Pečená zelenina je vždy vynikajúca pochúťka, teda samozrejme, pokiaľ je správne pripravená. Niektoré druhy zeleniny pečieme pravidelne – napríklad zemiaky sú snáď najobľúbenejšou a načastejšie pripravovanou zeleninou v rúre. Obľúbené sú tiež ďalšie druhy predovšetkým koreňovej zeleniny – repa, mrkva či paštrnák. Vedeli ste však, že vynikajúco chutia aj iné tipy zeleniny ako napríklad zeler, alebo ružičkový kel, kapusta, brokolica či karfiol? Prakticky každá zelenina, ktorú máte práve teraz doma sa dá pripraviť pečením. Dokonca aj paradajky alebo uhorka môžu byť vynikajúcou pečenou prílohou.
Pár zásad správneho pečenia zeleniny na úvod
Nešetrite olejom
Piecť zeleninu celkom nasucho nemusí byť vždy najlepší nápad. Aby pečená zelenina dosiahla skutočne delikátnu chuť, potrebuje dostatok oleja. Ideálne je použiť olej s vyššou tepelnou odolnosťou napríklad kokosový alebo ryžový, ale samozrejme môžete použiť aj iné obľúbené oleje. Zelenina by mala mať pred vložením do rúry na povrchu lesklý film od oleja, ale zároveň by sa na pekáči nemali vytvárať olejové kaluže. Zvyčajne postačí 1-2 lyžice oleja. Dobré je pred pečení preložiť zeleninu do misky, pridať olej, koreniny a dobre premiešať rukami. Máte tak istotu, že každý kúsok bude pokrytý rovnomerne. Vďaka oleju sa na povrchu zeleniny tiež vytvorí chrumkavá kôrka.
Nezabúdajte na soľ a korenie
Nezabudnite k zelenine pridať soľ a koreniny, ktoré máte radi. So soľou to však netreba preháňať, radšej stavte na menšie množstvo.
Dajte zelenine dostatočný priestor
Najlepšie sa zelenina prepečie vtedy, ak na plechu nie je príliš natesno. Ak máte väčšie množstvo zeleniny, radšej ju rozdeľte na dva plechy, aby ste mali istotu, že jednotlivé kúsky nie sú príliš nahusto uložené, pretože inak budete mať namiesto krásne chrumkavej zeleniny zeleninu uvarenú namäkko (podobne ako pri príprave na pare).
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Rúra musí byť dostatočne vyhriata
Rúra, do ktorej zeleninu vkladáte by mala byť dostatočne vyhriata. Ideálna teplota pre pečenie zeleniny sa pohybuje nad 200 stupňami Celzia. Nepostupujte tak, že zeleninu vložíte do studenej rúry a zapnete ju až po vložení zeleniny do vnútra.
Ako zistíme, že je zelenina upečená?
Rôzne druhy zeleniny potrebujú na úpravu v rúre rôzny čas. Mäkšie druhy zeleniny ako brokolica či karfiol potrebujú kratší čas ako tvrdšie druhy – zemiaky, mrkva, kaleráb. Mäkšie druhy potrebujú približne 10 minút a tvrdšie 30 minút – tvrdšie kusy zeleniny je potrebné nakrájať na drobnejšie kúsky. Nezabúdajte zeleninu počas pečenia pravidelne miešať. Ideálne každých 15 minút.
Upečená zelenina by mala byť zlatohnedá a na povrchu by mala byť chrumkavá kôrka. Zeleninu je dobré vždy pred vybraním z rúry otestovať vidličkou aby sme zistili, že je vo vnútri mäkká. Zelenina je tiež ideálne prepečená, ke´d sa začnú okraje skrúcať.
Perfektná pečená zelenina
Potrebujeme:
½ -1 kg ľubovoľnej zeleniny
2 lyžice oleja (slnečnicový, ryžový, kokosový…)
1 lyžičku soli
¼ lyžičky mletého korenia
Postup:
Zeleninu umyjeme a nakrájame nadrobno – čím je zelenina tvrdšia, tým nakrájame na drobnejšie. Potom zeleninu preložíme do misky a zmiešame s olejom, soľou a korením. Rovnomerne rozložíme na pekáč a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 220 stupňov a dĺžka závisí od toho, či ide o tvrdšiu alebo mäkšiu zeleninu (viď vyššie) a nezabúdame na pravidelné miešanie (každých 15 minút). Zelenina by mala mať na povrchu chrumkavú kôrku.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: thekitchen