Výborný recept na chlebík pre každého, kto si netrúfa na recepty našich babičiek, no rád by si pochutnal na domácom chlebíku.
Tento recept je úplne jednoduchý a hoci treba počkať na vykysnutie cesta, príprava vám zaberie len 10 minút času (možno ani toľko nie :-)).
Čím dlhšie necháte chlieb kysnúť, tým viac „bubliniek“ bude mať vo vnútri.
Ja nechávam cez noc, pokojne však môžete nechať cesto odpočívať aj 12 hodín.
Poznámka:
Na meranie surovín používame šálku s rovnakým objemom.
V tomto recepte bola použitá šálka s objemom 250 ml.
Potrebujeme:
3 šálky hladkej múky
1,5 šálky vlažnej vody
1 lyžičku sušeného droždia
1 lyžičku soli
Voliteľné:
rasca
hrubozrnná soľ
ľanové semienka…
Postup:
Všetky prísady okrem semienok zmiešame v miske.
Nemiesime rukou, stačí premiešať len vareškou, aby sa všetky prísady spojili.
Cesto necháme kysnúť pri izbovej teplote cez noc, prípadne až 12 hodín.
Pripravíme si hrniec s pokrievkou (taký, ktorý môžeme vložiť aj do rúry), prípadne zapekaciu misu.
Misu alebo hrniec vložíme do rúry.
Necháme vyhriať na 230 stupňov.
Hrniec v rúre necháme vyhriať aj s pokrievkou.
Cesto si preložíme na papier na pečenie.
Vložíme do horúceho hrnca z rúry.
Vrch môžeme posypať rascou alebo semienkami.
Môžeme spraviť aj pár zárezov žiletkou.
Prikryjeme pokrievkou.
Pečieme pri teplote 220-230 stupňov 30 minút.
Potom zložíme.
Necháme zapiecť povrch chlebíka ešte asi 15-20 minút.
Potom necháme vychladnúť a môžeme si vychutnávať domáci chlebík.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Lenka D.