plny-hrniec_transparent_negativ.png

Recept pochádza od mojej prababičky: Tento recept na RYŽU miluje komplet celá rodina!

Dnes vám ukážeme, ako z nej môžete pripraviť plnohodnotné a veľmi chutné jedlo.

Dnes vám ukážeme, ako môžete ryžu  premeniť na neodolateľne chutné jedlo.

 

 

Ryža sa dá pripraviť na mnoho rôznych spôsobov a hodí sa k rôznym jedlám.

Môže sa variť, dusiť, piecť, smažiť, používať do polievok, šalátov, sushi, rizota a mnoho ďalších. Je to skvelá príloha k mäsu, rybám, zelenine a tofu.

Dnes vám ukážeme, ako z nej môžete pripraviť plnohodnotné a veľmi chutné jedlo z youtube kanála Köstliche Hausrezepte.  Všetci milovníci ryže a vajec si rozhodne prídu na svoje – predstavujeme vám netradičné jedlo, ktoré si obľúbite.

Nie je to len obyčajná príloha

Ryža nie je len obyčajná príloha! Okrem toho, že je chutná a všestranná, má aj mnoho nutričných benefitov, ktoré z nej robia cennú súčasť zdravého stravovania. Tu je niekoľko dôvodov, prečo zaradiť ryžu do jedálnička nielen ako prílohu:

 

 

Nutričná hodnota: Sacharidy: Ryža je bohatým zdrojom komplexných sacharidov, ktoré dodávajú telu energiu na dlhší čas.

Vláknina: Bielo zrnná ryža obsahuje vlákninu, ktorá podporuje trávenie a znižuje hladinu cholesterolu.

Bielkoviny: Ryža je dobrým zdrojom rastlinných bielkovín, vďaka čomu je vhodná aj pre vegetariánov a vegánov.

Vitamíny a minerály: Ryža obsahuje vitamíny skupiny B, horčík, draslík, železo a zinok, ktoré sú dôležité pre rôzne funkcie organizmu.

Nízky glykemický index: Bielo zrnná ryža má nízky glykemický index, čo znamená, že pomaly zvyšuje hladinu cukru v krvi, čím je vhodná pre diabetikov.

Zdravotné benefity: Znižuje riziko srdcových chorôb: Vláknina a nízky glykemický index ryže znižujú riziko srdcových chorôb.

Podporuje trávenie: Vláknina v ryži podporuje trávenie a predchádza zápche.

Reguluje hladinu cukru v krvi: Nízky glykemický index ryže pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, čo je dôležité pre diabetikov.

Posilňuje imunitu: Vitamíny a minerály v ryži posilňujú imunitný systém.

Je bezlepková: Ryža je prirodzene bezlepková, takže je vhodná pre ľudí s celiakiou alebo intoleranciou na lepok.

Na nový recept z ryže potrebujeme:

 

 

1 šálku ryže

2 šálky horúcej vody

olivový olej

4 vajcia

soľ

200 g kyslej smotany

jarnú cibuľku

5 cherry rajčín

petržlenovú vňať

Postup:

 

 

Na panvici zohrejeme olivový olej, pridáme ryžu.

Zamiešame a smažíme 2-3 minúty a zalejeme horúcou vodou.

Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme 10 minút.

Do misky rozbijeme vajcia a pridáme soľ. Pridáme smotanu a vidličkou vyšľaháme.

Na tvrdej podložke nakrájame cibuľku a pridáme ju do misky so smotanovou zmesou.

Pridáme na kocky nakrájané cherry rajčiny a zamiešame.

 

 

Po uplynutí doby premiešame ryžu.

Na vrch nalejeme vajíčkovo-zeleninovú zmes a zarovnáme.

Panvicu preložíme späť na sporák. Panvicu prikryjeme a varíme na miernom ohni 7-9 minút.

Po uplynutí doby omeletu otočíme. Prekryjeme a varíme ďalších 5-7 minút.

 

 

Naporciujeme a necháme vychladnúť.

Nakoniec posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes