Tieto vynikajúce fašírky vás vrátia chuťou do detstva.
Takto si ich pamätáme zo školskej jedálne so zemiakovou kašou a toto jedlo patrilo pravdepodobne medzi tie najobľúbenejšie.
Vyskúšajte tento tradičný recept od pani kuchárky.
Tento recept sme získali z portálu mirhitrostey a vďaka nemu sa dozviete, že tajomstvom tejto skvelej chuti je hlavne pomer mäsa a chleba.
Ďalším tajomstvom tohto receptu je aj to, že sa v ňom nepoužije ani jedno vajce.
Keďže sa fašírky pripravovali vo veľkých objemoch, nevyprážali sa na panvici, ale piekli sa v rúre.
Potrebujeme:
500 g mletého mäsa (môže byť aj kombinácia bravčového s hovädzím)
300 g čierneho chleba (asi pol bochníka)
1 – 2 cibule
1 pohár vody alebo mlieka
soľ
čierne mleté korenie
rastlinný olej
Postup:
Ako prvé si pripravíme chlieb, ktorý si nakrájame na krajce.
Odrežeme kôrku.
Tú niekoľko minút vysušíme v rúre, aby sme si z nej potom pripravili strúhanku.
Striedku zalejeme vodou alebo mliekom a necháme zmäknúť.
Mäso pomelieme mlynčekom na mäso alebo rozmixujeme mixérom.
Prípadne môžete použiť aj kúpené mleté mäso.
Cibuľu si očistíme a nakrájame nadrobno.
Zmäknutý chlieb roztlačíme vidličkou na hladkú kašu alebo rozmixujeme.
Zo sušených chlebových kôrok si pripravíme strúhanku, ktorú použijeme na obaľovanie.
Mleté mäso si teraz zmiešame s cibuľou, osolíme a okoreníme.
Potom pridáme strúhanku.
Všetko dobre premiešame, kým zmes nebude hladká.
Potom môžeme prejsť k samotnej príprave fašírok.
Mokrými rukami si naberieme malý kúsok mletého mäsa.
Vytvarujeme fašírku do požadovaného tvaru a obalíme ju v strúhanke.
Je dobré, ak hrúbka jednotlivých fašírok nie je väčšia ako 1,5 cm, aby sa lepšie prepiekli zvnútra a nepripálili sa.
Keďže doma pripravujeme podstatne menej fašírok ako v jedálni za bývaléhor ežimu.
Môžeme ich vyprážať na panvici, ale aj upiecť v rúre, ako sa to robilo v jedálni.
Hotovo.
Teraz stačí k fašírkam už len pripraviť zemiakovú kašu a máte vaše obľúbené jedlo zo školskej jedálne.
Dobrú chuť!