Neodolateľne chutný krémovo-džemový koláč, ktorý je taký jemný, že sa rozplýva v ústach.
Tento koláč ideálny pre každú príležitosť a dá sa individuálne navrhnúť s nekonečnými variáciami, ako je napríklad pridávanie ovocia.
Vynikajúci recept na nadýchaný jogurtovo-džemový koláč z youtube kanála lecker essen.
Potrebujeme:
Na džem:
500 g mrazených čerešní
70 g kukuričného škrobu (6 PL)
150 g kryštálového cukru
150 ml vody
Na cesto:
3 žĺtky
štipku soli
80 g práškového cukru (6 PL)
80 g masla
1 ČL vanilkovej esencie
200 g hladkej múky
1 ČL prášku do pečiva
Na krém:
500 g gréckeho jogurtu
50 g kukuričného škrobu (4 PL)
1 ČL vanilkovej esencie
3 bielky
štipku soli
130 g kryštálového cukru
Postup:
Do rajnice pridáme čerešne a nasypeme škrob.
Pridáme cukor a nalejeme vodu.
Všetko spolu dôkladne premiešame a rajnicu preložíme na sporák.
Počas miešania varíme do zhustnutia.
Do hlbokej misky pridáme žĺtky a pridáme štipku soli.
Nasypeme práškový cukor.
Metličkou vyšľaháme, pridáme rozpustené maslo a opäť vymiešame.
Potom pridáme vanilkovú esenciu a premiešame.
Cez sitko preosejeme múku s práškom do pečiva a špachtľou premiešame.
Z cesta odkrojíme malý kúsok, zabalíme do fólie a vložíme na 15 minút do mrazničky.
Na dno okrúhlej formy na pečenie položíme papier a vložíme cesto.
Cesto roztiahneme prstami po celej ploche.
Nanesieme džem a rovnomerne navrstvíme.
Do samostatnej misky pridáme jogurt a vanilkovú esenciu.
Pridáme škrob a metličkou vymiešame.
Do ďalšej misky pridáme bielky.
Osolíme.
Mixérom vyšľaháme.
Počas šľahania postupne pridávame cukor.
Šľaháme, kým vrcholy nie sú tuhé.
Potom sneh vmiešame do jogurtu.
Krém rozotrieme na džem v koláči.
Na vrch nastrúhame mrazené cesto.
Formu vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180°C 40 minút alebo kým sa vrch koláča rovnomerne nezvýši.
Upečený koláč vyberieme z formy.
Posypeme práškovým cukrom.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU