plny-hrniec_transparent_negativ.png

Slávny jogurtový koláč, ktorý pobláznil celý svet: Nebesky lahodný!

Stavte sa, že dávno ste nejedli niečo tak lahodné, ako tento koláč.

Neodolateľne chutný krémovo-džemový koláč, ktorý je taký jemný, že sa rozplýva v ústach.

 

 

Tento koláč ideálny pre každú príležitosť a dá sa individuálne navrhnúť s nekonečnými variáciami, ako je napríklad pridávanie ovocia.

Vynikajúci recept na nadýchaný jogurtovo-džemový koláč z youtube kanála lecker essen.

Potrebujeme:

Na džem:

500 g mrazených čerešní

70 g kukuričného škrobu (6 PL)

150 g kryštálového cukru

150 ml vody

Na cesto:

 

 

3 žĺtky

štipku soli

80 g práškového cukru (6 PL)

80 g masla

1 ČL vanilkovej esencie

200 g hladkej múky

1 ČL prášku do pečiva

Na krém:

500 g gréckeho jogurtu

50 g kukuričného škrobu (4 PL)

1 ČL vanilkovej esencie

3 bielky

štipku soli

130 g kryštálového cukru

Postup:

Do rajnice pridáme čerešne a nasypeme škrob.

Pridáme cukor a nalejeme vodu.

 

 

Všetko spolu dôkladne premiešame a rajnicu preložíme na sporák.

Počas miešania varíme do zhustnutia.

Do hlbokej misky pridáme žĺtky a pridáme štipku soli.

Nasypeme práškový cukor.

 

 

Metličkou vyšľaháme, pridáme rozpustené maslo a opäť vymiešame.

Potom pridáme vanilkovú esenciu a premiešame.

Cez sitko preosejeme múku s práškom do pečiva a špachtľou premiešame.

Z cesta odkrojíme malý kúsok, zabalíme do fólie a vložíme na 15 minút do mrazničky.

 

 

Na dno okrúhlej formy na pečenie položíme papier a vložíme cesto.

Cesto roztiahneme prstami po celej ploche.

Nanesieme džem a rovnomerne navrstvíme.

 

 

Do samostatnej misky pridáme jogurt a vanilkovú esenciu.

Pridáme škrob a metličkou vymiešame.

Do ďalšej misky pridáme bielky.

 

 

Osolíme.

Mixérom vyšľaháme.

Počas šľahania postupne pridávame cukor.

 

 

Šľaháme, kým vrcholy nie sú tuhé.

Potom sneh vmiešame do jogurtu.

Krém rozotrieme na džem v koláči.

 

 

Na vrch nastrúhame mrazené cesto.

Formu vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 180°C 40 minút alebo kým sa vrch koláča rovnomerne nezvýši.

 

 

Upečený koláč vyberieme z formy.

Posypeme práškovým cukrom.

Môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes