Zbierka vynikajúcich receptov na nedeľné rezne na prírodno – rýchlo, jednoducho a veľmi chutne.
Bravčový plátok na horčici
Potrebujeme:
600 g bravčového pleca (4-5 plátkov po asi 150 g) – môžete použiť aj iný druh mäsa
Horčica plnotučná alebo dijonská
Hladká múka
Farebné korenie celé aj mleté
Vetvička rozmarínu (nemusí byť)
Soľ, kúsok masti
1 veľká cibuľa
3 strúčiky cesnaku
100 g údenej slaniny
1 lyžička mletej papriky
Postup:
Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno, slaninu na kocky. Mäso osolíme, posypeme mletým čiernym korením a z jednej strany potrieme horčicou.
Na kúsku masti vyškvaríme slaninu a pridáme cibuľu. Po chvíli vmiešame aj cesnak. Mäso obalíme v múke a oklepeme.
Pridáme ku slanine s cesnakom a sprudka z oboch strán opečieme. Vmiešame papriku a podlejeme horúcou vodou.
Pridáme cca 6-8 guľôčok farebného korenia, rozmarín a pod pokrievkou dusíme do mäkka. Občas obrátime a podľa potreby podlejeme.
Kto chce, môže na záver vybrať korenie a rozmarín a šťavu prepasírovať alebo rozmixovať. Podávame s prílohou podľa chuti.
Bravčové plátky na hubách
Potrebujeme:
4 plátky bravčového mäsa (pliecko, karé…)
čerstvé huby (alebo hrsť sušených)
1 cibuľa
100 g anglickej slaniny
1 lyžička sladkej papriky
1 lyžica múky
soľ, korenie
olej
kúsok masla
Postup:
Mäso si zľahka naklepeme, ochutíme soľou a korením.
Na oleji s maslom ľahko osmažíme anglickú slaninu, necháme speniť pokrájanú cibuľu, pridáme plátky mäsa a sprudka ich opečieme.
Osolíme, okoreníme, posypeme paprikou, pridáme huby (sušené vopred namočíme asi na hodinu), podlejeme a dusíme.
Mäkké mäso vyberieme, v troške vody rozmiešame múku a omáčku zahustíme. Pre-šľaháme a necháme prevariť minimálne 15-20 minút. Mäso vložíme späť. Podávame s ryžou, zemiakmi alebo knedľou.
Kuracie rezne na cesnaku
Potrebujeme:
4 kuracie prsia
1 lyžica oleja olivového
40 g masla
1 zväzok pažítky (voliteľné)
200 g čerstvých húb
1 lyžica hladkej múky
300 ml sladkej alebo šľahačkovej smotany
soľ a korenie podľa chuti
ak nedávate pažítku tak na konci varenia pridajte petržlenovú vňať
Postup:
Prsia umyjeme, osušíme, potrieme soľou a korením.Na panvici zohrejeme maslo s olejom a osmažíme prsia dozlatista z oboch strán.
Znížime oheň, prikryjeme pokrievkou a dusíme 10 minút.Vyberieme prsia z panvice a do výpeku na tej istej panvici dáme nakrájané huby s pažítkou a smažíme 2-3 minúty.
Pridáme múku, po minútke smotanu, dochutíme a všetko dobre premiešame, pridáme osmažené prsia a restujeme ešte 5 minút na miernom ohni. Podávame s ryžou alebo cestovinou .
Liptovské rezne na cesnaku
Potrebujeme:
1 kg bravčového karé nakrájaného na plátky
4-5 cesnakových strúčikov (alebo cesnakovú pastu – ak ju máte, mäso netreba ani soliť)
1 menšiu cibuľu nakrájanú nadrobno
2 lyžice sladkej papriky
Mlieko
Hladká múka – na posypanie aj obalenie
Olej
Postup:
Mäso zľahka naklepeme a nasolíme. Potom dobre potrieme pretlačeným cesnakom s oboch strán, posypeme paprikou, hladkou múkou (tiež použijeme asi 2 lyžice) a zalejeme mliekom. Pridáme aj nakrájanú cibuľu, premiešame a vložíme do chladničky na noc marinovať.
Na druhý deň môžete použiť nasledovne – mäso jednoducho obalíte v hladkej múke a vypražíte na oleji, alebo jednoducho pripravíte na prírodno. Výborný tip je tiež osmažiť si sprudka rezne na panvici a potom spolu s marinádou zapiecť v rúre. Vďaka marináde budú fantasticky chutné, nech už ich pripravíte akokoľvek!
Gazdovské rezne na prírodno
Potrebujeme:
800 g bravčová krkovička
1 veľká cibuľa
4 strúčiky cesnaku
olej
múka hladká
1 polievková lyžica domácej vegety
1 bobkový list
Pár guličiek čierneho korenia
500 ml vývaru
soľ, korenie
Postup:
Mäso umyjeme, osušíme papierovou utierkou a nakrájame na 2 cm široké pásiky. posypeme soľou, korením a domácou vegetou. Mäso obalíme v múke a sprudka opražíme z oboch strán v horúcom oleji – stačí, kým sa mäso zatiahne. Potom mäso vyberieme a na tej istej panvici osmažíme cibuľku, na krátko pridáme aj rpetlačený cesnak, premiešame a zalejeme vývarom.
Mäso vložíme späť na panvicu, pridáme zvyšné koreniny, prikryjeme a na slabom plameni dusíme 50-60 minút. Nakoniec omáčku zahustíme hladkou múkou – 1 polievkovú lyžicu rozmiešame v studenej vode, zahustíme, premeišame, necháme prevariť a môžeme podávať.
Pekelnícke šnice na prírodno
Potrebujeme:
6 plátkov bravčového karé
8 strúčikov cesnaku
1 veľkú cibuľu
3/4 l mäsového vývaru (alebo bujón rozmiešaný vo vode)
olej
Soľ, korenie, červená paprika sladká aj štipľavá
Čierne korenie a biele korenie celé
Na zahustenie:
Pálivý kečup – cca 2 lyžice (prípadne aj sladký, je to na vás)
Horčica – cca 1 lyžica (nie kopcovitá)
Voda
Hl. múka
Postup:
Bravčové plátky karé naklepeme a len na krajoch zľahka narežeme, aby sa nám mäso nekrútilo. Z oboch strán osolíme, okoreníme a potrieme roztlačeným cesnakom.
V panvici si rozohrejeme trochu oleja, na ktorom osmažíme do zlatej farby nakrájanú cibuľu.
Okorenené mäso potom sprudka orestujeme z oboch strán. Podlejeme vývarom asi do 3/4 mäsa a zľahka dusíme do mäkka.
Omáčku zahustíme vodou, v ktorej si rozmiešame kečup, horčicu a múku. Necháme všetko prevariť a môžeme zložiť z plameňa.
Podávame so zemiakmi a volským okom.
Námornícke rezne
Potrebujeme:
9-13 tenších plátkov bravčového karé
2 stredne veľké cibuľky
2 väčšie mrkvy
2 lyžičky ligurčeka
2 lyžičky majoránky
600 mäsového vývaru
100 ml vody
Soľ a čierne mleté korenie
5 guličiek čierneho mletého korenia
2 kusy bobkového listu
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Olej
1-2 lyžice hladkej múky rozmiešané vo vode
Kôpor nakrájaný nadrobno
Postup:
Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Opražíme na oleji.
K cibuľke pridáme mrkvu nakrájanú na kolieska a spolu smažíme asi 5 minút.Bravčové mäso ochutíme soľou a korením a každý plátok obalíme v múke. Mrkvu a cibuľu odstránime z panvice a vložíme do hlbšieho hrnca. Na tej istej panvici opražíme bravčové mäso obalené v múke – smažíme sprudka z oboch strán – stačí naozaj len pár minút.
Mäso navrstvíme do hrnca na zeleninu a pridáme aj výpek z panvice (panvicu vypláchneme 100 ml vody a pridáme do hrnca). Zalejeme 600 ml vývaru, pridáme bylinky, koreniny a preložíme na slabý plameň, kde varíme 50-60 minút. Na konci varenia pridáme hladkú múku rozmiešaný vo vode, ktorou zahustíme omáčku. Nakoniec pridáme aj kôpor nakrájaný nadrobno.
Podávame s varenými zemiakmi a kyslými uhorkami.
Bravčové mäso na cibuľke
Potrebujeme:
1 kg bravčové karé bez kosti
2 ks veľká cibuľa
plnotučná horčica na potretie mäsa
5-7 ks stredné sterilizované uhorky
0,5 – 1 l vývar alebo 1 kocka bujón masox
olej, soľ
čierne korenie mleté
2 lyžičky mletá červená paprika
Postup:
Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky. Zľahka naklepeme pod fóliou a biele okraje jemne nakrojíme, aby sa nám neskrúcali.
Mäso z oboch strán osolíme, okoreníme a z obidvoch strán potrieme horčicou. Necháme poležať aspoň pol hodinu, keď nestíham, nenechávam odležať vôbec.
V hrnci si na minimálnom množstve oleja do zlatova opražíme na jemno nakrájanú cibuľu. Na panvici s olejom si plátky po odležaní sprudka opečieme z obidvoch strán a vložíme do hrnca s cibuľou.
Výpek na panvici zalejeme vývarom, prevaríme aby sme získali z panvice všetky chute a nalejeme na mäso. Potom pridáme do hrnca k mäsu na kocky nakrájané kyslé uhorky a červenú papriku. Premiešame.
Dusíme do mäkka, ale opatrne miešame aby sa nám kare nepolámalo, dusíme cca 30 min.
Po udusení, mäso vyberieme a šťavu rozmixujeme na jemno, poprípade dochutíme. Mäso vrátime do omáčky a podávame s ryžou, alebo zemiakovou kašou.
Hrnčiarske rezne na prírodno
Potrebujeme:
500 g kuracích pŕs alebo bravčových rezňov nakrájaných na plátky
250 g húb nakrájaných na kúsky
1 bal. smotany na varenie
2 lyžice horčice
1 väčšiu cibuľku
Vegetu, soľ
1 lyžičku kari korenia
Petržlenovú vňať nakrájanú nadrobno
Postup:
Mäso očistíme, umyjeme a osušíme papierovým obrúskom.
Ochutíme soľou, korením a vegetou. Ideálne necháme v chladiče odležať aspoň 20 minút, ak nemáme čas, môžeme s mäskom pracovať aj hneď.
Mäso potom sprudka opražíme na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista a zložíme z plameňa.
Na tom istom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a huby a restujeme, až kým sa neodparí väčšina vody.
Potom pridáme 300 ml vody a varíme asi 10 minút. Následne na panvicu vrátime mäso a všetko spolu varíme asi 10 minút. Nakoniec pridáme smotanu zmiešanú s 2 lyžicami horčice a všetko spolu necháme prevariť.
Nakoniec ozdobíme petržlenovou vňaťou a môžeme podávať.
Farárske rezne
Potrebujeme:
6 ks bravčového karé
200 g údeného syra
200 ml sladkej smotany
2 ks cibule
2 lyžice horčice
1 lyžicu hladkej múky
Olej
Soľ a čierne mleté korenie
Trochu bieleho vína
2 ks bobkového listu
Postup:
Bravčové mäsko umyjeme, osušíme a naklepeme.
Osolíme, okoreníme, z jednej strany obalíme v múke a uložíme vedľa seba na plech vymastený olejom. Každý kúsok mäsa potrieme horčicou, na každý kúsok uložíme nakrájanú cibuľku a posypeme syrom.
Zalejeme smotanou, ktorú sme si rozmiešali s vodu a trochou bieleho vína. Na prevoňanie hodíme na plech aj 2 bobkové listy.
Zakryjeme alobalom a pečieme pri teplote 200 stupňov 40 minút. Alobal zložíme a necháme ešte asi 15-20 minút zapiecť dozlatista.
Podávame so zemiakmi.
Bravčové rezne na slaninke
Potrebujeme:
600 g pleca (4-5 plátkov)
horčica plnotučná
hladká múka
farebný korenie celé aj mleté
vetvička rozmarínu (voliteľné)
soľ, kúsok masti
1 veľká cibuľa
3 strúčiky cesnaku
100 g údenej slaniny
1 lyžička mletej papriky
Petržlenová vňať
Postup:
Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno, slaninu na kocky. Mäso osolíme, posypeme mletým čiernym korením a z jednej strany potrieme horčicou.
Na kúsku masti opražíme slaninu a pridáme cibuľu. Po chvíli vmiešame aj cesnak. Mäso obalíme v múke a oklepeme.
Pridáme ku slanine s cesnakom a sprudka z oboch strán opečieme. Vmiešame papriku a podlejeme horúcou vodou.
Pridáme cca 5 guľôčok farebného korenia, rozmarín a pod pokrievkou dusíme do mäkka. Občas obrátime a podľa potreby podlejeme – mäso je hotové skutočne rýchlo, ak sú plátky tenké, budú hotové skôr, ako zemiaky. Nakoniec ozdobíme petržlenom.
Kto chce, môže na záver vybrať korenie a rozmarín a šťavu prepasírovať alebo rozmixovať, prípadne zjemnejiť kyslou smotanou. Ja som nechala tak. Podávame s kašou.