Potrebujeme:
Vaječný žĺtok 2 ks
Mlieko 140 ml
Cukor 110 g
Maslo 200 g
Soľ 1 štipka
Vanilín 1 štipka
Kakaový prášok 1 polievková lyžica
Rum 1 polievková lyžica
Vaječné bielky 130 g
Práškový cukor 220 g
Lieskové oriešky 100 g
Jablčný ocot 3 ml
Postup:
Najprv si pripravíme krém. Za týmto účelom zmiešame žĺtky s cukrom v hrnci s hrubým dnom.
Pridajte štipku soli a vanilky. Suroviny premiešame.
Do hrnca pridáme mlieko izbovej teploty.
Všetko vyšľaháme do hladka.
Kastról dajte na stredný oheň. Zmes za stáleho miešania privedieme k varu, bude peniť – je to nevyhnutné.
Teraz nalejte mierne zahustenú hmotu do čistej misky, prikryte ju fóliou a dajte do chladničky. Nechajte úplne vychladnúť.
Medzitým si pripravíme bielkový korpus. Vaječné bielky nalejeme do misy mixéra. Pridáme k nim štipku soli. Šľaháme na stredných otáčkach, kým nebudú penivé ako pivo.
Potom postupne pridajte 2-3 lyžice práškového cukru Po každej porcii minútku šľaháme. Keď pridáte všetok cukor, šľaháme ešte 3-5 minút pri maximálnych otáčkach, kým nezískate lesklú a stabilnú hmotu.
Teraz pridáme jablčný ocot alebo citrónovú šťavu. Šľaháme ďalšiu minútu.
Plech na pečenie vyložíme asi 28 cm x 40 cm papierom na pečenie. Nalejte bielkovú hmotu izbovej teploty a rovnomerne rozotrite.
Posypeme opraženými a nasekanými orieškami.
Pečieme v rúre predhriatej na 165 stupňov 20-25 minút.
Základom je, aby bolo cesto zvonku chrumkavé, popraskané a vnútri mäkké.
Ešte horúce cesto prikryte druhým listom pergamenu a prevráťte. Odstráňte spodný papier a cesto nechajte vychladnúť. Medzitým sa vráťte k krému.
Zmäknuté maslo vyšľaháme, kým nebude biele a nadýchané. Teraz doň postupne pridávame pudingový žĺtkový základ, ktorý vychladol na izbovú teplotu.
Obe hmoty rozšľaháme dohladka a za stáleho miešania prilejeme rum. Krém by mal byť lesklý a nadýchaný, rovnomerný a pevný.
Asi 2 polievkové lyžice krému odložíme a pridáme doň kakao.
Teraz vyskladáme rolku. Krém nanesieme na vychladnuté cesto a necháme 2 polievkové lyžice na ozdobu. Krém rovnomerne rozotrieme na cesto.
Koláč stočíme do rolky, pomocou papiera na pečenie si pomôžete. Vložíme na niekoľko hodín do chladničky. Potom ozdobíme tmavým a svetlým krémom.