Najjemnejšie a najlahodnejšie domáce pečivo, aké poznám. Nadýchané rolky, ktoré prevoňajú celú vašu kuchyňu. Navyše, môžete ich naplniť náplňou podľa vašej chuti a vytvoriť tak skvelé sladké variácie.Výborné sú však aj bez náplne.
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
135 ml mlieka
1 vajce
2 lyžice kryštálového cukru
1/2 lyžičky soli
1 lyžičku sušeného droždia
30 + 30 g masla
Postup:
Polovicu mlieka zahrejeme a rozpustíme v ňom 1 lyžicu cukru a droždie a počkáme, kým vyjde kvások. Medzitým zahrejeme aj druhú polovicu mlieka a rozpustíme v ňom 30 g masla a zvyšok cukru.
Do teplého mlieka pridáme vajce.
Múku zmiešanú so soľou preložíme na pracovnú dosku a uprostred urobíme jamku do ktorej nalejeme mlieko s vajíčkom. Začneme miesiť a potom opäť vytvoríme opäť jamku a nalejeme kvások.
Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne 1,5 – 2 hodiny (alebo kým nezväčší svoj objem dvojnásobne).
Vykysnuté cesto premiesime na pomúčenej doske a potom cesto rozdelíme na 3 časti a každú rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Každý obdĺžnik narežeme na pásiky (široké približne 5 cm), ktoré potrieme rozpusteným maslom a pevne zrolujeme.
Rolky preložíme na plech vymastený olejom a kým sa rúra zahreje, necháme rolky podkysnúť.
Nakoniec rolky potrieme zvyšným rozpusteným maslom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 minút, alebo kým povrch roliek nie je zlatistý.
Rolky necháme vychladnúť na mriežke a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: vk