plny-hrniec_transparent_negativ.png

Už ste skúšali ŠĽAHANÝ karamel? Beriem 3 prísady a robím najlepší krém na zdobenie a plnenie koláčov!

Táto lahodná pochúťka si získala srdcia milovníkov dezertov po celom svete a niet divu!

Veľmi jemná a vzdušná konzistencia šľahaného karamelu, ktorý si zachováva svoju jedinečnú chuť.

 

 

Ak patríte medzi milovníkov karamelu, určite vyskúšajte náš recept.

Jednoduchý recept na dokonalý karamelový krém z youtube kanála Lioka.

Táto lahodná pochúťka si získala srdcia milovníkov dezertov po celom svete a niet divu! Jeho všestrannosť umožňuje dotvoriť rôzne dezerty a pozdvihnúť ich na gurmánsku úroveň.

Potrebujeme:

250 g kryštálového cukru

200 g smotany na šľahanie (33-35%)

65 g masla

Postup:

Do hrnca s hrubým dnom nasypeme cukor.

Začneme zahrievať na strednom ohni.

Akonáhle sa zospodu a po stranách začne topiť, nanesieme cukor zo stredu ku stranám.

 

 

Keď sa na dne hrnca objaví dostatok karamelovej hmoty, môžeme začať miešať špachtľou.

Musíme to však robiť pomaly a opatrne, aby sa zabránilo tvorbe hrudiek.

Do malého hrnca na sporáku nalejeme smotanu.

Karamel musíme roztopiť úplne do hladka, aby nezostala ani jedna hrudka.

Potom do karamelu pridáme maslo nakrájané na kocky.

Všetko dobre premiešame, kým sa maslo úplne nerozpustí.

 

 

V tomto momente pridáme zohriatu smotanu.

Nalievame ju po malých dávkach.

Dôkladne a aktívne miešame.

V prípade potreby môžeme zvýšiť teplotu a čo najskôr privedieme karamel do varu.

Potom karamel za stáleho miešania varíme 2 minúty.

Hotový karamel prelejeme do misky.

 

 

Vložíme do chladničky na 20-30 minút.

Po uplynutí doby vyberieme karamel z chladničky.

Mixérom prešľaháme.

Vyšľahaný karamel vložíme do mrazničky na 30-40 minút.

Po uplynutí doby mixérom šľaháme pri maximálnej rýchlosti cca 3-4 minúty.

Karamel zosvetlí a mierne zväčší objem.

 

Krém vložíme na noc do chladničky a môžeme servírovať.

Tu je niekoľko tipov na prísady, ktoré môžete pridať, aby ste šľahaný karamel vylešili:

1. Slané prísady:

Fleur de sel: Štipka morskej soli dodá karamelu slaný kontrast a zvýrazní jeho sladkú chuť. Solené mandle: Nasekané mandle opražené na masle dodajú krému chrumkavosť a slanú chuť. Slaný karamel: Pridajte lyžičku hotového slaného karamelu pre intenzívnejšiu slanú príchuť.

2. Korenie a bylinky:

Vanilkový extrakt: Pridajte lyžičku vanilkového extraktu pre bohatú a teplú arómu.

Škorica: Štipka mletej škorice dodá krému jesenný a hrejivý nádych.

Muškátový oriešok: Strúhaný muškátový oriešok dodá krému jemnú pikantnú chuť.

Levanduľa: Sušené kvety levandule (opláchnuté a osušené) dodajú krému kvetinovú a jemne sladkú arómu (dávajte pozor, aby ste nepridali príliš veľa, aby ste predišli horkastej chuti).

3. Likéry a extrakty:

 

 

Amaretto: Lyžička amaretta dodá krému mandľovú príchuť a jemnú horkosť.

Rum: Tmavý rum dodá krému hlbokú a komplexnú arómu.

Extrakt z pomarančovej kôry: Lyžička extraktu z pomarančovej kôry dodá krému citrusovú sviežosť.

4. Ovocie a orechy:

Banány: Rozdrvené banány dodajú krému jemnú sladkosť a krémovú textúru.

Lieskové orechy: Nasekané lieskové orechy dodajú krému chrumkavosť a orechovú príchuť.

Maliny: Čerstvé maliny dodajú krému kyslastú chuť a krásnu farbu.

5. Čokoláda:

 

 

Horká čokoláda: Nasekaná horká čokoláda dodá krému bohatú čokoládovú chuť a horkosť.

Biely čokoládový prášok: Biely čokoládový prášok dodá krému sladkú a jemnú čokoládovú chuť.

Kakao: Lyžica kakaa dodá krému hlbokú čokoládovú chuť a tmavú farbu.

Nebojte sa experimentovať s rôznymi kombináciami prísad a objavovať nové a vzrušujúce chuťové profily! S trochou kreativity môžete z obyčajného karamelového krému vytvoriť majstrovské dielo.

Tipy:

Pridajte prísady po troškách a ochutnávajte, kým nedosiahnete požadovanú chuť. Dbajte na to, aby ste krém nepremixovali, aby ste predišli strate jeho nadýchanej textúry. Nechajte krém pred podávaním vychladnúť v chladničke, aby stuhol. Ozdobte krém čerstvým ovocím, šľahačkou alebo nasekanými orechmi.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes