Úžasne jemné a lahodné pečivo s osviežujúcou tvarohovou plnkou. Určite skúste, zamilujete si tú chuť. Výborný recept mám od používateľky cesminaz z varechy.
Potrebujeme:
Cesto:
500 g hl. múka
100 g kr. cukru
150 g hustá kyslá smotana (18-20%)
1 bielok
cca 1,5 dl mlieko
0,25 dl olej
21 g čerstvé droždie
0,5 lyžička soli
Náplň:
500 g krémového tvarohu
práškový cukor podľa chuti
3 lyžice vanilkového pudingového prášku
Kôra z 1 citróna
Šťava z 1/2 citróna šťava
Štipka soli
Na potretie:
1 žĺtok
1 lyžica oleja
Voliteľné:
Práškový cukor na posypanie
Postup:
V jednej miske zmiešame preosiatu múku, cukor a soľ. Potom pridáme bielok, smotanu, olej a v 1 dl mlieka napučané droždie. Vypracujeme jemné, ľahké cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Počas miesenia pridáme ešte cca 1/2 dl mlieka. Tým sa vlastne to cesto stane ľahučkým. Nakoniec pomocou trochy múky krátko vymiesime cesto do bochníka, poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste 30 minút kysnúť.
Pripravíme plnku – zmiešame tvaroh, práškový cukor, soľ, pudingový prášok, kôru a šťavu z citróna.
Nakysnuté cesto rozdelíme na bochníčky, ktoré necháme pod utierkou ešte chvíľu nakysnúť.
Každý bochníček rozvaľkáme do tvaru oválu, na jednej strane cesta narežeme pozdĺž pásiky a na zvyšok celého cesta rovnomerne rozotrieme plnku. Cesto potom zrolujeme tak, aby tie pásiky boli pekne hore.
Koláčiky kladieme na plech s papierom. Natrieme ich žĺtkom, ktoré sme zmiešali s olejom a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 25-30 min.