Cibuľa a cesnak sú jednými z najdostupnejších a zároveň najzdravších potravín pre zdravie ľudí. Ak chcete mať po celý rok po ruke voňavé a čerstvé hlávky zeleniny, musíte vedieť, ako ich v zime doma správne uskladniť. A nezáleží na tom, či bývate v byte, alebo rodinnom dome.
Existuje niekoľko výborných spôsobov skladovania, ktoré umožnia, aby cibuľa a cesnak zostali v perfektnom stave až do zberu novej plodiny.
Ako ukladať cibuľu v byte
Takmer žiadne jedlo nie je kompletné bez cibule: šaláty, mäsové guľky, polievky … Pestovanie cibule vo vašej záhrade je iba polovica úspechu, potrebné je ju riadne uskladniť, aby si zachovala čerstvosť.
USKLADANIE CIBULE DOMA
Príprava na skladovanie
Základom je po zbere cibuľu dôkladne nechať vysušiť na riadkoch a po dôkladnom vysušení je potrebné odstrániť prebytočnú vrchnú časť – tú, ktorá bola predtým nad zemou.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Skladovanie v pančuchách
V drevených prepravkách, prútených košoch a textilných vreckách je možné dosiahnuť dobrú priedušnosť, ktorú cibuľa potrebuje. Ťažké je ale chrániť cibuľu pred kontaktom so susednými kúskami, z ktorých jedna môže byť zhnitá a môže nakaziť až 2 kg úrody.
Jednou zo starých a osvedčených metód je skladovanie cibule v copoch (vrkočoch). V takýchto zväzkoch sa cibuľa skladuje dlhú dobu, môžu slúžiť tiež ako dekorácia do kuchyne, pletenie si však vyžaduje dôkladnú prácu a veľkú trpezlivosť.
Ale v chladničke zostane cibuľa čerstvá iba niekoľko mesiacov. A v žiadnom prípade ju nebaľte do plastu. Cibuli sa tento materiál nepáči, zvýšená vlhkosť a nedostatočné vetranie rýchlo povedú k jej znehodnooteniu.
Jednoduchý a efektívny spôsob uloženia cibule je v silonkových pančuchách.
Obzvlášť, ak medzi cibuľkami vytvárate uzlíky. Dáte cibuľu – zaviažete uzol, potom dáte ďalšiu a takto pokračujete. Výsledná cibuľová „štangla“ by sa mala zavesiť na chladnom a suchom mieste. Ak potrebujete cibuľu, odrežte spodok bez toho, aby ste sa otvorili zvyšok.
Skladovanie cesnaku v soli – tip od môjho kamaráta, ktorý funguje
Soľ slúži len ako konzervant a nestane sa, že cesnak po určitej dobe absorbuje soľ. Soľ je potom dokonca možné aj opakovane použiť.
Ako postupovať?
- Hlávku cesnaku rozdeľte na strúčiky,
- Strúčiky nešúpeme a nečistíme,
- Na dno nádoby nasypte soľ,
- Poukladajte strúčiky na soľ,
- Opäť zasypte soľou,
- Takto vytvárajte vrstvy soli a strúčikov cesnaku,
- Nádobu zatvorte a uložte do komory.
Zmrazenie cesnaku
Cesnak, podobne ako bylinky, nestráca po zmrazení svoje priaznivé vlastnosti, vôňu a chuť. Naopak, vďaka nízkej teplote ich budete môcť dlhodobo zachovať. Hlavnou podmienkou je cesnak na zmrazenie pripraviť a potom obdobie jeho čerstvosti môžete skutočne predĺžiť až do ďalšieho zberu.
Na tento účel je najlepšie použiť čerstvé hlávky (také, ktoré boli samozrejme po vybratí z pôdy dostatočne vysušené). Rozhodne sa nepokúšajte zmraziť nahnitý či poškodený cesnak – hrozí, že by nakazil aj ostatné vaše zásoby.
Ako pripraviť cesnak na zmrazenie
Celé hlávky
Vezmite si plastovú fóliu a zabalte do nej každú neošúpanú hlávku cesnaku. Takýto jednoduchý trik im pomôže udržať čerstvosť, vôňu aj šťavnatosť a po rozmrazení je hlávka ako úplne čerstvá.
Celé ošúpané strúčiky
Ošúpte strúčiky a dajte ich do uzatvárateľných plastových vreciek, určených do mrazničky. Pred použitím ich nemusíte ani rozmraziť, ale okamžite pridajte do jedál.
Pretlačený alebo najemno nasekaný cesnak
Cesnak ošúpte, nakrájajte alebo pretlačte cez lis a výslednú hmotu rozložte do formy na ľad. Nechajte ho úplne stuhnúť a potom ho vyklopte do nádoby alebo sáčkov (uzatvárateľných). Takýto mrazený cesnak je vhodné do polievok, šalátov a dressingov.
Ako súčasť omáčok
Táto možnosť je najpohodlnejšia a najziskovejšia – spolu s cesnakom dostanete hotovú omáčku alebo dressing. Takže môžete nielen ušetriť čas, ale aj bez problémov pripraviť plánované jedlo v správny čas a na správnom mieste.
Recept na mrazenú cesnakovú omáčku
prísady
100 ml slnečnicového alebo olivového oleja
7 strúčikov cesnaku
petržlen
kôpor
príprava
Nakrájame kôpor, petržlen a cesnak premiešame so slnečnicovým olejom. Prípadne pridajte akékoľvek ďalšie bylinky a korenia, ktoré sa vám páčia. Potom navrstvite cesnakovú omáčku do formičiek na výrobu ľadu a zmrazte. Takáto prísada je skvelá pre šaláty, polievky a ďalšie jedlá.
Majte na pamäti, že cesnak má veľmi špecifickú arómu, preto je najlepšie ho skladovať v uzavretých nádobách mimo dosahu iných druhov ovocia a zeleniny.