Výborný recept, ktorý určite ocení každý, kto miluje šišky. Sú skvelé!
Existuje viacero dôvodov, prečo sa oplatí do cesta na šišky pridať kyslú smotanu:
Chuť: Kyslá smotana dodáva šiškám jemnú a lahodnú kyslastú chuť, ktorá ich odlišuje od klasických šišiek vyrobených len z múky a vajec. Táto kyslosť sa výborne hodí k sladkým polevám a plnkám, ako sú marmeláda, džem, čokoládová poleva alebo vanilkový krém.
Vláčnosť: Kyslá smotana obsahuje kyselinu mliečnu, ktorá pomáha rozkladať bielkoviny v múke, čím robí cesto vláčnejšie a jemnejšie. Zároveň kyslá smotana dodáva šiškám vlhkosť, čím zabraňuje ich vysušeniu počas vyprážania alebo pečenia.
Mäkkosť: Kyslá smotana robí šišky mäkké a nadýchané. Cesto s kyslou smotanou je pružnejšie a menej náchylné na prasknutie počas vyprážania.
Farba: Kyslá smotana dodáva šiškám zlatistú farbu a krásny lesk.
Jednoduchosť: Použitie kyslej smotany v ceste na šišky je jednoduché a nenáročné. Kyslú smotanu stačí pridať do cesta spolu s ostatnými ingredienciami a vymiesiť hladké cesto.
Rýchlosť: Šišky z kyslej smotany sa pripravujú rýchlo a jednoducho. Cesto nemusí kysnúť, takže šišky môžete mať hotové do pár minút.
Potrebujeme:
1 vajíčko
2 dl kyslej smotany
3 lyžice práškového cukru
1/2 bal. prášku do pečiva
2 lyžice rumu (voliteľné)
25 dkg hl. múky (príp. podľa potreby)
Na vyprážanie:
0,5 litra oleja
Na posypanie/plnenie:
škoricový práškový cukor / džem
Postup:
Vajcia sa zmiešajú s cukrom, potom pridáme smotanu, rum a nakoniec prášok do pečiva.
Ak by bolo cesto príliš mäkké, pokojne pridajte ešte trochu múky – cesto by sa nemalo lepiť na ruky.
Cesto rozvaľkáme na výšku 1/2 cm a vykrajujeme tvar šišiek.
Do stredu môžete urobiť dierku, alebo vyprážať v tvare menších guličiek či klasických väčších šišiek.
Vyprážme dozlatista v dostatočnom množstve oleja.
Nakoniec posypeme škoricovým cukrom zmiešanom s práškovým cukrom.
Tipy:
Do cesta môžete pridať aj 1 PL rumu alebo vanilkového cukru.
Namiesto vyprážania môžete šišky piecť v rúre na 180 °C asi 20 minút.
Šišky môžete plniť marmeládou, nutellou alebo vanilkovým krémom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)