Rožteky sú naozaj vynikajúce, vyskúšajte, budete nadšení. Sú ľahké ako pierko, len sa tak po nich zaprášilo.
Potrebujeme:
600 g hl. múka
1 bal prášok do pečiva
200 ml mlieko
1 lyžica cukor kr.
100 ml olej rastlinný
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 lyžička soľ
42 g čerstvé droždie
200 ml kyslá smotana
Náplň: Džem, lekvár, nutella, ovocie, alebo tvaroh
Na potretie: 1 ks žĺtok, 1 lyžica teplé mlieko
Postup:
Do 200 ml teplého mlieka rozmrvíme droždie, pridáme cukor a trochu múky a necháme vzísť kvások. Zatiaľ si peosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme olej, soľ, smotanu, kvások a vypracujeme hladké cesto. S cestom hneď pracujeme bez kysnutia. Rozdelíme ho na 4 časti.
Každú časť rozvaľkáme do kruhu na hrúbku pol centimetra a rozdelíme na 8 trojuholníkov. Na širšiu časť navrstvíme plnku podľa svojej chuti. Okraje pri plnke preložíme, aby nevytiekla. Zrolujeme do tvaru rožteka.
Uložíme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Necháme postáť 10 minút. Povrch potrieme žĺtkom, ktorý sme rozšľahali s jednou lyžicou teplého mlieka. Pečieme pri teplote 180 °C do zlatista.
Po upečení môžeme posypať práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)