Fantasticky chutná náhrada pečiva s náplňou zo syra a zemiakov. Stačí potrieť maslom a máte ohromnú pochúťku aj pohostenie pre návštevu!
Potrebujeme:
Cesto:
500 g pšeničná múka hladká
400 ml teplého mlieka
50 g maslo rozpusteného
10 g kr. cukor (1,5 lyžičky)
7 g soľ (1 lyžička)
5 g sušené droždie (alebo 15 g čerstvého)
Náplň:
200 g uvarené zemiaky, horúce
300 g tvrdý nastrúhaný syr
10 g maslo
soľ, korenie podľa chuti (ak je to potrebné)
+ maslo na namazanie hotových koláčov (20 – 30 g)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postup:
Z cukru, droždia a teplého mlieka necháme vzísť kvások. Preosiatu múku nasypeme do misky, zmiešame so soľou. V múčnej zmesi urobíme jamku a nalejeme do nej kvások a aj rozpustené maslo. Vymiešame mäkké a mierne lepivé cesto (môžeme miesiť rukami, alebo pomocou šľahača s nástavcami na cesto). Ak miesite rukami, je dobré ruky si potrieť olejom. Miesime rukami 10-15 minút.
Cesto necháme vykysnúť vo vymastenej miske, pod fóliou a každých 30 minút premiesime.
Ešte horúce zemiaky roztlačíme s maslom a pridáme aj nastrúhaný syr, vypracujeme jednotnú hmotu. Náplň aj cesto rozdelíme na 3 diely.
Každú časť cesta rozlačíme rukami, do stredu uložíme náplň, zabalíme a opäť roztlačíme na tenko. Kým pracujeme s jedným dielom cesta, ostatné sú prikryté fóliou. V strede placky urobíme otvor. Placku uložíme na plech vystlaný papierom a vo vyhriatej rúre na 220 stupňov 10 minút, alebo na 230 stupňov 5 minút.
Hotové placky potierame maslom.