plny-hrniec_transparent_negativ.png

10-minútové šišky z kyslej smotany: Žiadne kysnutie a cesto jemné ako páperie!

Výborný recept, ktorý určite ocení každý, kto miluje šišky. Sú skvelé!

Výborný recept, ktorý určite ocení každý, kto miluje šišky. Sú skvelé!

 

 

Existuje viacero dôvodov, prečo sa oplatí do cesta na šišky pridať kyslú smotanu:

Chuť: Kyslá smotana dodáva šiškám jemnú a lahodnú kyslastú chuť, ktorá ich odlišuje od klasických šišiek vyrobených len z múky a vajec. Táto kyslosť sa výborne hodí k sladkým polevám a plnkám, ako sú marmeláda, džem, čokoládová poleva alebo vanilkový krém.

Vláčnosť: Kyslá smotana obsahuje kyselinu mliečnu, ktorá pomáha rozkladať bielkoviny v múke, čím robí cesto vláčnejšie a jemnejšie. Zároveň kyslá smotana dodáva šiškám vlhkosť, čím zabraňuje ich vysušeniu počas vyprážania alebo pečenia.

Mäkkosť: Kyslá smotana robí šišky mäkké a nadýchané. Cesto s kyslou smotanou je pružnejšie a menej náchylné na prasknutie počas vyprážania.

Farba: Kyslá smotana dodáva šiškám zlatistú farbu a krásny lesk.

Jednoduchosť: Použitie kyslej smotany v ceste na šišky je jednoduché a nenáročné. Kyslú smotanu stačí pridať do cesta spolu s ostatnými ingredienciami a vymiesiť hladké cesto.

Rýchlosť: Šišky z kyslej smotany sa pripravujú rýchlo a jednoducho. Cesto nemusí kysnúť, takže šišky môžete mať hotové do pár minút.

Potrebujeme:

 

 

1 vajíčko

2 dl kyslej smotany

3 lyžice práškového cukru

1/2 bal. prášku do pečiva

2 lyžice rumu (voliteľné)

25 dkg hl. múky (príp. podľa potreby)

Na vyprážanie:

0,5 litra oleja

Na posypanie/plnenie:

škoricový práškový cukor / džem

Postup:

Vajcia sa zmiešajú s cukrom, potom pridáme smotanu, rum a nakoniec prášok do pečiva.

 

 

Ak by bolo cesto príliš mäkké, pokojne pridajte ešte trochu múky – cesto by sa nemalo lepiť na ruky.

Cesto rozvaľkáme na výšku 1/2 cm a vykrajujeme tvar šišiek.

Do stredu môžete urobiť dierku, alebo vyprážať v tvare menších guličiek či klasických väčších šišiek.

Vyprážme dozlatista v dostatočnom množstve oleja.

Nakoniec posypeme  škoricovým cukrom zmiešanom s práškovým cukrom.

Tipy:

 

 

Do cesta môžete pridať aj 1 PL rumu alebo vanilkového cukru.

Namiesto vyprážania môžete šišky piecť v rúre na 180 °C asi 20 minút.

Šišky môžete plniť marmeládou, nutellou alebo vanilkovým krémom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes