plny-hrniec_transparent_negativ.png

Starodávne ŠĽAHAČKOVÉ gule: Nikdy v živote som nejedla lepšie VIANOČNÉ pečivo – nesmierne krehké a jemné ako dych!

Tento recept som našla len pred pár mesiacmi a odvtedy sme ho mali doma už nespočetne veľa krát.

 

 

Samozrejme, teraz pred sviatkami ho pečieme ako na bežiacom páse.

Obľúbila si ho totiž celá naša rodina. Je nesmierne krehké, jemné a úžasne chutné!

V recepte je použité cukráske droždie, ide v podstate o kypriaci prášok, ktorý je výborný na prípravu krehkého cesta, vianočného a čajového pečiva. Ak nemáte, nahraďte klasickým kypriacim práškom, prípadne práškom do perníka. Ja ho kupujeme na internete a používam do všetkého vianočného pečiva.

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

260 g cukru práškového

5 žĺtkov

3 lyžičky cukrárskeho droždia (Ammonium bicarbonate) – ak nemáte použite obyčajný kypriaci prášok, alebo kypriaci prášok do perníka

6 lyžíc studenej vody

750 ml smotany na šľahanie (33% tuku)

3 stužovače do šľahačky

100 g čokolády

kokos na obalenie

Postup:

Cukor a 5 žĺtkov vyšľaháme do peny.

 

 

Na pracovnú dosku preosejeme múku.

Spravíme do nej jamku

Nalejeme do nej vyšľahanú penu zo žĺtkov.

 

 

Zmiešame 3 lyžičky cukrárskeho droždia (amonie) a 6 lyžíc vody – rozmiešame v pohári. 

Postupne prilievame do zmesi na pracovnej doske a všetko premiešavame.

Keď je zmes premiešaná, rukami vymiesime jednotné hladké cesto.

 

 

To následne na doske vyvaľkáme na 3 mm hrubý plát.

Z plátu vykrajujeme kolieska.

 

 

Kolieska preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

Pečieme pri 250 stupňoch asi 5 minút.

Ešte kým sú teplé, odkrojíme z guličiek spodok.

 

 

Zo smotany na stužovačov vyšľaháme tuhú šľahačku.

Potom vždy dve pologule naplníme šľahačkou a spojíme.

 

 

Guličky obaľujeme v rozpustenej čokoláde a strúhanom kokose.

Video:

 

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes