Celozrnné pečivo je ideálnym základom pre zdravé raňajky, desiatu či slaný olovrant. Hoci si môžete mnohé druhy celozrnného pečivo zakúpiť aj v obchode, domácej výrobe sa rozhodne nič nevyrovná. Vyskúšajte náš jednoduchý recept na zdravé pečivo, tentokrát s prenikavou vôňou rasce.
Potrebujeme:
500 g celozrnnej múky
2 lyžice olivového oleja
42 g čerstvého droždia
170 ml vlažnej vody +100 ml vlažnej vody na kvások
2 lyžičky soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
50 g rasce
Postup:
Najskôr si pripravíme kvások. Do misky vlejeme 100 ml vlažnej vody, rozmelené kvasnice a 2 lyžice múky. Prikryjeme a necháme približne 10 minút vykysnúť.
Do väčšej misky dáme zvyšnú múku, hotový kvások, soľ, olej a 170 ml vlažnej vody. Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré by sa nemalo lepiť.
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a vyformujeme tvar valca, ktorý rozdelíme cca na 12 častí, z ktorých vytvarujeme jednotlivé žemle.
Žemle preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20 minút podkysnúť.
Potom žemle potrieme vlažnou vodou, posypeme racsou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 20 minút pri teplote 220 stupňov.
Upečené žemle necháme vychladnúť na mriežke a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť!:-)
foto: reprofoto karenhkerr