Výborný recept na chlebík pre každého, kto si netrúfa na recepty našich babičiek, no rád by si pochutnal na domácom chlebíku. Tento recept je úplne jednoduchý a hoci treba počkať na vykysnutie cesta, príprava vám zaberie len 10 minút času (možno ani toľko nie :-)). Čím dlhšie necháte chlieb kysnúť, tým viac „bubliniek“ bude mať vo vnútri. Ja nechávam cez noc, pokojne však môžete nechať cesto odpočívať aj 12 hodín.
Poznámka: Na meranie surovín používame šálku s rovnakým objemom. V tomto recepte bola použitá šálka s objemom 250 ml.
Potrebujeme:
3 šálky hladkej múky
1,5 šálky vlažnej vody
1 lyžičku sušeného droždia
1 lyžičku soli
Voliteľné: rasca, hrubozrnná soľ, ľanové semienka…
Postup:
Všetky prísady okrem semienok zmiešame v miske. Nemiesime rukou, stačí premiešať len vareškou, aby sa všetky prísady spojili. Cesto necháme kysnúť pri izbovej teplote cez noc, prípadne až 12 hodín.
Pripravíme si hrniec s pokrievkou (taký, ktorý môžeme vložiť aj do rúry), prípadne zapekaciu misu. Misu alebo hrniec vložíme do rúry a necháme vyhriať na 230 stupňov. Hrniec v rúre napcháme vyhriať aj s pokrievkou.
Cesto si preložíme na papier na pečenie a vložíme do horúceho hrnca z rúry. Vrch môžeme posypať rascou alebo semienkami a môžeme spraviť aj pár zárezov žiletkou. Prikryjeme pokrievkou a pečieme pri teplote 220-230 stupňov 30 minút. Potom zložíme a necháme zapiecť povrch chlebíka ešte asi 15-20 minút.
Potom necháme vychladnúť a môžeme si vychutnávať domáci chlebík.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Lenka D.