Milujete šaláty? Tak si určite pripravte tieto! Okrem toho, že skvele zasýtia, dodá vášmu telu aj veľa dôležitých vitamínov a minerálov.
Najlepší miešaný šalát s domácim dressingom
Potrebujeme:
1-2 kusy kímskeho šalátu nakrájaného na prúžky
1 konzerva kukurice
1 konzerva fazule
2 šálky cherry paradajok
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 šálka syra Čedar
1 avokádo
1 červená paprika
1/2 cibule
1/3 šálky čerstvého koriandra
1 chilli paprička ak máte radi pikantné
Dresing:
1 šálka domácej majonézy
1/2 šálky grilovacej omáčky (barbecue)
1/4 šálky kremžskej horčice
2 PL Worcesterskej omáčky
2 PL limetkovej šťavy
Postup:
V stredne veľkej mise si vymiešame majonézu, barbecue omáčku, horčicu, Worcesterskú omáčku a limetkovú šťavu, až kým dresing nebude hladký. Potom odložíme do chladu. Vo veľkej mise si zmiešajte nakrájaný šalát s kukuricou, fazuľou, pokrájanými cherry paradajkami, na kocky pokrájanou paprikou, avokádom, strúhaným syrom, na jemno nakrájanou cibuľkou, nasekaným koriandrom a môžete pridať aj chilli papričku. Všetko dobre premiešame, zalejeme dresingom a necháme vychladiť v chladničke asi 15 – 20 minút. Dobrú chuť!
Môj obľúbený šalát s kuracím mäsom
Potrebujeme:
2 ks. uvarených alebo údených kuracích pŕs
200 g syra
3 uhorky
200 g mrkvy
2 strúčiky cesnaku
zeleň
Postup:
Kuracie mäso prevarte v osolenej vode, potom ho ochlaďte a nakrájajte na prúžky (je možné rozobrať ručne na vlákna).
Uhorky nakrájajte na prúžky .
Syr syjte na hrubom strúhadle.
Skombinujeme filé, syry, uhorky a mrkvu, pridáme cesnak vytlačený tlačou a ochutíme majonézou.
Sýty mrkvový šalát s vajíčkom – ideálny na večeru
Potrebujeme:
4 až 5 mrkiev
5 až 6 natvrdo uvarených vajec
2 až 3 strúčiky cesnaku
1 až 2 polievkové lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
štipka soli
bylinky podľa chuti
Voliteľné: dusená morčacia šunka nakrájaná nadrobno
Postup:
Mrkvu a vajcia si nastrúhame nahrubo. Pridáme smotanu alebo biely jogurt, pretlačený cesnak a osolíme podľa chuti. Pridáme bylinky a všetko dobre zamiešame.
Čínsky kapustový šalát s krabími tyčinkami
Rýchle jedlo za ktoré sa nemusí hanbiť žiadny hostiteľ! Pripravíte ho za pár minút, takže vás nezaskočí ani nečakaná návšteva.
Potrebujeme:
1 hlávku čínskej kapusty
200 g krabích tyčiniek
1 konzervu kukurice
soľ, čierne mleté korenie podľa chuti
Voliteľné:
150 g strúhaného nízkotučného syra
150 g šunky
3 PL majonézy
3 PL kyslej smotany
Postup:
Krabie tyčinky pripravíme podľa návodu na obale a pokrájame na menšie kúsky. Zmiešame s čínskou kapustou, ktorú sme si nakrájali na jemno. Pridáme kukuricu a na záver dochutíme soľou a korením. Ak chceme, aby bol šalát výdatnejší, môžeme pridať strúhaný syr, nakrájanú šunku, majonézu a smotanu. Odložíme aspoň na hodinu do chladničky a podávame.
Šalát proti vírusom pre lepšiu imunitu
Tento šalát si doprajte hlavne v chladnom počasí, keď je zvýšené riziko infekcií. Vďaka vitamínom zo zeleniny a chrenu bude váš organizmus pripravený čeliť nákaze.
Potrebujeme:
1 mrkva
20 g čerstvého koreňa chrenu
1 červená repa (surová)
1/2 ČL cukru
soľ podľa chuti
2 PL kyslej smotany s obsahom tuku 15 – 20%
Postup:
Koreň chrenu si očistite a nastrúhajte na jemno. Premiešajte s kyslou smotanou, pridajte soľ a cukor. Očistite si repu a mrkvu a nakrájajte na tenké prúžky. Všetko spolu zmiešajte a podávajte.
Šalát s avokádom
Potrebujeme:
200 g kuracie prsia
1 uhorka
1 avokádo
0,5 červenej cibule
2 polievkové lyžice prírodného jogurtu
1 lyžička citrónovej šťavy
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Kuracie prsia uvaríme. Vychladené mäso nartháme po vláknách a nahrubo nasekáme.
Nahrubo nasekáme uhorky a červenú cibuľu.
Ošúpeme avokádo a dužinu nakrájame. Pokvapkáme citrónovou šťavou tak, aby kúsky nezžltli.
Premiešame všetky prísady, pridáme jogurt, soľ a korenie.
Výborný slávnostný šalát
Potrebujeme:
200 g uvarených kuracích pŕs nakrájaných na kocky
200 g sterilizovanej mrkvy
200 g sterilizovaného hrášku
1 strúčik cesnaku
100 g bieleho gréckeho jogurtu (do jogurtu kvapneme trochu citrónovej šťavy)
200 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Je to celkom jednoduché, v miske spojíme všetky prísady, pridáme jogurt a dôkladne premiešame. Nakoniec pridáme soľ, korenie a prelisovaný cesnak. Premiešame a môžeme podávať.
Šalát z červenej kapusty s ľahkou zálievkou
Potrebujeme:
1 menšiu hlávku červenej kapusty
1 menšiu hlávku bielej kapusty
2 ks mrkvy
1 plechovku kukurice
1 zväzok petržlenu
100 g bieleho jogurtu (príp. kyslej smotany)
1 lyžicu jablčného octu
2 ½ lyžičky hnedého cukru
1/2 lyžičky soli
1 lyžicu dijonskej horčice
Podľa chuti čierne korenie
Postup:
Kapustu nakrájame na nadrobno. Mrkvu očistíme a nastrúhame. Rovnako umyjeme aj zväzok petržlenu a nasekáme najemno. Kukuricu scedíme z nálevu a zmiešame s ostatnou zeleninou a petržlenom.
V miske zmiešame jogurt, soľ, cukor, horčicu, ocot a korenie. Zmiešame a touto zálievkou prelejeme šalát.
Môžeme servírovať okamžite, ale najlepšie chutí, keď sa nechá 2-3 hodiny odstáť v chladničke.
Výborný šalátik s kukuricou a ananásom
Potrebujeme:
1/2 menšej plechovky ananásu scedeného z nálevu
250 g mladej kapusty
1 menšiu mrkvu
150 g zeleru (prípadne môžete použiť kaleráb)
4 vajcia uvarené natvrdo
1 menšiu plechovku kukurice scedenej z nálevu
asi 10-centimetrový kus póru
150 g šunky nakrájanej na pásiky
Soľ, korenie
Biely jogurt
Postup:
Mrkvu a zeler očistíme a nastrúhame. Kapustu nakrájame na tenké pásiky. Pridáme kukuricu, ananás, vajcia uvarené natvrdo a nakrájané na kocky, šunku, na kolieska nakrájaný pór a nakoniec majonézu. Dochutíme soľou, korením a preložíme do chladničky odležať asi na hodinu.