Táto klasika nikdy nesklame. Vyskúšajte obľúbené zemiakové placky na 13 najchutnejších spôsobov. Presvedčte sa, že aj takúto klasiku môžete pripraviť celkom novým spôsobom a s chutným vylepšením. Čo by ste povedali napríklad na placky zo smotanového cesta alebo dokonca roládu zo zemiakových placiek? Neváhajte a vyskúšajte všetky.
Chrumkavé zemiakové placky so syrom
Potrebujeme:
8 stredne veľkých zemiakov
1 väčšiu cibuľu nakrájanú nadrobno
2 vajcia
150 g tvrdého syra nastrúhaného najemno
3 strúčiky cesnaku
3-4 lyžice hladkej múky
Zelenú cibuľu alebo petržlenovú vňať nasekanú nadrobno
Majoránku
Olej na vyprážanie
Postup:
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme múku, vajcia, cibuľu, soľ, korenie, majoránku, syr a pretlačený cesnak. Vymiešame jednotné cesto.
Podľa hustoty cesta môžete pridať vajce alebo múku.
Na panvici rozpálime olej a lyžicou formujeme na panvicu jednotlivé placky. Vyprážame z oboch strán dozlatista, odstránime prebytočný olej papierovým servítkom a podávame posypeme zelenou cibuľkou alebo petržlenovou vňaťou.
Pečená roláda zo zemiakových placiek
Potrebujeme:
4 stredne veľké zemiaky
2-3 mrkve
2 šalotky nakrájané nadrobno
30 g najemno nasekanej pažítky
3 vajcia
Štipku muškátového orieška
1 lyžičku soli
Čierne mleté korenie
400 g smotanového syra (prípadne aj pomazánkového masla alebo jemného tvarohu)
6 väčších plátkov šunky
100 g strúhaného syra
Postup:
Zemiaky aj mrkvu ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme pažítku, šalotku, vajcia, koreniny a soľ. Vymiešame jednotnú hmotu a rovnomerne ju navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch by mal byť väčších medzier a trhlín.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 160 stupňov 30 minút. Vyberieme z rúry a necháme ochladiť.
Smotanový syr ochutíme soľou a bylinkami, ak pracujeme s ochuteným syrom alebo pomazánkovým maslom, nemusíme dochucovať.
Na placku navrstvíme polovicu smotanového syra a plátky šunky a pokryjeme zvyšným syrom.
Pevne ale opatrne placku zrolujeme a posypeme strúhaným syrom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme ešte 15 minút.
Necháme chvíľku vychladnúť a podávame nakrájané na plátky ako klasickú roládu.
Bielurské zemiakové placky
Potrebujeme:
6 ks zemiakov
Zväzok zelenej cibuľky
1 červenú papriku
1 mrkvu
1 vajce
4 lyžice hladkej múky
1-2 lyžice kyslej smotany
3 lyžice slnečnicového oleja
Soľ podľa chuti
Postup:
Zemiaky aj mrkvu umyjeme, očistíme a nastrúhame. Zelenú cibuľku a papriku nakrájame nadrobno. Všetku zeleninu zmiešame v miske, pridáme múku, vajce. Soľ a korenie podľa chuti.
Na panvici zahrejeme rastlinný olej a vyprážame na ňom jednotlivé placky z oboch strán dozlatista.
Podávame s obľúbeným dessingom.
Pečené zemiakové placky s cesnakom
Potrebujeme:
5-6 zemiakov
1 vajce
100 g hladkej múky
1 lyžicu rastliného oleja
Soľ a korenie podľa chuti
Cesnak na potretie
Postup:
Zemiaky ošúpeme, umyjeme, uvaríme domäkka a potom roztlačíme na zemiakovú kašu. Primiešame soľ, korenie, vajce, a múku. Vypracujeme hladké cesto, ktoré preložíme na pracovnú dosku posypanú múkou. Z cesta formujeme jednotlivé placky, ktoré na povrchu popicháme vidličkou. Placky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rastlinným olejom. Môžeme posypať semienkami alebo rascou.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.
Placky necháme vychladnúť a potrieme zvyšným olejom zmiešaným s pretlačeným cesnakom – ako langoše.
Jemné zemiakové placky
Potrebujeme:
4-5 ks zemiakov
250 – 300 g hladkej múky
3 vajcia
3 strúčiky cesnaku
5 lyžíc oleja
250-300 ml mlieka
Zväzok pažítky nasekanej najemno
1 lyžičku cukru
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na štvrtinky. Potom preložíme do menšieho hrnca a zalejeme vodou tak, aby siahala tesne nad povrch zemiakov. Osolíme a varíme domäkka. Keď sú zemiaky uvarené preložíme ich spolu s vodou do mixéra a rozmixujeme. Pridáme mlieko, drvený pretlačený cesnak, vajcia, 3 lyžice oleja, cukor a múku. Dôkladne zmiešame a necháme odstáť 30 minút.
Panvicu potrieme olejom a naberačkou dávkujeme cesto. Posypeme zelenými bylinkami a vyprážme rovnako ako klasické placky.
Najrýchlejšie zemiakové placky
Potrebujeme:
3 zemiaky
2 vajcia
Soľ a korenie
Postup:
Zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme vajcia, soľ a korenie. Premiešame.
Panvicu vymastíme trochou oleja, a na povrch navrstvíme zemiakové cesto. Opekáme z oboch strán dozlatista. Podávame ako chutnú prílohu, alebo len tak s čerstvou zeleninou a obľúbeným dressingom.
Fínske zemiakové placky pečené v rúre
Potrebujeme:
5-6 väčších zemiakov
1 vajce
100 g hladkej múky
1 lyžicu rastlinného oleja
Soľ a čierne korenie podľa chuti
1 vajce na potretie
Postup:
Zemiaky ošúpeme a uvaríme v slanej vode domäkka. Potom scedíme necháme vychladnúť a roztlačíme ako na klasickú zemiakovú kašu. Pridáme olej, korenie, vajce, múku a vypracujeme hladké zemiakové cesto.
Pracovnú dosku posypeme múkou a preložíme na ňu cesto. Rozváľkame ho na tenký plát a vykrajujeme z neho jednotlivé placky. Povrch placiek popicháme vidličkou, potrieme rozšľahaným vajíčkom a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie (povrch placiek môžeme posypať semienkami podľa chuti).
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov približne 15-20 minút, alebo kým povrch placiek nie je zlatistý.
Zemiakové placky so šunkou a syrom
Potrebujeme:
600 g zemiakov
100 g strúhaného syra
100 g šunky nakrájanej nadrobno
1 vajce
Zväzok petržlenovej vňate, pažítky alebo kôpru nakrájaný nadrobno
2-3 lyžice hladkej múky
2 lyžice kyslej smotany
Soľ a korenie podľa chuti
Rastlinný olej na vyprážanie
Postup:
Zemiaky očistíme, umyjeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme syr, šunku, vajce, smotanu a bylinky. Premiešame a postupne pridáme aj múku, soľ a korenie. Vymiešame homogénne cesto.
Na panvici rozpálime 1 lyžicu rastlinného oleja a naberačkou dávkujeme cesto. Vyprážame z oboch strán dozlatista. Prebytočný
Podávame s kyslou smotanou.
Zemiakovo-smotanové placky
Potrebujeme:
6 stredne veľkých zemiakov
1 vajce
2 lyžice hladkej múky
150 g kyslej smotany
Soľ a korenie podľa chuti
2 lyžičky najemno nasekanej petržlenovej vňate (príp. kôpru)
Olej
Postup:
Zemiaky umyjeme, ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. K zemiakom pridáme vajce, múku, smotanu. Dochutíme soľou a korením.
Zmes dôkladne premiešame. Na panvici rozpálime olej a vyprážame na ňom placky z oboch strán dozlatista.
Podávame s kyslou smotanou, posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.
Zemiakové placky s tvarohom pečené v rúre
Potrebujeme:
250 g uvarených zemiakov v šupke
1 jemný tvaroh
2-3 vajcia
Hrsť jarnej cibuľky nasekanej najemno
Štipku sušeného rozmarýnu
Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
Postup:
Uvarené zemiaky zlejeme a necháme vychladnúť. Potom zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Strúhané zemiaky zmiešame s rozšľahanými vajíčkami, tvarohom, jarnou cibuľkou, soľou a koreninami. Z cesta vytvárame lyžicou jednotlivé placky, ktoré dávkujeme na plech vystlaný papierom na pečenie (z cesta by sme mali dostať 12-16 placiek). Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 15 minút. Potom ich obrátime a pečieme ďalších 10 minút.
Ďalšia možnosť je placky vypražiť na malom množstve oleja. Pečenie je však zdravšia a nemenej chutnejšia alternatíva.
Podávame s kyslou smotanou.
Zemiakové placky so syrom feta
Potrebujeme:
750 g zemiakov
150 g syru feta
1/2 lyžice citrónovej šťavy
1 vajce
1 najemno nasekanú cibuľu
1 lyžicu nasekanej pažítky
Soľ
Mleté čierne korenie
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke a keď sú mäkké scedíme a necháme chvíľku vychladnúť. Potom ich ošúpeme a najemno nastrúhame.
K nastrúhaným zemiakom pridáme ostatné ingrediencie (citrónovú šťavu, syr, cibuľu, vajce, pažítku) a zmes dochutíme soľou a korením. Zmes poriadne premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojil.
Zmes vložíme do chladničky cca na 1 hodinu, aby stuhla. Potom zo zmesi tvarujeme jednotlivé placky, ktoré na oleji vysmažíme dozlatista.
Salašníce zemiakové placky
Potrebujeme:
10 zemiakov
2 strúčiky cesnaku
1 vajce
3 lyžice strúhanky
Sušenú majoránku
Drvenú rascu
Soľ a korenie
100 g bryndze
1 lyžicu kyslej smotany (voliteľné)
Zväzok zelenej cibuľky
Postup:
Zemiaky ošúpeme a nastrúhame. Prebytočnú tekutinu odstránime a pridáme vajce, strúhanku, pretlačený cesnak a koreniny.
Vymiešame cesto z ktorého na panvici formujeme jednotlivé placky. Vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista.
V miske zmiešame bryndzu so smotanou a podávame s plackami. Posypeme nasekanou cibuľkou.
Prebytočný olej z placiek odstránime papierovou utierkou.
Írske zemiakové placky z 3 prísad
Potrebujeme:
4 stredne veľké zemiaky
50 g hladkej múky
Zväzok pažítky nakrájanej nadrobno
Voliteľné soľ
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode a popučíme ich ako pri príprave klasickej zemiakovej kaše. K zemiakom pridáme múku, pažítku a premiešame – vypracujeme zemiakové cesto. Ak sa nám cesto zdá málo slané, pridáme štipku soli.
Vezmeme kúsok cesta a na pomúčenej pracovnej doske z neho vyformujeme placku.
Na panvici rozpálime olej a placky vypražíme z oboch strán dozlatista.
Podávame so zeleninkou, mäskom alebo inou prílohou podľa chuti.