plny-hrniec_transparent_negativ.png

ULOŽIŤ, NESTRATIŤ: Zbierka 15 najlepších domácich nátierok, s ktorými hneď zmizne aj staršie pečivo – rýchle a fantastické!

15 najlepších receptov na nátierky: S nimi bude každý deň ako malá oslava. Uložiť, nestratiť!

Potrebujeme:

250 g jemného tvarohu

50 g prírodného jogurtu

cesnak podľa chuti

čerstvé bylinky (kôpor, petržlen, koriander) podľa chuti

soľ a čierne mleté korenie podľa chuti

Postup:

Bylinky umyte a nasekajte na jemno. Vložte tvaroh do misy a zmiešajte s jogurtom. Pridajte bylinky, soľ, korenie a cesnak. Dobre zmiešajte a podávajte s čerstvým pečivom. Prajeme dobrú chuť!

Tuniaková nátierka

 

Potrebujeme:

400 g tuniaka v oleji

100 g mäkkého syra (napr. Philadelphia)

1 PL gréckeho jogurtu

kôru z 1/2 citróna

mleté čierne korenie

soľ

Postup:

Zmiešajte všetky ingrediencie v kuchynskom mixéri, kým nebude nátierka hladká. Dajte do misky, dochuťte soľou, čiernym korením a nechajte chvíľu pred podávaním v chladničke. Prajeme dobrú chuť!

Čokoládová nátierka

 

 

 

Potrebujeme:

200 ml mlieka

1 PL cukru

1 PL hladkej múky

1 PL kakaového prášku

50 g masla

40 g lieskových orechov

štipku soli

Postup:

V hrnci zmiešajte cukor, múku, kakaový prášok a štipku soli.

Po malých dávkach pridávajte mlieko, dajte zmes na sporák a povarte. Lieskové orechy si pomeľte na jemno. Ihneď po dovarení mliečnej zmesi pridajte maslo a orechy.

Znovu priveďte do varu a za stáleho miešania varte ďalšie 2 – 3 minúty, aby hmota zhustla. Premiestnite do vhodnej nádoby a nechajte vychladnúť. Prajeme dobrú chuť!

Arašidové maslo

Potrebujeme:

300 g nesolených arašidov

1 PL medu

2 PL rastlinného oleja

štipku soli

Postup:

Pražené nesolené arašidy dáme do mixéra a pomelieme pri vysokom výkone. Pridajte soľ, med, olej a pokračujte v mixovaní, kým nebude zmes hladká. Toto domáce arašidové maslo bude trochu hustejšie, ako to z obchodu. Je to kvôli tomu, že neobsahuje žiadne zbytočne pridané látky. Prajeme dobrú chuť.

Hubová nátierka

 

Potrebujeme:

4 PL restovaných húb

100 g masla

1 cibuľu

1 ČL citrónovej šťavy

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Cibuľu nastrúhajte na strúhadle. Zmiešajte ju s restovanými hubami, maslom, soľou, korením a citrónovou šťavou. Vymixujte v mixéri do hladka. Prajeme dobrú chuť!

Olivová nátierka

 

 

Potrebujeme:

1 pohár čiernych olív bez kôstok

1/2 PL citrónovej šťavy

1 PL olivového oleja

čierne korenie podľa chuti

Postup:

Všetky zložky zmixujte v mixéri na hladkú konzistenciu. Pridajte citrónovú šťavu a dochuťte čiernym korením. Prajeme dobrú chuť!

Fazuľová nátierka

 

Potrebujeme:

1 hrnček suchej fazule

2 – 3 cibule

1 strúčik cesnaku

1/2 ČL soli

mleté čierne korenie podľa chuti

olej

Postup:

Fazuľu namočte do veľkého množstva vody na 8 – 12 hodín.

Potom zlejte a nalejte novú vodu. Varte na miernom ohni kým fazuľa nezmäkne. Keď je fazuľa mäkká, vylejte väčšinu vody a nechajte len trochu na dne.

Nakrájajte cibuľu a osmažte na oleji do zlatista. Fazuľu rozmixujte mixérom na kašu, pridajte orestovanú cibuľu spolu s olejom, na ktorom sme ju smažili. Pridajte prelisovaný cesnak, soľ a korenie. Dobre zmiešajte a môžete podávať na ľubovoľnom pečive.

Prajeme dobrú chuť!

Mrkvová nátierka

 

Potrebujeme:

200 g mrkvy

1 cibuľu

2 PL sójovej omáčky

2 PL vody

1 PL kurkumy

1 PL koriandra

1/2 ČL citrónovej šťavy

1 PL rastlinného oleja

2 strúčiky cesnaku

Postup:

Cibuľu nakrájajte na jemno a mrkvu nastrúhajte na stredne hrubom strúhadle. Opečte mrkvu na suchej panvici, pridajte olej, cibuľu a prelisovaný cesnak. Smažte do zlatista. Potom nechajte mierne vychladnúť, pridajte sójovú omáčku, citrónovú šťavu a vodu. Rozmixujte do hladka. Podávajte chladené. Prajeme dobrú chuť!

Syrová nátierka

Potrebujeme:

70 g syra

100 g zmäknutého masla

1 PL kyslej smotany

soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

Syr si nastrúhame na strúhadle, vymixujeme s ostatnými ingredienciami do hladka a dochutíme. Prajeme dobrú chuť!

Nátierka z červenej repy

Potrebujeme:

2 stredne veľké repy

450 g konzervovaného cíceru

3 PL olivového oleja

1/4 syru feta

2 strúčiky cesnaku

2 PL citrónovej kôry

2 PL citrónovej šťavy

štipku kajenského korenia

štipku soli a čierneho mletého korenia

Postup:

Predhrejte si rúru na 220 °C. Plech si potrite olejom, volžte repu a polejte lyžicou olivového oleja. Pečte 45 – 60 minút, kým nebude repa mäkká. Vychladnutú repu nakrájajte na niekoľko kúskov. Do mixéra vložte všetky pripravené ingrediencie a mixujte do hladka. Nechajte vychladnúť a podávajte s pita chlebom, hranolkami alebo toastami. Prajeme dobrú chuť!

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

1 2

Dnes najobľúbenejšie