Tieto bagety sú uplne jednoduché a naozaj vynikajúce. Viete ich rýchlo pripraviť kedykoľvek na ne dostanete chuť. Cesto je jednoduché a dobre sa s ním pracuje.
Z rovnakého cesta som upiekla aj menší bochník chlebíka.
Potrebujeme (na 2 veľké bagety):
3 lyžička sušené droždie
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
3 hrnčeky hladká múka
1 hrnček voda
1 lyžička soli
1 lyžica olivový olej
1 štipka cukru
Voliteľné:
sezamové semienka
Ľanové semienka
Hrubozrnná soľ
Rasca
Postup:
Z cukru, teplej vody a droždia urobíme kvások a necháme vykysnúť – áno, aj keď je to sušené droždie.
Múku zmiešame so soľou, prilejeme kvások a olej.
Spracujeme jednotné vláčne cesto.
Necháme na teplom mieste kysnúť kým nezdvojnásobí objem – zhruba hodinu.
Potom vytvoríme na pomúčenom plechu dve bagety.
Opäť prikryjeme a necháme kysnúť ďalšiu polhodinu.
Medzitým si predhrejeme rúru na 220 ° C.
Bagety odkryjeme a na každej urobíme tri šikmé zárezy zhruba do polovice.
Otvoríme rozpálenú rúru a na dno dáme nádobu, do ktorej vlejeme asi štvrť hrnčeka vody.
Do rúry dáme plech s bagetami a rýchlo zatvoríme, aby para neunikla.
Pečieme asi 20 minút kým nezozlátnu.
Tipy:
Do cesta môžete pridať rôzne prísady, ako sú sušené bylinky, semienka alebo syr.
Pred pečením môžete bagety potrieť vodou alebo vajíčkom.
Po upečení môžete bagety potrieť olivovým olejom.
Pre extra chrumkavú kôrku môžete bagety pred pečením posypať múkou.
Dobré rady:
Ak nemáte hrnčeky s objemom 250 ml, môžete použiť iné hrnčeky, ale upravte podľa toho množstvo ingrediencií.
Ak nemáte kuchynskú váhu, môžete ingrediencie odmerať lyžicami. 1 lyžica hladkej múky = 15 g.
Ak nemáte teplomer na vodu, môžete skontrolovať teplotu prstom. Vlažná voda by mala mať teplotu okolo 37 °C.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)