plny-hrniec_transparent_negativ.png

Retro VIANOČNÁ sladkosť: Domáce čokoládky z formičiek podľa originálneho receptu z čias socializmu. Tromfnú aj klasické šuhajdy!

Tento recept robím na vianoce už 40 rokov.

Vianočné čokoládky boli v bývalom Československu tradičnou sladkosťou, ktorú sa pripravovala počas Vianoc.

 

 

Boli to jednoduché, ale chutné čokoládky, ktoré sa obvykle pripravovali z dostupných surovín, ako bola čokoláda, tuk a cukor.

Potrebujeme:

200 g várovej  čokolády

100 g tuku (cera)

100 g práškového cukru

 

 

1 lyžička vanilkovej arómy

1/4 lyžičky soli

Formičky na čokoládky

Niť na zavesenie

Pozlátka alebo iná dekorácia (voliteľné)

Postup:

V hrnci na miernom ohni roztopíme čokoládu a maslo.

 

 

Pridáme práškový cukor, vanilkový extrakt a soľ a dobre premiešame, kým sa cukor nerozpustí.

Hmotu nalejeme do formičiek.

 

 

A takto necháme zachladnúť a stuhnúť.

Ak chceme, aby sa čokoládky dali zavesiť na stromček, pred zachladnutím do nich vložíme niť.

Po stuhnutí čokolády opatrne vyberieme z formičiek.

Ak chceme, čokoládky môžeme ozdobiť pozlátkou alebo inou dekoráciou.

Tipy:

Ak chceme, aby bola čokoláda lesklá, môžeme do nej pridať 1/2 lyžičky mlieka.

Ak chceme, aby bola čokoláda chuťovo výraznejšia, môžeme do nej pridať 1 lyžičku kakaa alebo kávového extraktu.

Čokoládky môžeme pripraviť aj v rôznych chutiach, napríklad s prídavkom lieskových orechov, kokosu, sušeného ovocia alebo iných obľúbených ingrediencií.

Čokoládky – tmavá a biela verzia

Tmavá:

250 g práškového cukru

250 g stuženého tuku

100 g kakaa

2 lyžice zemiakovej múčky (Solamyl)

príchuť (orechy, mletá káva, kokosová múčka, rum…)

Biela:

 

 

250 g práškového cukru

250 g stuženého tuku

100 g sušeného mlieka

Postup:

Pripravíme vodný kúpeľ – do hrnca dáme vodu, privedieme ho do varu, necháme prebublávať.

 

 

Na hrniec s vodou postavíme sklenenú alebo nerezovú misku, prípadne hrniec s tenkým dnom, do ktorého dáme suroviny.

Do misky alebo hrnca dáme na bielu čokoládu cukor, stužený tuk a sušené mlieko, necháme rozpustiť a dôkladne rozmiešame.

Na prípravu tmavej čokolády postupujeme rovnako, len pridáme kakao, Solamyl a príchuť (nemusí byť).

Formičky na čokoládu vypláchneme studenou vodou a plníme teplou zmesou, ktorú sme pripravili nad vodným kúpeľom.

Naplnené formičky dáme stuhnúť do chladu.

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes