Trik, ako vyrobiť majonézu z obyčajného MLIEKA a bez vajec: Vynikajúca, hustá a nikto neveril, že nie je kupovaná!

Pripravíte ju veľmi ľahko, za pár sekúnd a je vždy sa vydarí.

Táto majonéza je vynikajúca do šalátov, k hlavným jedlám alebo na obložené chlebíčky a sendviče.

 

 

Pripravíte ju veľmi ľahko, za pár sekúnd a je vždy sa vydarí. Chuť sa nelíši od chuti klasickej majonézy.

Návod od kuchárky sme našli na youtube.

Majonéza bez vajec

Klasická majonéza sa vyrába zo žĺtkov, oleja, octu, horčice a korenín. Vajcia v tomto procese zohrávajú kľúčovú úlohu, pretože lecitín v žĺtkach emulguje olej a vodu, čím vznikne typická hustá a krémová konzistencia.

Prečo mlieko?

 

 

Mlieko obsahuje tuky a bielkoviny, ktoré môže slúžiť ako emulgátor podobne ako žĺtky. Niektoré recepty na majonézu z mlieka využívajú práve túto vlastnosť.

Potrebujeme:

100 ml mlieka (izbovej teploty)

200 ml oleja (izbovej teploty)

2 polievkové lyžice citrónovej šťavy

čajová lyžička horčice

1/3 čajovej lyžičky sušeného cesnaku

½ lyžička soli

Postup:

Nalejte mlieko a olej do čistej nádobky.

 

 

Ponorte mixér do nádoby a zapnite ho.

Mlieko a olej sa premiešajú.

Pridajte horčicu, granulovaný cesnak, soľ a citrónovú šťavu.

 

 

Rozmixujte mixérom.

Mixujeme, až kým sa hmota nezmení a nezhustne.

Majonéza je pripravená.

Môžete ju skladovať v chladničke 5 až 7 dní.

Dôležitá poznámka: Je dôležité, aby všetky ingrediencie mali rovnakú teplotu (izbovú). To výrazne ovplyvní úspešnosť emulgácie.

Tipy:

 

 

Použi plnotučné mlieko: Vyšší obsah tuku podporí emulgáciu.

Experimentuj s olejmi: Rôzne oleje dodajú majonéze odlišnú chuť.

Pridaj ďalšie príchute: Môžeš pridať bylinky, cesnak alebo iné korenie podľa chuti.

 

 

Skladuj v chladničke: Domácu majonézu skladuj v chladničke a spotrebuj ju čo najskôr.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes