Praktické recepty na šťavnaté a mimoriadne chutné krémové dezerty s ovocím.
Tieto dezerty sú pastvou pre oči a skutočným pôžitkom pre maškrtné jazýčky.
Úžasné recepty na chutné ovocné dezerty z youtube kanála Die Besten Rezepte.
Na jahodovo-broskyňový dezert potrebujeme:
Na cesto:
3 vajcia
90 g kryštálového cukru (6 PL)
8 g vanilkového cukru (2 ČL)
štipku soli
100 g hladkej múky (2/3 šálky)
1 ČL prášku do pečiva
kôru z citróna
1 PL citrónovej šťavy
15 g teplej vody (1 PL)
Na plnku:
9 g želatíny (3 ČL)
60 g studenej vody (4 PL)
400 g smotanového syra (1+3/4 šálky)
200 g bielej čokolády (1,3 šálky)
200 g smotany na šľahanie (1 šálku)
400 g jahôd (2,5 šálky)
400 g konzervovaných broskýň (2,5 šálky)
Postup:
Do hlbokej misky rozbijeme vajcia. Nasypeme cukor a vanilkový cukor.
Pridáme soľ a mixérom vyšľaháme.
Do zmesi po častiach preosejeme múku s práškom do pečiva.
Metličkou jemne premiešame. Nastrúhame citrónovú kôru. Pridáme citrónovú šťavu a teplú vodu. Dobre zamiešame.
Cesto nalejeme do formy (28 x 18 cm) vystlanej papierom na pečenie.
Cesto vložíme do predhriatej rúry. Pečieme asi 25 minút pri teplote 180°C.
Upečené cesto necháme vychladnúť a potom vyberieme z formy a odstránime papier. Potom cesto vodorovne prekrojíme na polovicu.
Jahody a broskyne nakrájame na malé kúsky. V miske mixérom rozšľaháme smotanový syr.
V malej miske zalejeme želatínu vodou a miešame, kým sa nerozpustí.
Do samostatnej misky pridáme nasekanú čokoládu a zmiešame so smotanou.
Zahrejeme, aby sa čokoláda rozpustila. Rozpustenú čokoládu nalejeme do misky s krémom zo smotanového syra a vyšľaháme.
Nalejeme rozpustenú želatínu a opäť prešľaháme.
Pridáme nakrájané ovocie a zmiešame.Krém nanesieme na plát cesta vo forme.
Rozotrieme a prekryjeme druhou časťou cesta. Dezert vložíme na 4 hodiny do chladničky.
Po uplynutí doby posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.
Na druhý ovocný koláč potrebujeme:
Na cesto:
6 vajec
180 g kryštálového cukru (3/4 šálky + 2 PL)
8 g vanilkového cukru (2 ČL)
štipku soli
260 g hladkej múky (1,5 šálky + 1 PL)
1 ČL prášku do pečiva
citrónovú kôru
Na krém:
600 g smotanového syra (2,5 šálky)
300 g smotany na šľahanie
80 g práškového cukru (3/4 šálky)
250 g mascarpone (1 šálku + 1 PL)
400 g jahôd (2,5 šálky)
200 g malín
300 g konzervovaných čerešní
200 g konzervovaných mandarínok
300 g konzervovaných broskýň
Postup:
Do hlbokej misky rozbijeme vajcia. Nasypeme cukor a vanilkový cukor.
Pridáme soľ a mixérom vyšľaháme. Po častiach preosejeme múku s práškom do pečiva a jemne zamiešame. Na jemno nastrúhame citrónovú kôru a premiešame.
Cesto nalejeme do formy (28 x 18 cm) vystlanej papierom na pečenie.
Cesto premiešame špajdľou a vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 30 minút pri teplote 180°C. Po upečení necháme cesto vychladnúť a vyberieme z formy.
Cesto vodorovne rozdelíme na dve časti, z jednej časti tretinu odkrojíme a odložíme bokom a zvyšok nakrájame na kocky.
Broskyne nakrájame na menšie časti.
Do misky nalejeme smotanu a pridáme práškový cukor. Pridáme smotanový syr a mascarpone.
Mixérom vyšľaháme krém. Krém rozotrieme na cesto vo forme a poukladáme ovocie.
Potom poukladáme nakrájané cesto a rozotrieme vrstvu krému.
Celý proces zopakujeme. Vrch dezertu prekryjeme fóliou a vložíme na 4 hodiny do chladničky.
Po vybratí z chladničky potrieme boky dezertu krémom a posypeme podrveným kúskom cesta.
Na tretí ovocný koláč so želatínou potrebujeme
Na cesto:
3 vajcia
90 g kryštálového cukru (6 PL)
štipku soli
90 g hladkej múky (1/2 šálky + 1 PL)
1/2 ČL prášku do pečiva
citrónovú kôru
15 g vriacej vody (1 PL)
Na krém:
300 g višní (2 šálky)
500 g jahôd (3 šálky)
60 g kryštálového cukru (4 PL)
200 g vody (4/5 šálky)
18 g želatíny (6 ČL)
120 g vody (1/2 šálky)
600 g kyslej smotany (2,5 šálky)
200 g smotany na šľahanie (1 šálku)
100 g práškového cukru (5/6 šálky)
Na želé:
6 g želatíny (2 ČL)
20 g vody (2 PL)
šťavu z čerešní
Postup:
Do misky pridáme vajcia a soľ.
Pridáme cukor a mixérom vyšľaháme.
Preosejeme múku s práškom do pečiva a metličkou premiešame.
Do zmesi nastrúhame citrónovú kôru a nalejeme vriacu vodu.
Dobre zamiešame.
Cesto nalejeme do formy (28 x 18 cm) vystlanej papierom na pečenie.
Cesto pečieme v predhriatej rúre asi 25 minút pri teplote 180°C.
Do panvice pridáme čerešne a cukor.
Na panvici zahrievame, kým sa cukor nerozpustí.
Nalejeme vodu, chvíľu povaríme a cez sitko precedíme do misky.
Jahody nakrájame na menšie kúsky a vložíme do misky.
Do misky s jahodami pridáme čerešne.
Vychladnuté cesto vyberieme z formy.
V samostatnej miske zmiešame želatínu s vodou a necháme 5 minút odstáť.
Do misky s kyslou smotanou nalejeme smotanu na šľahanie.
Pridáme práškový cukor a mixérom vyšľaháme.
Nalejeme roztopenú želatínu a prešľaháme.
Krém nalejeme do misky s ovocím a zľahka premiešame.
Krém nanesieme na cesto vo forme.
Vložíme na 30 minút do chladničky.
Želatínu zmiešame s vodou, necháme 5 minút napučať a nelejeme do misky s čerešňovou šťavou.
Šťavu nalejeme na vrch dezertu a necháme 4 hodiny odstáť v chladničke.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: