Nadýchaný koláč, hotový už za 15 minút: V okamihu zmizne zo stola!

Máme pre vás ideálny recept na nedeľné maškrtenie. Jeho príprava vám zaberie necelých 15 minút.

Pripravte si túto maškrtu, ktorá poteší rodinu, aj prípadných hostí.

 

 

Postup je veľmi rýchly a samotná príprava zaberie len 15 minút. 

Potom stačí už len upiecť, naplniť a dezert je na svete. Ako ukazuje kanál Ricette dolce facili, koláč môže byť veľmi variabilný najmä čo sa týka použitia plnky a dolsova sa ponúka, vyskúšať ho aj v iných príchutiach.

A pýtate sa, v čom spočíva jedinečnosť a výnimočná chuť tohto obľúbeného dezertu? Odpoveďou je prísada, ktorú bežne nachádzame v našich domácich zásobách – obyčajný kukuričný škrob.

Použitie kukuričného škrobu v plnkách a krémoch má viacero výhod:

Kukuričný škrob je jemný biely prášok vyrobený z kukuričných zŕn, ktorý je vynikajúci zahusťovací prostriedok. Krémom a plnkám dodáva jemnú a hladkú konzistenciu.

Je bez chuti a farby, takže nemení chuť ani farbu krému, práve naopak, dokáže podčiarknuť a zvýrazniť chuť ostatných prísad.

 

 

Kukuričný škrob zahusťuje krém pri nízkych teplotách, takže ho môžete pridávať na konci varenia bez rizika, že sa krém zrazí.

Kukuričný škrob pomáha stabilizovať krém a zabraňuje jeho oddeľovaniu. Zabraňujetiež  tvorbe hrudiek.

Pomáha udržať krém hladký a krémový aj po vychladnutí.

Dodáva krému jemnú sladkastú chuť.

Kukuričný škrob má nižší obsah kalórií ako múka, takže je vhodný pre tých, ktorí chcú znížiť príjem kalórií. Je tiež bezlepkový, takže je vhodný aj pre ľudí s celiakiou.

Na plnkový koláč s kukuričným škrobom potrebujeme:

Na korpus:

 

 

3 vajcia

štipku soli

150 g kryštálového cukru

1 vanilkový cukor

80 ml rastlinného oleja

90 ml pomarančového džúsu

200 g hladkej múky

15 g kypriaceho prášku do pečiva

formu s rozmermi 18 x 27 cm

Na plnku

2 PL kukuričného škrobu

250 ml pomarančového džúsu

2 PL kryštálového cukru

Postup:

Vajíčka si rozklepneme do misy a pridáme štipku soli.

 

 

Následne si k vajciam nasypeme kryštálový cukor a všetko dôkladne vyšľaháme metličkou. 

Pridáme vanilkový cukor, olej a znovu dôkladne premiešame. Teraz pridáme ešte pomarančový džús. 

Prichádzajú na rad suché ingrediencie, takže si zmiešame múku s práškom do pečiva a preosejeme do misy s ostatnými surovinami. 

Formu si vystelieme papierom na pečenie a nalejeme do nej pripravené cesto. 

Rúru si predhrejeme na 180 °C a vložíme do nej formu s cestom.

Pečieme asi 30 – 35 minút. 

 

 

Po uplynutí tejto doby formu vyberieme a necháme vychladnúť. 

Potom korpus prerežeme pozdĺžne na polovicu, aby nám vznikli 2 pláty.

Do hrnca si nasypeme kukuričný škrob, nalejeme pomarančový džús a primiešame cukor.

Dáme na sporák a na miernom ohni za stáleho miešania privedieme do varu. 

Varíme do zhustnutia, potom nalejeme na jeden plát a priklopím druhým.

Teraz už stačí len posypať práškovým cukrom a dezert je hotový.

Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu na konci šlánku.

Tip redakcie:

Ak máte doma jablká, neváhajte vyskúšať jablkovú plnku s kukuričným škrobom.

 

 

Potrebujeme:

1 kg jabĺk

100 g kr. cukru

1 PL citrónovej šťavy

1/2 čajovej lyžičky škorice

1/4 čajovej lyžičky soli

2 PL kukuričného škrobu

50 ml vody

Postup:

Jablká ošúpte, zbavte jadrincov a nakrájajte na kocky. V hrnci zmiešajte jablká, cukor, citrónovú šťavu, škoricu a soľ.

Priveďte do varu a varte cca 10 minút, kým jablká nezmäknú.

Kukuričný škrob rozmiešajte vo vode a vlejte do hrnca s jablkami. Za stáleho miešania varte cca 2 minúty, kým plnka nezhustne.

Plnku nechajte vychladnúť a potom ju použite do koláčov, závinov alebo iných dezertov.

Tipy:

  • Do plnky môžete pridať aj hrozienka, orechy, kokos alebo iné ingrediencie podľa vašej chuti.
  • Plnku môžete ochutiť aj vanilkou, rumom alebo inou arómou.
  • Ak chcete plnku sladšiu, pridajte do nej viac cukru.
  • Ak chcete plnku hustejšiu, pridajte do nej viac kukuričného škrobu.
  • Plnku môžete zmraziť a použiť neskôr.

Dobrú chuť!

 

 

 

Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie