Toto sú najúžasnejšie a tie najjemnejšie domáce rožky, aké poznám. Keď mám trochu voľného času, vždy ich pripravím a poviem vám, odkedy sme ich prvýkrát ochutnali, rožky z obchodu už nemajú šancu. Vyskúšajte ich aj vy, nebudete ľutovať!
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky
600 ml mlieka
150 – 200 ml oleja
2 kocky čerstvého droždia
1 lyžičku soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 lyžicu cukru
Postup:
Približne polovicu mlieka zohreje. V teplom mlieku rozpustíme cukor, rozmelíme kvasnice a necháme odstáť, kým vyjde kvások. Múku zmiešame v samostatnej miske s olejom, soľou, zvyšným mliekom a kváskom. Vypracujeme hladké, jednotné cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme kysnúť – cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Keď cesto vykysne, preložíme ho na pomúčenú pracovnú dosku, premiesime a necháme ešte približne 15-20 minút podkysnúť.
Cesto rozdelíme na približne 35 menších častí – guličiek, ktoré rozvaľkáme na pracovnej doske na tenké pláty. Každý plát zrolujeme do tvaru rožteka. Nakoniec všetky rožky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Rúru nastavíme na 220 stupňov a kým sa zohreje, rožky necháme na na plechu podkysnúť. Pred pečením môžeme potrieť – vajíčkom či olejom.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 220 stupňov 10-12 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika