plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tajomstvo SUPER HUSTÉHO jogurtu, ktorý vám vydrží mesiace: Lepší ste ešte nejedli!

Takýto úžasne chutný a hustý jogurt v obchode rozhodne nedostanete.

Úžasný smotanový jogurt, ktorý vám v chladničke vydrží 3-4 mesiace bez toho, aby sa pokazil.

 

 

Takýto úžasne chutný a hustý jogurt v obchode rozhodne nedostanete.

Unikátny recept na najlepší domáci jogurt z youtube kanála Minel Mutfak.

Domáci jogurt má oproti kupovanému jogurtu z obchodu viacero benefitov pre zdravie

1. Kontrola nad surovinami: Pri výrobe domáceho jogurtu máte úplnú kontrolu nad tým, čo doňho ide. Môžete si vybrať kvalitné mlieko, ako napríklad plnotučné, bio alebo kozie, a vyhnúť sa tak pridanému cukru, umelým sladidlám a konzervačným látkam, ktoré sa bežne vyskytujú v kupovaných jogurtoch.

2. Probiotické bohatstvo: Domáci jogurt je plný probiotík, živých kultúr prospešných baktérií, ktoré podporujú zdravé trávenie a posilňujú imunitný systém. Tieto baktérie bojujú proti škodlivým baktériám v črevách a pomáhajú predchádzať hnačke, zápche a nadúvaniu.

 

 

3. Zvýšený obsah bielkovín: Domáci jogurt má prirodzene vyšší obsah bielkovín ako kupovaný jogurt. Bielkoviny sú dôležité pre budovanie a udržiavanie svalovej hmoty, podporujú pocit sýtosti a pomáhajú pri chudnutí.

4. Všestrannosť: Domáci jogurt je skvelý základ pre rôzne zdravé a chutné jedlá a dezerty. Môžete ho pridať do ovsených vločiek, smoothie, granoly, šalátov, omáčok a dipov, alebo si ho vychutnať samostatne s ovocím, orechmi a medom.

5. Ekologicky šetrná alternatíva: Výroba domáceho jogurtu je šetrná k životnému prostrediu, pretože znižuje odpad z plastových obalov kupovaných jogurtov.

Na prípravu domáceho jogurtu potrebujeme:

5 l mlieka

2 PL jogurtu

6 pohárov (500 ml)

Postup:

Do veľkého hrnca nalejeme mlieko. Preložíme na sporák.

Keď mlieko začne vrieť, varíme aspoň 10 minút.

 

 

Mlieko je potrebné oddeliť od vody. Po desiatich minútach vypneme sporák.

Mlieko necháme vychladnúť, mlieko ochladíme na 50°C.

Potom mlieko dôkladne premiešame. Mlieko nalejeme do sterilných pohárov.

Necháme vychladnúť, fermentujeme pri teplote 45-46°C.

Do misky s jogurtom pridáme cca 4 lyžice uvareného mlieka a premiešame.

 

 

Do každého pohára pridáme 2 lyžice jogurtu.

Zvyšný jogurt rovnomerne rozdelíme.

Lyžicou premiešame, poháre pevne uzavrieme viečkami. Dôkladne pretrepeme.

Potom poháre vložíme do studenej rúry a necháme odležať aspoň 3 hodiny, maximálne 5-6 hodín.

 

 

Vykvasený jogurt vložíme do chladničky.

Necháme odležať aspoň 24 hodín.

Po 24 hodinách môžeme jogurt konzumovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes