plny-hrniec_transparent_negativ.png

Stačí pridať ocot: Toto tajomstvo, ktoré ma naučila moja babka, pozná málokto!

Úžasný recept mojej starej mamy na nadýchané jemné pečivo.

Moje deti ich milujú na raňajky alebo desiatu.

 

 

Tajomstvo spočíva v pridaní octu do cesta.

Famózny recept na jemné domáce pečivo z youtube kanála AZIZA GOTOVIT.

Potrebujeme:

600 g + 2 PL hladkej múky

400 ml mlieka

8 g sušeného droždia

80 g kryštálového cukru

1 ČL soli

2 ČL octu

2 PL rastlinného oleja

30 g+30 g masla

Na potretie:

1 žĺtok

1 PL mlieka

Na posyp:

mak podľa chuti

Postup:

Do hlbokej misy nasypeme múku.

Do ďalšej misky nalejeme teplé mlieko.

 

 

Do misky s mliekom nasypeme cukor a soľ.

Pridáme vajce a metličkou vymiešame.

 

 

Pridáme droždie a dobre premiešame.

Do stredu múky vytvoríme jamku a nalejeme kvások.

 

 

Špachtľou zamiešame.

Pridáme dve lyžice múky, zamiešame a cesto preložíme na stôl.

 

 

Na cesto položíme zmäknuté maslo a rukami vymiesime.

Potom cesto polejeme octom a opäť premiesime.

 

 

Misku vymastíme olejom.

Vložíme cesto, prekryjeme fóliou a utierkou a necháme 30 minút kysnúť.

 

 

Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch a na stole rukami roztiahneme do veľkého kruhu.

Cesto potrieme zmäknutým maslo a zložíme na tretiny (viď video).

 

 

Potom cesto nakrájame na šesť rovnakých častí.

Nakrájanú časť cesta zrolujeme a spojíme konce (viď video).

 

 

Pečivo poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Prekryjeme fóliou a necháme 10 minút odpočívať.

 

 

Po uplynutí doby potrieme vrch zmesou žĺtka a mlieka.

Posypeme makom a plech vložíme do predhriatej rúry.

 

 

Pečieme 30 minút pri teplote 180°C.

Po upečení necháme pečivo vychladnúť a môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes