plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tvarohovo-citrónové koláče, jemné ako vánok: Včera som upiekla z kila múky a neostala ani omrvinka, dnes pečiem zas!

Úžasne jemné a lahodné pečivo s osviežujúcou tvarohovou plnkou. Určite skúste, zamilujete si tú chuť. Výborný recept mám od používateľky cesminaz z varechy. 

Úžasne jemné a lahodné pečivo s osviežujúcou tvarohovou plnkou. Určite skúste, zamilujete si tú chuť. Výborný recept mám od používateľky cesminaz z varechy.

Potrebujeme:

Cesto:

500 g hl. múka

100 g kr. cukru

150 g hustá kyslá smotana (18-20%)

1 bielok

cca 1,5 dl mlieko

0,25 dl olej

21 g čerstvé droždie

0,5 lyžička soli

Náplň:

500 g krémového tvarohu

práškový cukor podľa chuti

3 lyžice vanilkového pudingového prášku

Kôra z 1 citróna

Šťava z 1/2 citróna šťava

Štipka soli

Na potretie:

1 žĺtok

1 lyžica oleja

Voliteľné:

Práškový cukor na posypanie

Postup:

V jednej miske zmiešame preosiatu múku, cukor a soľ. Potom pridáme bielok, smotanu, olej a v 1 dl mlieka napučané droždie. Vypracujeme jemné, ľahké cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Počas miesenia pridáme  ešte cca 1/2 dl mlieka. Tým sa vlastne to cesto stane ľahučkým. Nakoniec pomocou trochy múky krátko vymiesime cesto do bochníka, poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste 30 minút kysnúť.

Pripravíme plnku – zmiešame tvaroh, práškový cukor, soľ, pudingový prášok, kôru a šťavu z citróna.

Nakysnuté cesto rozdelíme na bochníčky, ktoré necháme pod utierkou ešte chvíľu nakysnúť.

Každý bochníček rozvaľkáme do tvaru oválu, na jednej strane cesta narežeme pozdĺž pásiky a na zvyšok celého cesta rovnomerne rozotrieme plnku. Cesto potom zrolujeme tak, aby tie pásiky boli pekne hore.

Koláčiky kladieme na plech s papierom. Natrieme ich žĺtkom, ktoré sme zmiešali s olejom a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 25-30 min.

Najlepšie recepty na dnes