Vynikajúci koláčik zo sezónnej zeleniny a ryže, ktorý bude mať určite úspech úspech. Chutí skvele a navyše, nemusíte sa obávať kalórií navyše.
Potrebujeme:
150 g uvarenej ryže
100 g tvrdého syra nastrúhaného
2 vajcia
1 cuketu (ako alternatívu môžeme použiť baklažán, alebo zvoliť 1/2 baklažánu a 1/2 cukety)
1 mrkvu
Na omáčku:
150 g kyslej smotany
1 vajce
70 g syru feta
2 strúčiky cesnaku
1 lyžičku olivového oleja
1 lyžičku citrónovej šťavy
Soľ a korenie podľa chuti
Olivový olej na vymastenie plechu
Postup:
Uvarenú ryžu zmiešame s vajíčkami a nadrobno nastrúhaným syrom. Vymiešame jednotnú hmotu.
Formu na pečenie vymastíme olivovým olejom a ryžové cesto navrstvíme na dno.
Pripravíme si náplň. V miske rozmiešame syr feta, pridáme smotanu, lyžičku olivového oleja, citrónovú šťavu, pretlačený cesnak a vajce. Dobre premiešame a nakoniec pridáme soľ a korenie.
Cuketu nastrúhame na tenké kolieska, osolíme a necháme chvíľu vypotiť. Potom zlejeme prebytočnú tekutinu. Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno.
Na ryžové cesto navrstvíme plátky cukety a strúhanú mrkvu. Potom roovnomerne nanesieme smotanovo-syrovú zmes a uhladíme.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 30-40 minút.
Upečený koláč posypeme lístkami čerstvej bazalky.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: ivona.bigmir