Linecké pečivo sa v slovenských rodinách pečie už od nepamäti a spája sa s rôznymi sviatkami, vrátane Veľkej noci.
Jeho príprava je jednoduchá a zábavná, a tak sa do nej zapájajú aj deti. Pečivo z tohoto cesta je lahodné a krehké, a tak sa hodí na slávnostné chvíle, akými sú veľkonočné sviatky. Môže sa servírovať k čaju, káve alebo ako dezert. Cesto sa dá ľahko vykrajovať do rôznych tvarov, napríklad do tvarov vajíčok, zajačikov, baránkov alebo kvetov. Tieto motívy symbolizujú jar a nový život, čo je typické pre Veľkú noc.
Výborný recept na linecké pečivo, s ktorým môžete pracovať hneď.
Netreba ho nechávať odležať v chlade.
Jednoducho zamiesite a hneď môžete vykrajovať.
Za recept ďakujeme Majke, ktorá podľa pečie linecké každý rok.
Samozrejme, margarín v recepte môžete vymeniť za maslo, je to na vás, ja mám odskúšané práve s margarínom.
Koláčiky sú mäkké a jemné hneď.
Potrebujeme:
250 g margarín
400 g hladká múka
2 ks žĺtky
prášok do pečiva
Citrónová kôra
Vanilkový cukor
štipka soľ
150 g cukor práškový podľa chuti
Na obaľovanie:
cukor práškový
Na lepenie:
Džem
Lekvár
Postup:
Zo surovín vypracujeme cesto.
Cesto rozoženieme na hrúbku 2-3 mm a vykrajujeme tvary.
Tie ukladáme na plech.
Pozor na to, aby sme mali rovnaký počet, keďže koláčiky budeme lepiť.
Pečieme pri teplote 180 stupňov. Čas pečenia je cca 10 min.
Je dôležité sledovať priebežne, kedy začnú kraje chytať ružovkastý nádych. Vtedy vyberiem.
Sú mäkké hneď a po natretí marmeládou sú úplne jemnulinké.
Keď vychladnú natierame džemom.
Odporúčam vybrať si pikantnejší džem, napr. višňový alebo ríbezľový.
A obalíme ich v práškovom cukre.
Tipy:
Do cesta môžete pridať nasekané orechy, kokos alebo sušené ovocie.
Cesto môžete pred pečením potrieť vajíčkom, aby bolo lesklé.
Linecké pečivo môžete piecť aj vo formách na muffiny.
Upečené linecké pečivo môžete skladovať v uzatvárateľnej nádobe pri izbovej teplote.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)