plny-hrniec_transparent_negativ.png

Recept na jednoduchú šošovicovú polievku, ktorá je chutná a zdravá: Klasika, ktorá nikdy neomrzí!

Osvedčený recept na najlepšiu šošovicovú polievku.

Šošovica obsahuje trikrát viac vápnika než obilniny a sedemkrát viac železa než špenát.

 

 

Vynikajúci recept na lahodnú šošovicovú polievku z youtube kanála مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen.

Potrebujeme:

2 šálky šošovice

250 g cibule

olivový olej

pár strúčikov cesnaku (20 g)

120 g stonkového zeleru

2 mrkvy (150 g)

3 paradajky (300 g)

1 ČL rasce

1 ČL petržlenovej vňate

1 ČL mletej papriky

1 ČL mletého čierneho korenia

1 ČL pálivej papriky

bobkové listy

1 ČL soli

1 ČL zeleninového bujónu

10 pohárov horúcej vody

petržlenovú vňať

trochu citrónovej kôry

2 PL citrónovej šťavy (30 ml)

Postup:

Do misky nasypeme šošovicu.

Umyjeme ju a namočíme na 30 minút do vody.

 

 

Cibuľu ošúpeme a nakrájame.

V hrnci zohrejeme olivový olej a cibuľu smažíme, kým neskaramelizuje.

 

 

Pridáme na malé kúsky nakrájaný cesnak.

Ďalej pridáme na polmesiačiky nakrájaný zeler, na malé kocky nakrájanú mrkvu.

Adobre premiešame.

 

 

Pridáme na kocky nakrájanú paradajku.

Vodu zo šošovice precedíme a šošovicu pridáme do hrnca.

 

 

Potom pridáme koriander, rascu, mletú papriku, čili a čierne korenie.

Ďalej pridáme bobkové listy, soľ, bujón a dôkladne premiešame.

 

 

Do hrnca nalejeme horúcu vodu a zamiešame.

Hrniec prekryjeme pokrievkou a varíme 40 minút na miernom ohni.

 

 

Po uplynutí doby odstránime z polievky bobkové listy.

Polievku mierne rozmixujeme.

 

 

Pridáme nasekaný koriander a petržlenovú vňať.

Do polievky nastrúhame trochu citrónovej kôry.

 

 

Nakoniec pridáme citrónovú šťavu.

Dobre zamiešame a môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes