plny-hrniec_transparent_negativ.png

Neuveriteľne chutný závin orechmi a hrozienkami: Fantastická dobrota na raňajky alebo k čaju, či ku kávičke!

Dostali ste chuť na kúsok niečoho dobrého?

Pripravte si tento sladký pletenec podľa receptu z youtube a určite neoľutujete!

 

 

Tajomstvo vynikajúceho cesta je v tajnej prísade – krupici.

Cesto je fantasticky vláčne, jemné a chutí ako čerstvé aj na druhý deň.

Potrebujeme:

200 ml teplého mlieka

100 ml teplej vody

50 ml rastlinného oleja

50 g rozpusteného masla

550 – 600 g hladkej múky

2 PL detskej krupice

100 g kryštálového cukru

2 vajcia

štipku soli

7 g sušeného droždia

Na plnku:

rozpustené maslo

kryštálový cukor

hrozienka

vlašské orechy

Postup:

Múku si zmiešame s krupicou a premiešame metličkou.

 

 

V samostatnej miske si rozmiešame rozpustené maslo s olejom.

Pridáme cukor, vyšľaháme metličkou a primiešame vajcia.

Pridáme štipku soli a dobre prešľaháme metličkou. 

Prilejeme teplé mlieko, teplú vodu a primiešame sušené droždie.

Nakoniec zapracujeme múku s krupicou. 

Cesto vložíme do misy, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme 1 – 1,5 hodiny kysnúť. 

 

 

Následne cesto preložíme na pracovnú dosku, rozrežeme na dve časti, vygúľame a prikryjeme potravinárskou fóliou.

Necháme ešte 10 – 15 minút podkysnúť. 

Na pomúčenej doske si potom vyvaľkáme cesto s rozmerom 35 x 30 cm, ktoré potrieme rozpusteným maslom, posypeme kryštálovým cukrom, hrozienkami a orechmi.

 

 

Cesto preložíme na polovicu, utlačíme prstami a v tej časti, kde nie je plnka ho narežeme na rovnomerné pásy.

Každý pás skrútime a potom všetko zrolujeme do jednej rolky. 

 

 

Pletence preložíme na plech pokrytý papierom na pečenie, necháme ešte podkysnúť.

Potrieme vyšľahaným žĺtkom, ktorý sme zmiešali s lyžicou kefíru.

Potrieme a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 160 °C asi 30 – 35 minút.

 

 

Hotovo.

Prajeme dobrú chuť!

 

 

Video návod:

 

Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes