plny-hrniec_transparent_negativ.png

ČEREŠNE na zimu BEZ cukru a nálevu: Chutia ako čerstvé a tá vôňa leta sa nedá ani opísať!

Fantastický tip pre každého, kto chce zavárať zdravšie a pritom zachovať čerstvú chuť a vôňu ovocia.

Vynikajúci nápad ako uchovať nielen úrodu čerešní, ale aj ďalšie domáce ovocie na celý rok.

 

 

A čo je najlepšie, bez cukru a prípravy nálevu.

Ideálny nápad na zdravé spracovanie domácej úrody, ktorá zi zachová chuť aj vôňu na celé mesiace.

Tento tip na zaváranie som našla na stránke tinkinerecepty – pátrala som u nás aj v zahraničí, pretože manžel aj mamička má cukrovku a bežné zaváraniny s cukrom nemôžu.

 

 

Ide o výborný spôsob, ako zachovať prirodzenú chuť ovocia a pochutnávať si na najzdravšej podobe zaváraných dobrôt.

Je potrebné vyberať zrelé sladké plody, ktoré sú bez poškodení, náznakov hniloby alebo plesní.

Vyberajte len prvotriedne plody, napokon robíte to pre seba a svoju rodinu. :-)

 

 

Ja takto spracúvam úrodu čerešní, višní,marhúľ, ale aj drobného ovocia – malín a jahôd.

Ako na to?

Takýmto spôsobom môžeme zavárať akékoľvek ovocie, z ktorého bežne vyrábame kompóty.

Keďže je teraz práve sezóna čerešní neváhajte a skúste to práve s týmto ovocím.

 

 

Najskôr si sterilizujeme poháre – môžeme vyvariť, alebo napríklad použiť mikrovlnku.

Ja sterilizujem v mikrovlnke viečka aj poháre a potom ešte pretriem viečka a okraje pohárov alkoholom.

 

 

Do pohárov navrstvíme čerešne – alebo iné ovocie, s ktorým pracujeme.

Drobné ovocie nemusíme krájať – väčšie ako marhule, jablká alebo hrušky nakrájame.

Navrstvíme až po vrch a posypeme troškou soli – funguje to podobne ako pri pečení koláčov, soľ podporí sladkosť a zároveň je to konzervant.

 

 

Čítala som, že niektorí ľudia soľ vôbec nepoužívajú, ja ju však pridávam.

Takto navrstvené ovocie v pohári zatlačíme viečkom, viečko musíme pevne uzavrieť.

Ovocie po sterilizácií pustí šťavu a sladké aj bez akýchkoľvek prísad.

 

 

Ak si však chcete predsa len prisladiť, použite med, ktorý k ovociu pridáte pred sterilizáciou a necháte niekoľko hodín spolu „marinovať“ – potom navrstvíte do pohárov (na 1 kg ovocia asi 2-3 lyžice medu).

Sterilizujeme v hrnci 10 minút (jahody a maliny sterilizujem len 5 minút, aby sa úplne nerozvarili) pri teplote 80-90 stupňov.

Uvidíte, že ovocie pustilo šťavu – práve šťava bude hlavný konzervant a preto sa pozrite, či je ovocie šťavou zaliate, ak nie, ešte chvíľu sterilizujeme.

 

 

Otočíme hore dnom, prikryjeme dekou a necháme úplne vychladnúť. a skladujeme v komore, ako bežné zaváraniny.

Samozrejme viečko nesmie tiecť, ani nesmie byť inak uvoľnené.

 

 

Ovocie má výbornú chuť, je akurát sladké a výborné!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes