Doma pripravené pochúťky mi chutia vždy o niečo lepšie, ako v tie v reštaurácii. Možno za to môže práve to, že ich vždy pripravujeme s láskou. Aj preto si z času na čas doprajem pravú domácu pizzu. Nemôžeme si pomôcť ale tie z obchodu či reštaurácie, na ňu jednoducho nemajú!
Potrebujeme:
1 šálku kefíru alebo riedkeho bieleho jogurtu
1 šálku vody
7 šálok hladkej múky
1 lyžicu sušeného droždia
5 lyžíc slnečnicového oleja
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 lyžičku cukru
1 lyžičku soli
Obloha:
400 g salámy alebo klobásy
100 g tvrdého syra
Hrsť olív
3 lyžice majonézy, 3 lyžice kečpupu
Veľkú cibuľu
1 papriku
3 paradajky
Postup:
V miske zmiešame kefír, soľ a olej. Do teplej vody pridáme droždie a cukor, počkáme, kým vyjde kvások.
Kvások vmiešame do kefírovej zmesi a pridáme múku. Vymiesime jednotné cesto. Cesto prikryjeme uterákom a necháme 40-45 minút na teplom mieste kysnúť (cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem).
Kým cesto vykysne, pripravíme si ostatné prísady – nakrájame klobásu, umyjeme a nakrájame paradajky, cibuľu, papriku, olivy a syr nastrúhame.
Väčší plech na pečenie vymastíme olejom. Potom cesto rozvaľkáme ale rukami roztiahneme tak, aby pasovalo do plechu. Cesto posypeme čiernym korením, uložíme naň klobásu, papriku, plátky paradajok a olivy. Potom potrieme majonézou.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 30 minút. Potom pizzu vyberieme, posypeme syrom a pečieme ešte 15 minút, alebo kým syr nie je rozpustený. (Syr môžete napsypať na pizzu aj hneď na začiatku pečenia, ale ak sa obávate, že by sa pripálil, pridajte ho až nakoniec).
Poznámka: ingrediencie samozrejme môžete obmieňať podľa chuti, kečup pokojne vymeňte za paradajkovú omáčku a majonézu za kyslú smotanu. Výsledok bude vždy skvelý.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)