Nadýchané čerstvé pečivo, ideálne na záhradnú grilovačku, napríklad ako základ chutných domácich hamburgerov. Zbiehajú sa vám slinky? Na túto pochúťku vôbec nemusíte čakať dlho. Hravo ju pripravíte za 15 minút a upečiete za ďalších 25 minút. Chrumkavé domáce pečivo tak máte na stole skôr ako sa nazdáte. :-)
Potrebujeme:
250 g hladkej špaldovej múky
250 g hladkej múky extra špeciál
21 g čerstvého droždia
1 lyžička soli
1 lyžička medu
30 g masla
300 ml vlažnej vody
Postup:
Obe múky a soľ zmiešame vo väčšej miske. V múčnej zmesi vyhĺbime jamku, do ktorej pridáme rozdrvené droždie a med. Zalejeme vlažnou vodou a pridáme maslo. Celú zmes dôkladne vypracujeme rukami na hladké cesto.
Takto pripravené cesto dáme do rúry vyhriatej na teplotu 40 stupňov na 10 minút – urýchlime tak kysnutie cesta.
Cesto z rúry vyberieme a vyformujeme do tvaru valca. Ten rozdelíme ostrím nožom na rovnaké časti (približne 8-9 častí) z nich potom vymodelujeme jednotlivé žemle.
Žemle preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a na povrchu každej žemle vytvoríme ostrím nožom niekoľko zárezov.
Opäť vložíme do rúry vyhriatej na 40 stupňov a necháme podkysnúť 10 minút. Potom zvýšime teplotu rúry na 200 stupňov a pečieme cca 25 minút, alebo kým nie je povrch žemlí zlatistý a chrumkavý.
Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť na mriežke a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)