plny-hrniec_transparent_negativ.png

Talianska VIANOČNÁ bábovka pobláznila celú našu rodinu: Tak fantastická, že ju zaručene nebudete robiť len na sviatky!

Predstavujeme vám recept na typický dokonalý vianočný dezert – klasický panettone.

 

 

Ak ho raz ochutnáte, tak pochopíte prečo sa zaslúžene nazýva „kráľovnou medzi múčnikmi“.

Fantastický recept na klasický vianočný hrozienkový koláč z youtube kanála Cucina con Paolina – Ricette facili e veloci.

Potrebujeme:

Na kvások:

100 g vody

100 g Manitoba múky (môžeme nahradiť hladkou múkou)

10 g čerstvých kvasníc (4 g sušeného droždia)

1 ČL kryštálového cukru

Na aromatickú zmes:

 

 

nastrúhanú kôru z 1 pomaranča

nastrúhanú kôru z 1 citróna

1 PL medu

vanilku (semienka z jedného struku)

10 g rumu

Na cesto:

200 g Manitoba múky (môžeme nahradiť hladkou múkou)

200 g múky typu O (s bielkovinami 12 alebo 12,5)

120 g kryštálového cukru

 

 

5 g soli

5 žĺtkov

90 ml vody

120 g masla

100 g hrozienok

60 g kandizovaného ovocia

Postup:

Do nádoby s vodou nadrobíme droždie.

Pridáme cukor. Miešame, kým sa droždie nerozpustí.

 

 

Do misky preosejeme múku.

Počas miešania nalejeme kvások.

Misku s riedkym cestom prekryjeme fóliou a necháme odpočívať hodinu na teplom mieste.

Do menšej misky pridáme med.

Pridáme nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru.

Z vanilkového struku vyberieme semienka a vložíme do misky.

 

 

Nalejeme rum, dobre premiešame a prikryjeme tanierikom.

Hrozienka namočíme, scedíme a osušíme.

Do samostatnej misky preosejeme obidva druhy múky.

Pridáme cukor a premiešame. Potom pridáme rozšľahané žĺtky.

Nalejeme vodu a zamiešame.

 

 

Potom pridáme nakysnutý kvások a dôkladne vymiešame.

Rukou vymiesime, pridáme aromatickú zmes a soľ.

Rukou vymiesime cesto, prikryjeme a necháme 20 minút odpočívať.

Po uplynutí doby preložíme cesto na stôl.

Po troškách pridávame zmäknuté maslo a rukami miesime.

 

 

Ruky si potrieme olejom a z cesta vytvarujeme guľu.

Prikryjeme miskou a necháme 20 minút odpočívať.

Potom misku dobre vymastíme maslom.

Po uplynutí doby cesto roztiahneme a naukladáme naň kandizované ovocie a hrozienka.

Cesto prekladáme, miesime a vytvarujeme guľu (viď video).

Potom cesto vložíme do vymastenej misky, prikryjeme fóliou a vložíme na 10-12 hodín do vypnutej rúry.

 

 

Po uplynutí doby namastíme pracovnú plochu maslom a vyložíme cesto.

Potom cesto roztiahneme, preložíme a zrolujeme (viď video).

Vytvarujeme guľu a vložíme do formy na panettone (1 kg).

Formu prikryjeme fóliou a necháme tri hodiny kysnúť v rúre.

(Rúru sme vyhriali 5 minút na minimálnej teplote a potom vypli).

Po uplynutí doby vyberieme koláč a rúru predhrejeme na 170°C.

Na vrchu koláča narežeme krížik a narezané hrany preložíme smerom von (viď video).

Do stredu cesta položíme tenké plátky masla.

Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 50-55 minút.

 

 

Po štyridsiatich minútach prekryjeme koláč alobalom a pokračujeme v pečení.

Po vybratí z rúry prepichneme koláč špajľami na gril a hore dnom položíme na hrniec (viď video).

Takto ho necháme chladiť 5 hodín.

Po vychladnutí vyberieme špajle a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

 

 

Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes