Nemusíte kupovať ťažkú majonézu z obchodu. Prinášame vám zbierku výborných slávnostných šalátov, po ktorých vám nebude ťažko a chutia naozaj vynikajúco.
Zemiakový šalát – ľahký a výborný
Potrebujeme:
2 kg zemiakov – uvaríme klasicky v šupke
10 ks kyslé uhorky
2-3 lyžice horčice
500 g zaváraný hrášok mrkva a kukurica
300 g biely grécky jogurt (2 alebo 10%)
3 vajcia uvarené natvrdo
1 cibuľa
Soľ mleté čierne korenie
Postup:
V šupke uvarené zemiaky si očistíme a pretlačíme, alebo nakrájame ako zvyčajne – dáme do misy a pridáme aj nakrájané vajíčka, uhorky, scedenú zeleninu.
Cibuľu si zľahka opražíme na panvici a pridáme do šalátu. Joguurt si zmiešame s horčicou, ochutíme koreím, soľou a kvapkou citrónovej šťavy, – primiešame k zelenine a ešte podľa vkusu dosolíme, dokoreníme.
Môžeme podávať.
Fantastický vajíčkový šalát, z ktorého nepriberiete
Potrebujeme:
3 vajcia uvarené natvrdo
1 téglik cottage syru
50 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku
1-2 lyžice bieleho jogurtu
2 lyžičky horčice
Pár kvapiek citrónovej šťavy
Zelenú cibuľku
Hrášok na ozdobu
Postup:
Vajíčka nakrájame nadrobno, v miske si zmiešame cottage syr s horčicou, jogurtom, cibuľkou, syrom a pridáme k vajíčkam. Pokvapkáme citrónovou šťavou, ochutíme soľou, korením, a môžeme podávať. Ozdobíme hráškom.
Výborný slávnostný šalát
Potrebujeme:
- 200 g uvarených kuracích pŕs nakrájaných na kocky
- 200 g sterilizovanej mrkvy
- 200 g sterilizovaného hrášku
- 1 strúčik cesnaku
- 100 g bieleho gréckeho jogurtu (do jogurtu kvapneme trochu citrónovej šťavy a môžeme vmiešať aj lyžičku horčice)
- 200 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Je to celkom jednoduché, v miske spojíme všetky prísady, pridáme jogurt a dôkladne premiešame. Nakoniec pridáme soľ, korenie a prelisovaný cesnak. Premiešame a môžeme podávať.
Falošný zemiakový šalát s výbornou chuťou
Potrebujeme:
1 ks stredne veľkého zeleru
1 ks mrkvy
1 ks veľkého jablka zeleného
1 lyžička majonézy (skúste domácu diétnu majonézu bez oleja)
3 lyžičky bieleho jogurtu
2 lyžice jablčného octu
1-2 lyžičky medu
Kúsok póru
2 štipky morskej soli
1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia
Moje deti milujú kukuricu tak ja pridávam aj malú konzervu kukurice, ale v pôvodnom recepte nie je
Postup:
Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle, pór nakrájame najemno (ak nechcete, nemusíte ho vôbec pridávať). Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu. Nechajte vychladiť a podávajte. Ak chcete, aby šalát vyzeral ešte slávnostnejšie a robíte ho z väčšej dávky, môžete ho rozdeliť na jednotlivé vrstvy a premiešať až priamo na stole. Ak ho robíte napríklad na večeru, pokojne pridajte aj dusenú šunku, alebo varené kuracie mäsko. Môj manžel si do šalátu dáva opečenú slaninku – to už nie je tak zdravé, ale zato veľmi chutné. :-)
Sýty mrkvový šalát s vajíčkom
Potrebujeme:
4 až 5 mrkiev
5 až 6 natvrdo uvarených vajec
2 až 3 strúčiky cesnaku
1 až 2 polievkové lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
štipka soli
bylinky podľa chuti
Voliteľné: dusená morčacia šunka nakrájaná nadrobno
Postup:
Mrkvu a vajcia si nastrúhame nahrubo. Pridáme smotanu alebo biely jogurt, pretlačený cesnak a osolíme podľa chuti. Pridáme bylinky a všetko dobre zamiešame.
Šalát z cukety, chutí ako zemiakový
Potrebujeme:
3 pevné cukety
1 cibuľu
1 zelené jablko
1 väčšiu mrkvu
1/4 zeleru
2 vajcia na tvrdo
kyslé uhorky podľa chuti
Kukurica
Voliteľné: 2 vajcia uvarené natvrdo
Šunku, soľ a korenie
Biely jogurt, alebo domácu majonézu bez oleja
Voliteľné: 2 lyžičky horčice pre lepšiu chuť
Postup:
Cukety, mrkvu a zeler dáme variť na paru. Cuketu je lepšie nechať vcelku, inak nasiakne moc vodou a šalát bude príliš riedky.
Ostatné ingrediencie nakrájame na drobné kocky tak, ako sme zvyknutí u klasického zemiakového šalátu.
Uvarenú zeleninu necháme úplne vychladnúť a potom ju pokrájanú pridáme k šalátu. Osolíme, okoreníme, pridáme kukuricu, vajcia a vmiešame jogurt alebo domácu majonézu s troškou horčice. Premiešame, ochutíme a necháme uležať v chladničke.
Vajíčkovo-šunkový šalát
Potrebujeme:
- 5 vajec
- 500 g šunky alebo údeného mäsa
- 1 paprika
- 1 uhorka
- 200 g kukurice z konzerve
- 1 zväzok kôpru
- 3 polievkové lyžice majonézy
- soľ a korenie
Príprava:
- Papriku a uhorku umyte a nakrájajte na pásiky.
- Kôpor sa nakrája najemno a z kukurice sa scedí kvapalina.
- Uvarené vajcia nakrájame na malé kocky a skombinujeme s inými zložkami.
- Pridajte korenie, majonézu a premiešajte.
- Hotový šalát sa podáva okamžite.
Výborný šalátik s kukuricou a ananásom
Potrebujeme:
1/2 menšej plechovky ananásu scedeného z nálevu
250 g mladej kapusty
1 menšiu mrkvu
150 g zeleru (prípadne môžete použiť kaleráb)
4 vajcia uvarené natvrdo
1 menšiu plechovku kukurice scedenej z nálevu
asi 10-centimetrový kus póru
150 g šunky nakrájanej na pásiky
Soľ, korenie
Biely jogurt
Postup:
Mrkvu a zeler očistíme a nastrúhame. Kapustu nakrájame na tenké pásiky. Pridáme kukuricu, ananás, vajcia uvarené natvrdo a nakrájané na kocky, šunku, na kolieska nakrájaný pór a nakoniec majonézu. Dochutíme soľou, korením a preložíme do chladničky odležať asi na hodinu.
Šalát s uhorkou
Potrebujeme:
- 1 uhorka
- 150 g kuracia šunka
- 50 g tvrdého syra
- 1 strúčik cesnak
- 30 g ražného chleba
- 2 lyžice kyslá smotana
- soľ podľa chuti
- biele korenie – podľa chuti
Postup:
- Nakrájame uhorky na malé kocky. Nakrájajte cesnak.
- Nastrúhajte syr, nakrájajte šunku a kyslú smotanu zmiešajte s korením a soľou.
- Chlebík nakrájaný na kocky opečte na sucho dochrumkava.
- Všetko spojte a môžete podávať.
Vitamínová bomba – mrkvový šalát s cesnakom
Potrebujeme:
- 4 ks mrkvy (šúpanej, nastrúhanej)
- 1/4 kapusty nakrájanej nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 ks vajec uvarených natvrdo
- čierne mleté korenie, morskú soľ
- 1-2 lyžice kyslej smotany (10%)
Postup:
Vajcia nastrúhame a spojíme s mrkvou a pretlačeným cesnakom. Pridáme smotanu, korenie, soˇoľ a pár kvapiek citrónovej šťavy.
Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou
Potrebujeme:
- 1 hlávku kapusty (menšiu) (môžete dať pol na pol s červenou kapustou)
- 3 ks mkrvy
- 1 väčšiu červenú cibuľu
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžičku majonézy
- 1 lyžičku medu
Biely jogurt – ja niekedy miniem pol téglika, inokedy celý, uvidíte sami, aký krémový chcete šalátik mať - Soľ, mletú rascu
Postup:
- Zeleninu očistíme a nakrájame natenko – zvlášť cibuľku nakrájajte na čo najtenšie plátky.
- Nechajte 15 minút odležať a potom pokvapkajte citrónovou šťavou.
- Zmiešajte jogurt s majonézou, horčicou, medom, soľou a koreninami.
- Necháme aspoň na 30 minút odležať v chladničke a môžeme podávať.
- Šalát počas prípravy ochutnávame, dolaďte si hot ak, aby vám ulahodil. :-)