plny-hrniec_transparent_negativ.png

Syrové pagáčiky od pani zo Zázrivej: Sú vždy úžasne jemné a mäkučké, robím každý víkend!

Výborné pagáčiky, podľa receptu od známej z Oravy. Originál by do nich mal ísť ovčí syr, ale ja používam občajný tvrdý a sú výborné!

Výborné pagáčiky, podľa receptu od známej z Oravy. Originál by do nich mal ísť ovčí syr, ale ja používam obyčajný tvrdý a sú výborné!

Potrebujeme:

700 g hladkej múky

500 g margarínu alebo masla

1 lyžičku soli

50 g čerstvého droždia

½ bal. prášku do pčiva

1-1,5 dl mlieka

200 g najemno nastrúhaného syra

2 žĺtky

Na posypanie:

1 vajce

Strúhaný syr

Postup:

Prášok do pečiva zmiešame s múkou, zmäknutým margarínom a žĺtkami. V 100 ml mlieka rozmiešame 1 lyžičku cukru a droždie, keď narastie kvások, pridáme do múčnej zmesi a vymiešame cesto. Nakoneic pridáme aj strúhaný syr. Ak je cesto príliš tekuté, môžete pridať ešte trochu múky.

Cesto dáme do chladničky odpočívať na minimálne 2 hodiny, ideálne na celú noc. Potom vyberieme z chladničky, prehnetieme v rukách a rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme strúhaným syrom. Narežeme na štvorce alebo povykrajujeme kruhy. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov, kým pagáčiky nie sú na povrchu zlatisté.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Miška D.

Najlepšie recepty na dnes