Domáce pečené buchty ako od babičky, ktoré rozvoňanú váš dom a uspokoja vaše chuťové poháriky.
Buchty môžete naplniť makovou, tvarohovou alebo lekvárovou plnkou.
Výborné k čaju, či káve a svojou chuťou vás na chvíľu vrátia do detstva!
Pripravte ich teraz vašej rodine podľa tohto receptu z youtube kanála Dá sa to aj doma.
Potrebujeme:
1 kg polohrubej múky
kvások zo 42 g čerstvého droždia, vody a 1 ČL kryštálového cukru
1 vajce
10 PL kryštálového cukru
1 ČL soli
1 dl rastlinného oleja
4 dl vlažnej vody
Na makovú plnku:
mletý mak
práškový cukor
trochu citrónovej šťavy
trochu mlieka
Na tvarohovú plnku:
250 g tvarohu
hrsť sušených hrozienok
3 PL práškového cukru
1 vanilkový cukor
citrónovú kôru z 1 bio citróna
Iné:
ľubovoľný džem podľa chuti
Postup:
Múku si preosejeme do misy a pridáme kvások, ktorý sme si pripravili z vody, droždia a cukru.
Potom pridáme vajce, cukor, soľ, olej, vodu a rukou dôkladne vypracujeme cesto.
Miesime, kým cesto nie je kompaktné a vláčne.
Cesto na vrchu poprášime múkou a necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.
Pekáč si vymastíme olejom a pracovnú dosku si posypeme múkou. Potom na ňu preložíme cesto a vyvaľkáme ho.
Potom cesto narežeme na približne rovnaké kúsky a na každý kus navrstvíme plnku podľa chuti.
Makovú plnku si pripravíme nasledovne…
Zmiešame mak, práškový cukor, citrónovú šťavu a trochu mlieka. Pomer použijeme taký, aby bola plnka kompaktná, ani riedka, ani príliš hustá.
Plnku zabalíme do cesta, spoj prelepíme a buchtu vyformujeme.
Takto pripravené buchty ukladáme natesno vedľa seba do vymasteného pekáča a každú z nich jemne štetcom potrieme olejom.
Druhú várku buchiet si môžete naplniť tvarohovou plnkou.
Jednoducho vymiešame tvaroh s ostatnými surovinami a navrstvíme na každý kus cesta.
Tvarohové buchty takisto uložíme na plech a potrieme olejom.
Poslednú várku môžeme naplniť napríklad džemom podľa chuti a spracujeme tak isto, ako predchádzajúce buchty.
Keď sú všetky buchty na pekáči, necháme ich podkysnúť ešte 10 minút a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 °C asi 30 minút.
Hotové buchty posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.
Dobrú chuť!