky a masti. Vymiešame vareškou mäkké cesto, keď sa začne odliepať od stien misky, je hotové.
V samostatnej miske si zmiešame múku a masť – rozpustíme vo vodnom kúpeli alebo v mikovlnke.
Cesto rozvaľkáme na pracovnej doske, ktorú sme si dobre pomúčili. Cesto sa dá pekne rozvaľkať úplne na tenúčko, potom celý povrch potrieme zmesou múky a masti – vďaka tomuto postupu bude cesto neskutočne chutné a vláčne.
Cesto zrolujeme a vzniknutú roládu nakrájame na 5 dielov. Tie uložíme do dózy, alebo misky, prikryjeme a dáme do chladničky na 20-30 minút.
Medzitým si pripravíme plnky – môžeme pripraviť 5 druhov, z tejto dávky som urobila 5 štrudieľ, z každého bochníka jednu.
Prvý kúsok cesta preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme natenko, potrieme masťou a navrstvíme plnku ako pri klasickej štrúdle. Cesto zatočíme – ja robím tak, že oba konce opatrne preložím cez stred a potom obrátim spojom nadol. Nezabudnite zavinúť aj konce, aby náplň nevytiekla.
Všetky štrúdle som uložila vedľa seba na veľký plech a vrch potrel roztopenou masťou – môžete použiť aj olej.
Pečieme pri teplote 170-180 stupňov, kým povrch nie je zlatistý, asi 35 minút, ale treba sledovať. Nakoniec posypeme práškovým cukrom a podávame.
Maďarská jablková štrúdľa
Potrebujeme:
4 pláty štrúdľového cesta (ručne ťahaného) – ja som robila z kupovaného, ale môžete si pripraviť ajvlastné cesto
700 g jabĺk (nie príliš sladkých)
50 g hrozienok + horúcu vodu na namočenie
1 lyžicu rumu
150 g masla
50 g strúhanky
70 g nasekaných vlašských orechov
Šťavu a kôru z 1 citróna
1 bal. škoricového cukru
1 bal. vanilkového cukru
30-50 g kr. cukru (podľa toho, aké sladké jablká použijeme)
Postup:
Hrozienka namočíme do horúcej vody a necháme máčať aspoň 30 minút.
Jablká očistíme, zbavíme jadierok a nakrájame na drobné kúsky a pokvapkáme ich citrónovou šťavou.
Polovicu masla rozpustíme na panvici a oparažíme na ňom strúhanku. Ke chytí svetlú farbu, zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.
K jablkám pridáme cukor – škoricový, vanilkový aj obyčajný, citrónovú kôru, orechy, rum a scedené hrozienka. Premiešame.
Na pomúčenú pracovnú dosku si rozložíme fóliu alebo utierku, ktorú pomúčime. Uložíme prvý plát cesta, dobre potrieme maslom, uložíme ďalší plát, opäť potrieme a takto pokračujeme s každým plátom cesta. Nakoniec na cesto navrstvíme strúhanku – po celej ploche (necháme voľné len okraje. Do stredu navrstvíme náplň a zavinieme pomocou fólie. Kraje založíme. Preložíme na plech vystlaný papierom, alebo vymastený tak, aby bol spoj na spodnej strane. Nakoniec ešte potrieme zvrchu maslom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov asi pol hodiny, alebo kým cesto nie je zlatisté. Každá rúra pečie inak a preto možno budete potrebovať o 5 minút viac alebo menej času. Necháme vychladnúť, poprášime práškovým cukrom a môžeme servírovať.
Babičkina ťahaná štrúdľa
Potrebujeme:
1 vajce
400 g preosiatej hladkej múky
100 ml vlažnej vody
Štipku soli
2 lyžice octu
100 g slnečnicového oleja
Na potretie:
Žĺtko
Roztopené maslo
Na posypanie:
Práškový cukor
Náplň: podľa chuti
Postup:
Do misky nasypeme múku a pridáme k nej olej, soľ, ocot, vajce a asi ½ vody. Vypracuje vláčne jednotné cesto a necháme ho odležať pri izbovej teplote asi 10 minút. (Konzistenciu cesta podľa potreby upravíme pridaním ďalšej vody). S cesto nepracujem vcelku, ale rozdelím ho na dve polovice. Každú rozvaľkám a potom opatrne preložíme na pomúčený obrus – alebo plátno. Cesto na plátne naťahujeme rukami do požadovanej veľkosti.
Okraje potom odstrihneme, pretože tie sa nikdy nedajú dokonale roztiahnuť a ostane na nich hrubšia vrstva cesta. Stred cesta potom posypeme strúhankou a pridáme aj náplň – výborný je napríklad jablková s opraženou strúhankou a škoricou, maková s višňami, tvarohová s hrozienkami alebo orechová. Náplň by nemala byť príliš vodnatá, aby cesto veľmi nenasiaklo. Okraje potom potrieme rozšľahaným žĺtkom.
Cesto teraz opatrne zavinieme pomocou utierky a zároveň ho pritom uťahujeme – samozrejme, postupujeme čo najjemnejšie. Rovnaký postup opakujeme aj s druhou polovicou cesta. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút – sledujeme, kedy je povrch zlatistý (mne stačí 20 minút). Staré gazdinky mi dobre poradili počas pečenia párkrát otvoriť dvierka a vyvetrať paru z rúry, výsledok je ešte lepší.
Po upečení potrieme roztopeným maslom a poprášime práškovým cukrom.
Výborná maková náplň
Potrebujeme:
225 g celého maku
250 ml mlieka
60 g masla
125 g kr. cukru
štipka soli
2 vajcia
Potrebujeme:
Celý mak som si zomlela v mlynčeku na kávu – nekupujem mletý, čerstvo namletý je omnoho chutnejší. Mlieko nalejeme na kastrólika, pridáme aj cukor, maslo a preložíme na plameň. Zahrievame, kým sa cukor a maslo celkom nerozpustí.
V miske rozmiešame vajcia, horúce mlieko zložíme z plameňa a slabým prúdom doň vmiešame vajcia– zmes by sa nesmie variť, aby sa vajcia nepremenili na praženicu. Ide len o to, aby sa zmes krásne zahustila a nadobudla krémovú konzistenciu. Dôkladne rozmiešame a keď sú obe zmesi spojené, preložíme na plameňa a varíme do zhustnutia. Zmes by mala mať konzistenciu ako hustejšia smotana. Potom pridáme mletý mak, soľ, dobre ešte raz všetko premiešame a odstránime z plameňa. Necháme vychladnúť a môžeme plniť. Zmes, ktorú nevyužijete môžete uložiť do chladničky, vydrží 3-4 dni.
Excelentná orechová náplň
Potrebujeme:
400 g mletých orechov
350 ml vriacej vody
150 – 200 g kr. cukru
1 lyžičku perníkového korenia
Hrsť hrozienok + vodu na namáčanie
Strúhanú kôru z 1 citróna
1 lyžicu rumu, alebo rumovej arómy
1 lyžicu marhuľového džemu
1 lyžicu medu
1 bal. vanilkového cukru
Postup:
Hrozienka si namočíme do horúcej vody, aby zmäkli a nabobtnali.
Do hrnca nalejeme vodu s cukrom, privedieme do varu, potom pridáme orechy, premiešame a necháme krátko povariť. Potom pridáme všetky ostatné prísady a dobre premiešame. Môžeme používať do závinov, koláčov či iných dezertov podľa chuti.