Fantastické a hlavne rýchle pečivo zo šľahačkovej smotany, ktoré sa oplatí vyskúšať.
Rožky z 3 prísad
Potrebujeme:
45 dkg hladkej múky
1 Hera
250 ml smotany na šľahanie
Náplň:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Jablká so škoricou a cukrom
Tvaroh s hrozienkami
Čokoláda
Lekvár
Orechy
Nutella
1 vajce na potretie
Postup:
Vypracujeme hladké cesto z múky, Hery a smotany na šľahanie, dobré je pridať aj štipku soli. Cesto rozdelíme na 5 dielov.
Každý kúsok vyvaľkáme na kruh a rozdelíme na osminky. Na každý kúsok dáme náplň a zabalíme do rožtekov – začíname na širšej strane.
Rohlíčky potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme doružova pri teplote 180 stupňov. Ešte horúce posypeme práškovým cukrom.
Šľahačková bábovka
Potrebujeme:
3 vajcia
250 g práškového cukru
1 bal. vanilkového cukru
250 ml smotany na šľahanie
250 g polohrubej múky
1 bal. prášku do pečiva
1 lyžicu kakaa
Postup:
Vajcia s cukrom ušľaháme do peny, pridáme smotanu, vanilkový cukor a nakoniec aj múku spolu s práškom do pečiva. Vymiešame jednotné hladké cesto. Formu na bábovku vymastíme tukom a vysypeme múkou. Do formy navrstvíme ½ cesta a do zvyšného vmiešame kakao. Tmavé cesto navrstvíme na svetlé a šup do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 35 minút.
Necháme chvíľu vychladnúť, vyklopíme a môžeme preliať čokoládovou polevou – ja jednoducho rozpustím čokoládu na varenie spolu s olejom a prelejem cez bábovku. Prípadne ju môžete len posypať práškovým cukrom.
Úžasné jablkové rožky
Potrebujeme:
450 g hladkej múky
1 Hera
250 ml smotany na šľahanie
Ďalej:
Jablká, škorica – prípadne iná náplň podľa chuti
Vajce na potretie
Postup:
Vypracujeme hladké cesto (ja do cesta pridávam aj štipku soli, je potom ešte chutnejšie), ktoré rozdelíme na 5 dielov.
Z každého vyvaľkáme kolo, ktoré rozdelíme na osminky. Na každý kúsok dáme náplň – nastrúhané jablká zmiešaná so škoricou – a zabalíme do rožtekov – začíname na širšej strane.
Rohlíčky potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme doružova. Ešte horúce posypeme práškovým cukrom
Dokonalá šľahačková bublanina
Potrebujeme:
2 hrnčeky hladká múka
3/4 hrnčeka krupicový cukor
3 ks vajce (ideálne väčšie a domáce)
1 kypriaci prášok do pečiva
1 téglik smotany na šľahanie (180 ml)
jahody
Postup:
V miske si vyšľaháme vajcia s cukrom do svetlej nadýchanej hmoty. Do cesta vmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a šľahačku, vymiešame jednotné cesto, ktoré navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo vymastený a vysypaný múkou. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 20 minút, alebo podľa skúseností s rúrou.
Trvanlivé šľahačkové pečivo
Potrebujeme:
350 g hladká múka
250 g hera alebo maslo
200 ml smotana na šľahanie
práškový cukor na obalenie
vanilkový cukor na obalenie
Postup:
Z múky, masla alebo hery a šľahačky vypracujeme guličku cesta, ktorú necháme asi hodinu odstáť v chladničke.
Cesto potom rozvaľkáme, vykrojíme z neho tvary a upečieme pri teplote 150 stupňov asi 8 minút – sledujeme. Po upečení necháme cukrovinky trošku vychladnúť a potom obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Jednoduché lekvárové rožteky
Potrebujeme:
500 g hladká múka
300 g margarín (Palmarín)
250 ml trvanlivá smotana na šľahanie
troška soli
slivkový lekvár
práškový cukor na posypanie
Postup:
Všetky suroviny vymiešame a dáme na 6 hodín odležať do chladničky.
Z cesta vytvarujeme 8 bochníčkov, každý rozvaľkáme na veľkosť taniera a pokrájame na 8 dielov (trojuholníkov).
Na širokú časť každého dielu dáme lekvár, stočíme a ohneme do tvaru rožteka.
Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri teplote 220°C asi 10 minút. Vychladené rožteky posypeme práškovým cukrom.
Dokonalá šľahačková vianočka
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
250 ml smotany na šľahanie 33%
1 bal. sušeného droždia
50 g cukru práškového
1 bal. vanilkového cukru
Štipku soli
2 vajcia
1 bielok
100 – 150 g hrozienok namočených v rume
Na potretie:
žĺtok
Postup:
Múku preosejeme a pridáme aj ostatné sypké prísady. Potom pridáme Vajcia, bielok a smotanu s hrozienkami. Dôkladne vypracujeme jednotné hladké a vláčne cesto. Prikryjeme utierkou a nechháme vykysnúť na teplom mieste. Potom cesto rehnetieme v rukách a rozdelíme na menšie bochníky – podľa toho, z koľkých copov chcete pliesť., Ja neviem zo 4, tak robím buď len z dvoch, alebo spravím základ z troch (upletiem ako vrkoč) a na vrch dám ešte dva copy.
Potom preložíme na plech vystlaný papierom a necháme ešte podkysnúť. Potrieme žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 190-200 stupňov asi 35-40 minút – vianočku je treba sledovať.
Šľahačkové raňajkové pečivo
Potrebujeme:
1 kg múka hladká
250 g práškový cukor
200 ml smotana na šľahanie
3 dl mlieko (prípadne podľa potreby)
1 dl biely jogurt
0,5 dl olej
2 bielky
1 žĺtok
50 g droždie čerstvé
2 bal. van. cukor
1 lyžička soli
Náplň:
Tvaroh, puding, lekvár, džem
Na potretie:
1 ks žĺtok
Na posypanie:
mak
Postup:
V miske najprv premiešame múku, cukor, soľ a vanilkový cukor. Potom pridáme vlažnú smotanu na šľahanie, olej, bielky, žĺtok, jogurt a kvások (v 1dl mlieka napučané droždie s cukrom). Zvyšné mlieko cca prilievame do cesta postupne a zakaždým dobre vpracujeme. Vypracujeme jemné, polomäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Nakoniec ešte pomocou trošky múky cesto krátko vymiesime do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a necháme 1 hodinu nakysnúť.
Kým cesto kysne, pripravíme si náplňe podľa chuti. Nakysnuté cesto vyklopíme na trošku pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 2 kusy, ktoré bez miesenia len upravíme do bochníkov. Každý bochník vyvaľkáme na hrúbku cca 6-7 mm a pokrájame na trojuholníky.
Na každý kúsok navrstvíme asi lyžicu náplne a zakrútime jemne do tvaru rožka. Koláče pokladieme na plech s papierom, natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s troškou mlieka a dáme prvý plech už aj do studenej rúry a až potom ju zapneme na 180 °C. Od vtedy ako dosiahne rúra 180 °C pečieme koláče ešte 15 minút – sledujeme, kedže každá rúra pečie inak.
Koláče ešte hneď horúce z rúry potrieme kúskom masla. Sú krásne nakysnuté a ľahučké.