plny-hrniec_transparent_negativ.png

Do zemiakových placiek viac nepridávajte múku, ani vajcia: Táto JEDINÁ ingrediencia ich urobí stokrát chutnejšími!

Ak ste doteraz do cesta na zemiakové placky pridávali múku, je načase to zmeniť.

Poradíme vám ingredienciu, vďaka ktorej budú placky ešte chutnejšie. 

Nebudete viac potrebovať múku a dokonca ani vajíčka.

 

 

Postupujte podľa tohto receptu z portálu pysznosci.

Britské zemiakové placky bez múky a vajec

Ingrediencie:

500-600 g zemiakov

2 polievkové lyžice rozpusteného masla

morskú soľ

čierne mleté korenie

červenú mletú papriku

voliteľné: feferónka

 

 

Postup:

Zemiaky ošúpeme a umyjeme.

Briti používajú veľké strúhadlá alebo ich nakrájajú na tenké tyčinky.

Vyberte si jeden z týchto dvoch spôsobov.

Zemiaky zalejeme studenou vodou a premiešame.

 

 

Po 5 minútach vodu zlejeme.

Zopakujte tento postup ešte raz.

Scedené zemiaky ochutíme paprikou, korením a soľou, potom dobre premiešame.

Na panvici si zohrejte maslo.

 

 

Formujeme placky a na strednom ohni ich opekáme dozlatista asi 20 minút.

Čo robiť, aby klasické zemiakové placky nenasiakli tukom

Ak dávate predsa len prednosť klasickým zemiakovým plackám, často sa stane, že príliš nasiaknu tukom.

Našťastie my vieme, ako tomu zabrániť – stačí len trochu zo suroviny, ktorý má snáď každý z nás v kuchynskej skrinke.

 

 

Zemiakové placky sú plné tuku?

Toto obľúbené zemiakové jedlo si z času na čas dopraje každý.

Žiaľ, zemiakové palcky majú tendenciu „upiť sa do bezvedomia“ v tuku na vyprážanie.

 

 

 

Našťastie vieme, ako tomu zabrániť.

Stačí len do cesta pridať trochu z produktu, ktorý má snáď každý z nás v kuchynskej skrinke.

Ide o obyčajný biely ocot, ktorý nechýba hádam v žiadnej slovenskej kuchyni.

A ešte jedna dôležitá vec – pred vložením cesta do panvice ho dobre vyžmýkajte – čím menej zemiakovej vody, tým budú placky chrumkavejšie.

 

 

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

2 PL hladkej múky (množstvo závisí od múčnatosti zemiakov)

1 malú cibuľu

1 väčšie vajce

 

 

soľ

mleté čierne korenie

rastlinný olej na vyprážanie

1 PL liehového octu

 

 

Postup:

Zemiaky ošúpeme.

Na strúhadle na jemno nastrúhame.

Môžeme ich aj pomlieť v kuchynskom robote.

 

 

Z nastrúhaných zemiakov nad miskou dôkladne vyžmýkame tekutinu.

(Odporúčame použiť gázu alebo utierku).

Po niekoľkých minútach sa škrob oddelí od tekutiny.

 

 

Tekutinu opatrne vylejeme.

Škrob pridáme k zemiakom.

Cibuľu nastrúhame rovnako ako zemiaky.

 

 

Nastrúhanú cibuľu pridáme k zemiakom do misky.

Potom pridáme vajce.

Ďalej pridáme soľ a čierne korenie podľa chuti.

 

 

Nakoniec pridáme ocot a múku.

Dôkladne premiešame.

Na panvici zohrejeme olej.

 

 

Naberačkou nanesieme cesto do panvice.

Na miernom ohni osmažíme do zlatista z oboch strán.

Môžeme servírovať so smotanou, prípadne obľúbenou omáčkou.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes